Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑP: Ικανοποίηση και ευχαριστίες για Ελλάδα

Τις ευχαριστίες του προς τις Κυβερνήσεις Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του αγωγού ΤΑΡ, Kjetil Tungland, μετά την υπογραφή της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΤΑP: Ικανοποίηση και ευχαριστίες για Ελλάδα
Τις ευχαριστίες του προς τις Κυβερνήσεις Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, Kjetil Tungland, μετά την υπογραφή της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας.

Όπως ήδη έγραψε το euro2day, η συμφωνία με την οποία παρέχεται η υποστήριξη των τριών κυβερνήσεων στο έργο μεταφοράς αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, υπεγράφη το απόγευμα της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ από τους υπουργούς Εξωτερικών των 3 κρατών.

Όπως σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΡ, η συμφωνία παρέχει πολιτική υποστήριξη στο έργο του αγωγού, η οποία είναι απαραίτητη για την επιλογή του, εκ μέρους της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Κασπία, το αέριο του οποίου θα μεταφέρει στην Ευρώπη. Επόμενο στάδιο για την προώθηση του έργου, είναι η έκδοση των απαραίτητων αδειών εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων των τριών Κρατών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Tungland, ήδη η εταιρεία του ΤΑΡ έχει υπογράψει συμφωνίες με τα μέλη της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ BP, SOCAR και Total, για τη συμμετοχή τους στο κόστος των προκαταρκτικών εργασιών για την υλοποίηση του αγωγού. Η συμφωνία αυτή προβλέπει στη συνέχει και συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του αγωγού, εφ΄όσον αυτός επιλεγεί για τη μεταφορά του αερίου, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, θα έχει να επιλέξει με βάση κριτήρια εμπορικά, οικονομικά, τεχνικά και πολιτικά μεταξύ δύο διαδρομών για την εξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη. Τη βόρεια διαδρομή , μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας με κατάληξη στο Μπάουμγκάρτεν της Αυστρίας, δηλαδή τον αγωγό Nabucco και τη Νότια διαδρομή προς Ιταλία, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinμε υποθαλάσσια διέλευση της Αδριατικής. Το συνολικό του μήκος ανέρχεται σε περίπου 800 χιλιόμετρα. Από αυτά τα 478 βρίσκονται στην Ελλάδα (Κομοτηνή-Δυτική Μακεδονία) τα 204 στην Αλβανία, τα 105 είναι το υποβρύχιο τμήμα της Αδριατικής και τα 5 στην Ιταλία.

Μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας, ή της Βουλγαρίας, το αέριο του Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα φθάνει μέσω συστήματος αγωγών επί τουρκικού εδάφους, την κατασκευή του οποίου συμφώνησε η αζέρικη κρατική εταιρεία SOCAR με την τουρκική κρατική εταιρεία BOTAS, η οποία ελέγχει τους αγωγούς αερίου και πετρελαίου της γειτονικής χώρας. Για το λόγο αυτό οι δύο εταιρείες συνέστησαν μικτή εταιρεία (Trans Anatolian Pipeline) με συμμετοχή 80% αζέρικων κεφαλαίων και 20% τουρκικών.
 
Σε ό,τι αφορά στον ΤΑΡ, η εταιρεία του συνεστήθη με αρχικά μέλη τη νορβηγική Statoil (συμμετέχει με 24,5% στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ) και την Ελβετική EGL. Στη συνέχεια οι δύο εταιρείες παρεχώρησαν από 7,5% η κάθε μία στη γερμανική E,ON Ruhrgas.

Ο αγωγός σχεδιάζεται για μεταφορά 10 δις. κυβικών μέτρων ετησίως σε αρχική φάση, δυναμικότητα η οποία μπορεί να αυξηθεί σε 20 δις. κυβικά μέτρα. Τέλος να σημειωθεί ότι η Ελληνική κυβέρνηση ευνοεί τη συμμετοχή στον ΤΑΡ και της ΔΕΠΑ, ενώ η αζέρικη Socar είναι από τις 17 εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v