Βαθιές τομές στην ιδιωτική πρωτοβουλία!

Ριζικές αναδιαρθρώσεις σε επιχειρήσεις, εμπόριο, τράπεζες και αγροτικό τομέα. Τα αντίμετρα στην κρίση και οι κινήσεις για πιο "ευέλικτα" σχήματα. Τα σχέδια επί χάρτου που ζητούν εφαρμογή και η χρηματοδότηση.

Βαθιές τομές στην ιδιωτική πρωτοβουλία!
Ενώπιον μεγάλων διλημμάτων για την «επόμενη μέρα» της βρίσκεται η ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα αργήσει πολύ και πως ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προσαρμοστεί στην τρέχουσα πραγματικότητα αν θέλει να επιβιώσει.

Αλήθεια είναι πως από τα τέλη του 2008, όταν είχε αρχίσει να κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης είχαν εκπονηθεί κάποια επιχειρηματικά προγράμματα αναδιοργάνωσης, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ήπιας μορφής και κυρίως απευθύνονταν στις τράπεζες με στόχο την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους. Κανείς σχεδόν δεν προέβλεπε τότε, τόσο μεγάλη ύφεση και τόσο δυσμενές σενάριο για την οικονομία.

Σήμερα ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο… «μη παρέκει». Οι πολιτικές για ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και μείωση του κόστους έχουν ήδη προσεγγίσει τα όριά τους και τώρα απαιτούνται πλέον ριζικότερες και ιδιαίτερα αποφασιστικές αποφάσεις.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι της εμπορίου, μιλούν για την ανάγκη ριζικής ανασύνταξης του κλάδου! «Πρέπει να μετατρέψουμε τις ελληνικές μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις σε μικροεξαγωγικές» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου) κ. Βασίλης Κορκίδης, αναφερόμενος σε μια σειρά από αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο χώρο του εμπορίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, «είναι μύθος ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα παραείναι πολλές για τα πληθυσμιακά μας επίπεδα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο δικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε σωστή κατανομή του εμπορίου, σωστή οικονομική γεωγραφία. Γι αυτό σε συνεργασία με το Μετσόβιο προσπαθούμε να αποτυπώσουμε για το σύνολο της χώρας, πόσο εμπόριο θέλουμε, πού το θέλουμε και πώς πρέπει να είναι διαρθρωμένο για να αποδίδει».

Δεν είναι μόνο όμως ο χώρος του εμπορίου που χρειάζεται αναδιάρθρωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλές σχετικές συζητήσεις γίνονται σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους.

Μιλώντας, για παράδειγμα, για τον ασφαλιστικό κλάδο στο συνέδριο Money Conference, ο partner της πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων Accenture κ. Λάμπρος Τσόλκας επισήμανε θα πρέπει το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς να δει πώς ο κλάδος από το 2% θα φτάσει στον 8% του ΑΕΠ και πώς θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας τόσο στις ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και στα δίκτυα (agency, πρακτορειακά, μεσίτες, κ.λπ.).

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συμφέρον να δουν από την αρχή πολλά πράγματα γύρω από το μοντέλο λειτουργίας τους: Να κάνουν χρήση της τεχνολογίας, να εξετάσουν τις δυνατότητες συνεργειών και outsourcing, κ.λπ.

Λόγος επίσης έγινε και για την ανάγκη κάποιων εταιρειών να μην προσφέρουν το σύνολο των εργασιών, αλλά να επικεντρωθούν στο κομμάτι εκείνο των δραστηριοτήτων τους στο οποίο διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία. «Θα πρέπει να δουν το μοντέλο που τους ταιριάζει καλύτερα και όχι να επιδιώκουν να είναι μεγάλοι όμιλοι που ασφαλίζουν τα πάντα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.


Νέο μοντέλο για τις τράπεζες

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας στις τράπεζες ξεκίνησαν και θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση κατά τα προσεχή χρόνια. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το «μενού» των αλλαγών, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

Περιορισμό τραπεζικών καταστημάτων που ήδη ξεκίνησε από πέρυσι και συνεχίζεται φέτος, πριν ακόμη βιώσουμε τη συγκέντρωση του κλάδου σε λιγότερα σχήματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τουλάχιστον στην Αττική παρατηρείται μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων κατά 20% την τελευταία διετία και μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, όλα δείχνουν ότι θα δούμε μεγαλύτερο «κούρεμα» στα σημεία πώλησης.

Περικοπές αποδοχών στο προσωπικό, οι οποίες συνεχίζονται κατά τους τελευταίους μήνες με το συνολικό «ψαλίδισμα» από την εκκίνηση της κρίσης κυμαίνεται μεταξύ του 15% και του 45% ανάλογα με το ύψος του μισθού. Είδαμε και κάποιες απολύσεις προσωπικού, οι οποίες κυρίως επικεντρώθηκαν σε στελέχη μεσαίου επιπέδου.

Επικείμενα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για σημαντικό ποσοστό του προσωπικού, ιδίως από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσει το πώς θα μοιραστεί η τραπεζική αγορά στους ομίλους που θα δημιουργηθούν. Όλα δείχνουν πως τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα είναι λιγότερο… γενναιόδωρα από τα προηγούμενα.

• Επιπρόσθετα, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η λιανική τραπεζική θα συνεχίσει να υποχωρεί, προς όφελος των δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Μεταβολές στα μεγέθη

Συνολικότερα τώρα στον τομέα των επιχειρήσεων, συχνά επιλέγεται η στροφή προς μικρότερο μέγεθος, το οποίο θα είναι παραγωγικότερο και ισχυρότερο από χρηματοοικονομικής άποψης. Στα πλαίσια αυτά επιχειρούνται πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών, ρευστοποιήσεις ακίνητης περιουσίας, κλείσιμο καταστημάτων, αποχώρηση από επιμέρους αγορές, κ.λπ.
Από την άλλη πλευρά, κοινή παρατήρηση είναι η συγκέντρωση του εισαγωγικού (και γενικότερα του χονδρικού) εμπορίου σε λιγότερους «παίκτες», με τις ισχυρές εταιρείες να μαζεύουν πολύ περισσότερες μπράντες στο προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο.

Ο γεωργικός τομέας

Έντονη κινητικότητα επικρατεί και στον αγροτικό τομέα, όπου σειρά συζητήσεων γίνονται και αρκετές πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει στα πλαίσια: α) ενός αποδοτικότερου συστήματος διανομής από το χωράφι στους τελικούς καταναλωτές β) της προσπάθειας τυποποίησης και εξαγωγικής διείσδυσης ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές γ) μιας προσπάθειας υποκατάστασης των εισαγωγών από εγχωρίως παραγόμενα αγροτικά προϊόντα.

Στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα ποντάρουν και οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, διεκδικώντας να πουλάνε την ελληνική παραγωγή στο εξωτερικό. Μιλώντας μάλιστα σχετικά ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως «εάν πριν δύο χρόνια, όταν εκδηλωνόταν η κρίση στο εσωτερικό της χώρας μας είχαμε αυξήσει την αγροτική μας παραγωγή, εκμεταλλευόμενοι και την διεθνή επισιτιστική κρίση, θα ήμασταν σήμερα ανταγωνιστικοί».

Σε κάθε περίπτωση όμως, αρνητικά στην εγχώρια αγροτική παραγωγή επιδρούν παράγοντες όπως ο τρόπος διανομής των κοινοτικών επιδοτήσεων, η απουσία χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα, κ.λπ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v