Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αποκρατικοποιήσεις στα αεροδρόμια και οι φόβοι

Φόβοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η παραχώρηση εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας σε ιδιώτες εκφράζονται από παράγοντες της αεροπορικής αγοράς όσο και από τον χώρο του τουρισμού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Οι αποκρατικοποιήσεις στα αεροδρόμια και οι φόβοι
Φόβοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η παραχώρηση εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας σε ιδιώτες εκφράζονται από παράγοντες της αεροπορικής αγοράς και από τον χώρο του τουρισμού.

Η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να προκηρύξει διεθνείς διαγωνισμούς σχηματίζοντας ομάδες αεροδρομίων με γεωγραφικά χαρακτηριστικά προκαλεί επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε καρτέλ, δημιουργώντας πρόβλημα στην αεροπορική εξυπηρέτηση μεγάλων περιοχών της χώρας.

Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του υπουργείου ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το κράτος θα εξασφαλίσει τον έλεγχο και την εποπτεία ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών που θα μπορούσαν να βλάψουν την αεροπορική ζήτηση προς τη χώρα.

Ζητούν ομάδες με αεροδρόμια από όλη τη χώρα

Ωστόσο, από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών προτείνεται οι ομάδες των προς παραχώρηση αεροδρομίων να καταρτιστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να περιλαμβάνουν αερολιμένες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Έτσι, επισημαίνουν, εξασφαλίζεται η λειτουργία του ανταγωνισμού μεταξύ των σχημάτων που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των αεροδρομίων, χωρίς αυτό να επαφίεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Ο φόβος της αεροπορικής αγοράς είναι να μην υπάρξουν μεγάλες ανατιμήσεις στα τέλη των περιφερειακών αεροδρομίων, που σήμερα, ως κυβερνητική πολιτική, διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα με στόχο να ενισχύεται ο τουρισμός που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί δεν αφορά μόνο τα 22 μεγάλα, μεσαία και μικρά αεροδρόμια για τα οποία το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκούν ότι μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών, αλλά και τα πολύ μικρά, τα οποία εκ των πραγμάτων θεωρείται ότι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για εκμετάλλευση από ιδιώτες.

Σήμερα τα περιφερειακά αεροδρόμια ως ενότητα είναι είτε κερδοφόρα είτε ζημιογόνα, κατά περίπτωση, και δεν επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό καθώς ο συμψηφισμός κερδών και ζημιών είναι θετικός. Από τη στιγμή, όμως, που τα εμπορικά και κερδοφόρα αεροδρόμια θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες για εκμετάλλευση, ενώ τα μικρά θα παραμείνουν στο κράτος, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται με τις ζημιές τους.

Μάλιστα, με δεδομένη την πολύ κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι σταδιακά είναι πιθανόν να μπει λουκέτο σε μικρά αεροδρόμια τα οποία εξυπηρετούν περιοχές με περιορισμένη αεροπορική ζήτηση.

Όλα ανοιχτά για το αεροδρόμιο της Αθήνας

Εν τω μεταξύ, στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας προκειμένου αυτή να επιμηκυνθεί χρονικά έτσι ώστε να επιτευχθεί μείωση στα υψηλά τέλη του αεροδρομίου. Το Δημόσιο αναμένεται ότι θα προχωρήσει και σε μείωση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο του αερολιμένα, που σήμερα ανέρχεται στο 55% των μετοχών, ενώ το ποσοστό της Hochtief βρίσκεται στο 40%.

Μάλιστα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου από το αεροδρόμιο. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι πλέον αν η Hochtief θα παραμείνει στον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας καθώς οι μέτοχοι της εταιρείας δεν φέρονται διατεθειμένοι να διαθέσουν το ποσό των 220 περίπου εκατ. ευρώ που επιθυμεί η ελληνική πλευρά ώστε η σύμβαση να επεκταθεί για διάστημα 20 ετών από το 2026 έως το 2046. Πριν από περίπου 1,5 χρόνο η Hochtief άνοιξε τη διαδικασία συζητήσεων με ενδιαφερόμενους προκειμένου να αποχωρήσει από τα αεροδρόμια στα οποία είχε συμμετοχές, μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν καθώς τα οικονομικά ανταλλάγματα δεν ήταν αυτά που ανέμενε. Ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο της Αθήνας θεωρείται ότι διατηρούν ο κινεζικός όμιλος ΗΝΑ Group, ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, αλλά και η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport, που κατά καιρούς έχουν ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για το αεροδρόμιο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v