Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται χρυσάφι στο υπέδαφος

Ο Αντ. Σαμαράς εκτιμά ότι 2-3 καλά νέα από το μέτωπο των μελλοντικών ερευνών στις περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης θα μπορούσαν να κάνουν τους ξένους, τους δανειστές, να μας δουν με άλλο... μάτι.

Ζητείται χρυσάφι στο υπέδαφος
Aγώνα με τον χρόνο δίνουν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ώστε ο Αντώνης Σαμαράς να παρουσιάσει έργο στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός θέλει (το αν θα τα καταφέρει, είναι άλλο θέμα) να θέσει στο τραπέζι, με αφορμή την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το χαρτί της μελλοντικής αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, προσδοκώντας έτσι να αλλάξει το εις βάρος της χώρας κλίμα. Ήδη το πόρισμα για τους τέσσερις υποψήφιους για να αναλάβουν τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στην Κρήτη βρίσκεται στο Μαξίμου και αναμένεται η τελική επιλογή.

Ο Αντ. Σαμαράς, υποστηρίζει η ίδια πηγή, εκτιμά ότι καλά νέα από το μέτωπο των μελλοντικών ερευνών θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε οι ξένοι να μας δουν με άλλο… μάτι.

Ακούγεται καλό εάν όντως τελεσφορήσει, παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του πληροφορίες πως το ποσοστό να είναι αξιοποιήσιμα πιθανά κοιτάσματα ανέρχεται στο 80% (να υποθέσουμε πως οι πληροφορίες προέρχονται από την ισραηλινή πλευρά;).

Άλλη πηγή ισχυρίζεται ότι στον σχετικό φάκελο στοιχεία αναφέρονται σε εκτιμήσεις για βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου 300-500 εκατ. βαρελιών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Αμερικανικοί οίκοι μπορεί να αναφέρονται σε... τρελές ποσότητες (μέχρι 2,5 δισ. βαρέλια) στην ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας (περιοχές Πύρρος και Αχιλλέας) μέχρι τον Πατραϊκό, όπως και σε Ιωάννινα και Κατάκολο Ηλείας, αλλά στην κυβέρνηση κρατούν πολύ μικρό καλάθι. Η πρόσφατη επίσκεψη των Ισραηλινών, με την Delek να θέτει λίγο άκομψα το ενδιαφέρον της (άμεση ή σφήνα στον διακαή πόθο της ρωσικής Gazprom) για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ (και όχι μόνο), διόλου τυχαία δεν θεωρείται από παράγοντες του κλάδου.

Τα πιθανά κοιτάσματα

Σύμφωνα με αυτά τα αρχικά στοιχεία (και με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς), στελέχη της νέας επιτροπής για την ΑΟΖ υπολογίζουν πως τα βεβαιωμένα κοιτάσματα μπορούν να αποφέρουν στο Δημόσιο τα επόμενα 20 - 25 χρόνια έσοδα 15 - 20 δισ. δολαρίων (με τιμές βαρελιού 80 - 100 δολ.).

Να συνεκτιμηθεί πως στην επιτροπή αυτή, στην οποία συμμετέχει ο καθηγητής Ηλίας Κονοφάγος (πρώην διευθυντής έρευνας των Ελληνικών Πετρελαίων), τοποθετήθηκε με προσωπική απόφαση του Αντ. Σαμαρά ο Αντώνης Φώσκολος (ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της κυβέρνησης του Καναδά για θέματα υδρογονανθράκων).

Στο Ιόνιο Πέλαγος, λόγω ύπαρξης ασβεστολιθικών κοιτασμάτων, αναμένεται η ύπαρξη κυρίως πετρελαίου με πιθανότητες 80%. Για τα κοιτάσματα ανοιχτά της Κέρκυρας, τον Πύρρο και τον Αχιλλέα, οι εκτιμήσεις είναι από συγκριτικές αναλογίες των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν βρεθεί στην Απουλία, γεωλογική λεκάνη που βρίσκεται στα Απέννινα Όρη της Νότιας Ιταλίας και εκτείνεται μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος (Κεφαλονιά και Ζάκυνθο), περνώντας μέσα από τον Κόλπο του Τάραντα. Αντίθετα, στην περιοχή της νότιας Κρήτης φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ποσοστό 80%.

Τα ορυκτά

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές: «Στον ίδιο φάκελο υπάρχει και αναφορά για τον ορυκτό πλούτο, που υπολογίζεται η αξία του στα 28 δισ. ευρώ μόνο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, άργυρου, αντιμονίτη κ.λπ. Μόνο ο μεταλλευτικός χώρος της περιοχής Βάθης - Γερακαρίου στον νομό Κιλκίς έχει βέβαια απολήψιμα αποθέματα 1,5 δισ. ευρώ και αναμενόμενα αποθέματα αξίας 7 δισ. ευρώ.

Στις περιοχές Πολυκάστρου - Σκρα στο Κιλκίς και του Καλλυντηρίου στη Ροδόπη, η συνολική αξία των βέβαιων αποθεμάτων είναι 1 δισ. ευρώ και των αναμενόμενων στα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, στα μεταλλεία Βάθης - Γερακαρίου, Πολυκάστρου - Σκρα και Καλλυντηρίου τα "βέβαια" αποθέματα είναι 2,5 δισ. ευρώ και τα αναμενόμενα 10 δισ. ευρώ.

Στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου έχουν εντοπιστεί 366 διαφορετικά ορυκτά, που την κατατάσσουν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, ενώ μόνο στη Χαλκιδική τα κοιτάσματα είναι αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v