Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Φεβρουάριο η νέα γεώτρηση στο οικόπεδο 12

Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η δεύτερη γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Στόχος είναι να επιβεβαιωθούν τα αποθέματα του κοιτάσματος φυσικού αερίου. Πώς θα εκμεταλευτεί το κοίτασμα η Λευκωσία.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Τον Φεβρουάριο η νέα γεώτρηση στο οικόπεδο 12
Τον προσεχή Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η δεύτερη γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, με την οποία θα επιβεβαιωθούν τα αποθέματα του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Μάλιστα θα επιδιωχθεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο γεωτρύπανο με το οποίο η αμερικανική Noble Εnergy θα επεκτείνει την έρευνά της στο κοίτασμα Λεβιάθαν στη ισραηλινή ΑΟΖ.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τις ομιλίες του υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κύπρου Τίτου Χριστοφίδη και του επικεφαλής του γραφείου της Noble στη Λευκωσία John Tomich, στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται στην κυπριακή πρωτεύουσα.
 
Από τις ομιλίες των ενεργειακών παραγόντων που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου προκύπτει ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία σε πολιτικό, επιχειρηματικό και τεχνικό επίπεδο, ως προς τις μεθόδους - διαδικασίες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου που βρέθηκε στα κοιτάσματα της κυπριακής και της ισραηλινής ΑΟΖ, η περιεκτικότητα των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 1 τρισ. κυβικά μέτρα (Λεβιάθαν, Νταλίντ, οικόπεδο 12 και άλλα μικρότερα).

Όπως παρατήρησε μάλιστα ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Κώστας Καραγιαννάκος, οι τελικές επιλογές για μεταφορά του παραγόμενου αερίου μέσω αγωγών, με τη μορφή υγροποιημένου αερίου, ή με συνδυασμό των δύο, θα μπορούν να ληφθούν μόνο εφόσον γίνουν γνωστά τα πραγματικά διαθέσιμα αποθέματα και οι εμπορεύσιμες ποσότητες για τα επόμενα 20-25 χρόνια.

Πάντως, τόσο ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ, όσο και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, που συμμετείχε στο συνέδριο, υπογράμμισαν τον ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ελλάδα και η ΔΕΠΑ στη μεταφορά του φυσικού αερίου.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, στόχος της χώρας είναι η ενίσχυση των περιφερειακών συνδέσεων που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των νέων πηγών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα επιδιώκει να συνεργαστεί με την Κύπρο σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, που θα οδηγήσουν στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού της αγοράς. Όπως είπε, δε, τέτοιες προτάσεις έχουν υποβληθεί στην Ε.Ε. τόσο από την κυπριακή πλευρά (Trans-Mediterranean Gas Pipeline) όσο και από την ελληνική (East Mediterranean Gas Pipeline).

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Πάντως, από την πλευρά της, η Κύπρος συνεχίζει να θεωρεί μέγιστης σημασίας για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, προκειμένου στη συνέχεια να προωθείται στους αγοραστές με πλοία LNG carriers.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νεοκλή Συλικιώτη, μία παρόμοια επένδυση, στην οποία η παρούσα κυβέρνηση προωθεί και τη συμμετοχή του Δημοσίου, θα κοστίσει μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ και μέσω αυτής, όπως είπε, θα εξασφαλιστεί ο ρόλος του κράτους στη διαδικασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι το αμέσως προσεχές διάστημα και ενδεχομένως στις αρχές Νοεμβρίου θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, ώστε να τεθούν υπό επεξεργασία οι τρόποι συνεργασίας των τριών χωρών για τη μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής προς την Ευρώπη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Edison International, Nicola Monti, εξέφρασε την άποψη ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια με την επέκταση της έρευνας και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ θα αυξηθούν οι ενεργειακές δυνατότητες της Κύπρου.
 
Ωστόσο, ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντική παράμετρο για κάτι τέτοιο το επίπεδο των σχέσεων με την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v