Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμβολικές κινήσεις για Ελλάδα

Δεν αποκλείονται συμβολικές ή ήσσονος σημασίας παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, εκτιμούν Γερμανοί πολιτικοί και σχολιαστές. Βουλευτής του CDU δηλώνει ότι είναι πιθανή η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια.

Συμβολικές κινήσεις για Ελλάδα
Δεν αποκλείονται συμβολικές ή ήσσονος σημασίας παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, εκτιμούν Γερμανοί πολιτικοί και σχολιαστές.

Στις πρώτες εκτιμήσεις τους μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Βερολίνο οι Γερμανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στη γερμανική στάση απέναντι στην Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δηλώνει σχετικά: «Αν οι παραχωρήσεις σημαίνουν περισσότερα χρήματα, τότε η απάντησή μας είναι ένα ξεκάθαρο όχι.
Το συνολικό ύψος του πακέτου βοήθειας δεν μπορεί να αυξηθεί.

Μέσα στο σημερινό πλαίσιο, όμως, θεωρώ δυνατές ορισμένες προσαρμογές, όσον αφορά για παράδειγμα ποια μέτρα θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων ή με ποιον ακριβώς τρόπο θα υλοποιηθούν. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά...».

Επιπλέον, ο Γερμανός πολιτικός δεν αποκλείει και μία επιτάχυνση πληρωμών
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinαπό την πλευρά των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί με αυτό και το ΔΝΤ. Πάντως, «ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: όλες οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνουν», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, που δηλώνει σήμερα ότι «οι προϋποθέσεις που έχουμε συμφωνήσει στα δύο πακέτα βοήθειας παραμένουν κατά βάση. Μπορούμε ωστόσο να δούμε κάποιες αλλαγές σε μεμονωμένα επιμέρους ζητήματα, για παράδειγμα όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων. Αυτό είναι συζητήσιμο».

Τη δική του θέση εκφράζει ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγετικό στέλεχος των ελεύθερων δημοκρατών (FDP) σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν σήμερα διαχειρίσιμη, επισημαίνει, καθώς η ευρωζώνη διαθέτει πλέον μηχανισμούς σταθεροποίησης, τους οποίους δεν διέθετε τον Απρίλιο του 2010. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να την επιδιώξουμε κιόλας

Ο Γερμανός πολιτικός υποστηρίζει μάλιστα ότι στην ανάγκη θα μπορούσε να δοθεί μία μικρή χρονική παράταση: «Αν είναι θέμα ημερών, ασφαλώς δεν θα αφήσουμε το όλο εγχείρημα να αποτύχει». Επισημαίνει όμως ότι «πρέπει προηγουμένως να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις έχει υλοποιήσει η Αθήνα».

Barthle: Μικρές προσαρμογές στα επιτόκια

«Μικρές προσαρμογές είναι εφικτές υπό την προϋπόθεση ότι είναι αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του β’ προγράμματος για την Ελλάδα», υποστήριξε ο γερμανός βουλευτής του CDU N. Barthle, που είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό.

«Για παράδειγμα τα επιτόκια και οι λήξεις των δανείων μπορούν να προσαρμοστούν, όπως έγινε και στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας», είπε.

Τα σχόλια αυτά, μεταδίδει το Bloomberg, προστίθενται στα σημάδια που δείχνουν χαλάρωση της γερμανικής αντίστασης στο αίτημα να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χώρος για ελιγμούς.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v