Αμνηστία σε φοροφυγάδες με "μίζα" 5-8%

Σχέδιο για εκ των υστέρων νομιμοποίηση του συσσωρευμένου πλούτου από φοροδιαφυγή. Δηλώστε και σώστε πριν από το περιουσιολόγιο -με αντίτιμο φόρο 5-8%- καταθέσεις, ακίνητα, έργα τέχνης. Ποιοι εντάσσονται.

Αμνηστία σε φοροφυγάδες με μίζα 5-8%
Κάθε φορά είναι η τελευταία. Είτε πρόκειται για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε για περαίωση εκκρεμών υποθέσεων, είτε για κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Αυτήν τη φορά, στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για τελευταία ευκαιρία και αναφέρονται στην προωθούμενη ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε φοροφυγάδες να ομολογήσουν ότι έκλεβαν το Δημόσιο, μη δηλώνοντας εισοδήματα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

Αν το κάνουν, θα πληρώσουν, αλλά θα σώσουν ό,τι κράτησαν μακριά από τα μάτια της εφορίας.

Αν δεν το κάνουν, η απειλή της κατάσχεσης -εφόσον εντοπιστούν- επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη, μόνο που αυτήν τη φορά οι πιθανότητες εντοπισμού αυξάνονται. Υπάρχει βέβαια και εδώ μία προϋπόθεση: να λειτουργήσει αποτελεσματικά από το 2013 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Στα σκαριά πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει ρύθμιση η οποία σχεδιάζεται να περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, εφόσον περάσει το τεστ της τρόικας, η οποία προβλέπει: 

* Μίνι φόρο. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου η ρύθμιση να οδηγήσει σε ουσιαστική αύξηση των δημοσίων εσόδων, θα πρέπει να έχει έναν φορολογικό συντελεστή ο οποίος θα είναι ελκυστικός για την αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο συντελεστής εκτιμάται ότι θα πρέπει να κινείται στην περιοχή του 5%-8%.

*Μάξι φάσμα εφαρμογής. Η ρύθμιση θα αγγίζει τα πάντα: καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στη βάση των δηλωθέντων εισοδημάτων, όπως και ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα ή ακόμα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας.

*Εξαιρέσεις. Ρητά στη ρύθμιση θα προβλέπεται πως δεν μπορούν να υπαχθούν περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αλλά και από πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

*Κυρώσεις. Όσοι δεν κάνουν χρήση της ρύθμισης, εκτιμώντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν μακριά από την εφορία τα εισοδήματά τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα, κατασχέσεις και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τους φοροφυγάδες.

Η ρύθμιση σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί άμεσα, σε κάθε περίπτωση πριν από το 2013, οπότε αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Από του χρόνου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στην εφορία αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, από καταθέσεις και μετοχές, έως σπίτια, αυτοκίνητα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας, την ακρίβεια των οποίων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα μπορεί να ελέγχει με το πάτημα ενός κουμπιού καθώς στο μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των σχετικών στοιχείων από την πηγή.

Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, χρηματιστηριακές εταιρείες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και συμβολαιογραφικά γραφεία τροφοδοτούν ήδη με στοιχεία τη ΓΓΠΣ και όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών "από το 2013 δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανείς από το ηλεκτρονικό μάτι του περιουσιολογίου".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v