Oριακές διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σκληρό παζάρι για τις ανατροπές στα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Αγώνας δρόμου να κλείσει συμφωνία έως την Τετάρτη. Περισσότερα μέτρα για 2012 - 2013 ζητούν οι δανειστές. Το έγγραφο με τις απαιτήσεις.

Oριακές διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Σκληρές διαπραγματεύσεις για να κλείσει το συντομότερο δυνατό το πακέτο μέτρων έγιναν την Κυριακή.

“Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχουμε κλείσει. Υπάρχουν κενά και στο δημοσιονομικό και στα προαπαιτούμενα” σημείωναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Όπως τόνιζαν, αναφορικά με τα δημοσιονομικά η ύφεση αυξάνει το δημοσιονομικό κενό, περιπλέκοντας την κατάσταση. Εκτιμούν ότι τα σημεία διαφωνίας στα προαπαιτούμενα είναι λίγα, αλλά αφορούν καυτά θέματα όπως τα εργασιακά και η εργασιακή εφεδρεία.

«Αύριο και μεθαύριο συνεχίζουμε, για να κλείσουμε», λένε. Εχουν ήδη προγραμματιστεί πρωινές συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων με Βρούτση και Μανιτάκη από τις 09.00 ενώ τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Χαρακτηριστικό των εντάσεων είναι το γεγονός πως χθες γύρω στις 20:00 διακόπηκαν οι συνομιλίες με τον Γ. Βρούτση για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός και συνεχίστηκαν λίγο αργότερα. Παράλληλες συσκέψεις έγιναν με τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη και τον Γ. Στουρνάρα.

Ο Α. Μανιτάκης αποχώρησε λίγο πρις τις 21:00 από το υπουργείο Οικονομικών.  Δέχθηκε πιέσεις από την τρόικα για 15.000 αποχωρήσεις-απολύσεις από το Δημόσιο με την αποχώρηση των εργαζομένων από τους Οργανισμούς που καταργούνται. Η ελληνική πλευρά, επιμένει στο σχέδιο διαθεσιμότητας που έχει ήδη παρουσιάσει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ κ. Μανιτάκης εξερχόμενος του υπουργείου απάντησε σε ερώτηση εάν προτιμά να κάνει μειώσεις μισθών αντί για απολύσεις στο Δημόσιο και απάντησε : «Προτιμώ να κάνω ό,τι πρέπει να γίνει…». Αύριο έχει καθοριστεί και νέο ραντεβού με τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης ενώ επαφές θα υπάρξουν και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

Τα εργασιακά

Η τρόικα επιμένει στην ριζική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων όπως είναι το ωράριο, οι αποζημειώσεις, τα επιδόματα και οι τριετίες και παράλληλα ζητά ακόμα περισσότερα μέτρα για το 2012-2013 σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Ηδη από τις διεργασίες του Σαββάτου προέκυψε ότι στις παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα στο εργασιακό περιλαμβάνεται η εξαήμερη εργασία που πρακτικά οδηγεί σε ωράριο «λάστιχο», μείωση αποζημιώσεων, τέλος στις τριετίες και κατάργηση των επιδομάτων.

Στο πολύωρο ραντεβού του Σαββάτου με τον Γ. Βρούτση συζητήθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματος. «Είμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης, αύριο συνεχίζουμε. Αύριο θα τελειώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την πεντάωρη συνάντηση.

Το απόγευμα της Κυριακής στέλεχος της κυβέρνησης έδωσε τον τόνο λέγοντας ότι "αλλίμονο αν δεν κλείσουμε σήμερα".

Η τρόικα φέρεται να ζητά:

• Την κατάργηση τριετών και ωριμάνσεων. Παράλληλα ζητούν να προχωρήσει η νομοθέτηση του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση ώστε αυτός να ισχύσει από τον Απρίλιο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

• Τη μείωση του κόστους των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις. Η πρόταση που φέρεται να βάζει στο τραπέζι είναι η μέγιστη αποζημίωση που θα μπορεί να λαμβάνει ένας εργαζόμενος να είναι 12 μισθοί (σήμερα φτάνει έως τους 24 μισθούς). Παράλληλα να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης (σ.σ. ο οποίος επίσης μειώνει το ποσό της αποζημίωσης) σε μάξιμουμ τρεις μήνες από τους έξι που είναι σήμερα.

• Περισσότερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας με μίνιμουμ 11ωρη διακοπή μεταξύ δυο 8ωρών.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται τις σκληρές ρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές και σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους τρεις αρχηγούς.

Ο ίδιος ο κ. Βρούτσης, εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι το 40ωρο είναι αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί "σταθερή κυβερνητική θέση". Επιβεβαίωσε, όμως, τη διαπραγμάτευση για μειωμένες αποζημιώσεις και μειωμένο διάστημα προειδοποίησης στον ιδιωτικό τομέα.  

Ακόμη τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ.
 
Στο μέτωπο των συντάξεων, σημείωσε ότι "όλα ξεκινούν από το σκαλοπάτι των 1.000 ευρώ" και οι μειώσεις θα εφαρμοστούν προοδευτικά, ενώ δεν θα θιγούν οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και το ζήτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Στην ίδια συνέντευξη ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων Δημοσίου από το 2013. Το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση, είπε, καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.


Πίεση να έρθουν περισσότερα μέτρα "μπροστά"

Από την άλλη πλευρά, στις συναντήσεις του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα στο τραπέζι έπεσαν οι διαθρωτικές αλλαγές, τα prior action και τα δημοσιονομικά.

Ηδη, τα θύματα είναι γνωστά. Σχεδόν πέντε δισ. ευρώ μειώσεις στις συντάξεις περιλαμβάνει το πακέτο του 2013, ενώ τα έσοδα από την φορολογία υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ.

Πρακτικά το πακέτο μέτρων του 2013 δεν θα είναι 7,8 δισ. ευρώ, όπως έγραφε προ ημερών το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά 9,2 δισ. ευρώ, όπως απαιτούσαν εδώ και μέρες οι δανειστές και στο πακέτο αυτό ενσωματώνονται περικοπές στις συντάξεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ (και όχι 3,8 δισ. ευρώ όπως έλεγε ο προϋπολογισμός). Ολο το πακέτο προσαρμογής δηλαδη, γίνεται απόλυτα εμπροσθοβαρές.

Μάλιστα, από τις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου προέκυψε ότι η τρόικα κινούμενη σε λογική προεξόφλησης της επιμήκυνσης του προγράμματος, όχι μόνο ζητά τα μέτρα των 9,2 δισ. ευρώ για το 2013, αλλά προσαρμόζει και τις απαιτήσεις βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων και την αναδρομική περικοπή φοροαπαλλαγών από τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα κινείται πλέον με βάση το σενάριο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έπρεπε να πετύχει η χώρα το 2013 μετατίθεται για το 2014. Παράλληλα, έχει ως δεδομένες νέες τρύπες στον προϋπολογισμό, όπως αυτή του ΕΟΠΥΥ που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και φτάνει το 1 δισ. ευρώ αλλά και την βαθύτερη ύφεση (5% η πρόβλεψη για το 2013 αντί για 3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) και πιέζει για περισσότερα μέτρα.

Kατά τις ίδιες πληροφορίες η Ελλάδα η χώρα καλείται να λάβει στην τετραετία συνολικά μέτρα 18 δισ. ευρώ για να πετύχει στο τέλος της διαδρομής πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. (όπως είχε αποκαλύψει το euro2day από τις 23 Αυγούστου). Σε κάθε περίπτωση τόσο η επιμήκυνση όσο και η βιωσιμότητα του χρέους θα τεθούν επίσημα στο τραπέζι, αλλά αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.


Το πακέτο για περίθαλψη, διαρθρωτικές αλλαγές 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπό σύνταξη μνημόνιο περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση της κρατικής δαπάνης για φάρμακα κατά 1 δισ. το 2013 ώστε να ανέλθει στα 2,44 δισ. ευρώ και να υποχωρήσει στα 2 δισ. το 2014. 

Καταργούνται πολλά σκευάσματα από τη σχετική λίστα, στην οποία διατηρούνται μόνο αυτά που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις. Προβλέπεται ακόμη μείωση του κοστους λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων κατά 5%

Επίσης, στο μνημόνιο περιλαμβάνονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2013 αλλά και αυτόματη προσαρμογή των τιμολογίων σε κάθε περίπτωση που ανεβαίνει το κόστος του ρεύματος για την επιχείρηση. 

Τέλος, αναφέρεται η υποχρέωση για πλήρη απελευθέρωση αγορών και κλειστών επαγγελμάτων σε όλους τους τομείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι απελευθερώνονται ακόμη και άδειες για καντίνες σε δημόσια κτίρια.   


Σε δοκιμασία η κυβέρνηση

Η νέες απαιτήσεις της τρόικα αναμένεται να θέσουν σε δοκιμασία την κυβέρνηση, ενώ δημιουργούν ερωτηματικά για το πώς θα υποδεχθεί το πακέτο η Βουλή, δεδομένου ότι ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις από την πλευρά βουλευτών των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο», εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί αυτή την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη το αργότερο έως την Τρίτη, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το πακέτο των μέτρων και να καθοριστεί η γραμμή ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε αυτή δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα. Ποντάρουν όμως σε μια δήλωση στήριξης που θα διευκολύνει την προσπάθεια να εκταμιευτεί η δόση το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου.


Στουρνάρας: Είμαστε σε καλό δρόμο

Συμφωνία με την τρόικα έως τη Σύνοδο Κορυφής για όλες τις πτυχές των μέτρων και ακολούθως, λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιμήκυνση, ώστε να εκταμιευθεί η δόση μετά τα τέλη Οκτωβρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στη εφημερίδα «RealNews».
 
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας λέει: «Είμαστε σε καλό δρόμο, ο οποίος βεβαίως παραμένει ακόμα μακρύς. Πρέπει να κλείσουμε τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα συμφωνήσουμε με την τρόικα έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Και αυτή την εβδομάδα, αλλά και μετά τη Σύνοδο, θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης. Οταν καταλήξουμε, θα προχωρήσουμε στην ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) στη Βουλή.

Εκτιμώ ότι θα έχουμε οριστική συμφωνία σε eurogroup, που θα γίνει προς το τέλος Οκτωβρίου. Αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης, θα μπορεί η οικονομία να ανασάνει και να ανακάμψει, αλλά και εμείς να ξεκινήσουμε τις μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στη χώρα, χωρίς το άγχος της σημερινής ασφυξίας».


Το έγγραφο με τις απαιτήσεις της τρόικα στη στήλη συνοδευτικό υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v