Μύλος η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει τις εργασίες της από τις 16:00 μετά από διακοπή για τη συνάντηση του Ευ.Βενιζέλου με την τρόικα.

Μύλος η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Ανεβαίνουν οι τόνοι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει τις εργασίες της από τις 16:00 μετά από διακοπή για τη συνάντηση του Ευ.Βενιζέλου με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία ακόμη και εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει ως πρώτο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια ένα «ρουσφέτι» στις συντεχνίες και όχι ένα σχέδιο νόμου που θα καταργεί το «χαράτσι».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζονται σε επίπεδο οικονομίας, με την «μπάλα» να παίρνει και τον Ευ. Βενιζέλο. «Βγαίνει ο υπουργός Οικονομικών και λέει παίρνουμε μέτρα και εμείς απαντάμε ποια μέτρα» είπε ο πρώην υπουργός.

Από την πλευρά του και ο εισηγητής Μάρκος Μπόλαρης πρότεινε να καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο.

Νωρίτερα με τρισέλιδη επιστολή του ο Ανδρέας Λοβέρδος που απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρση ή αν όχι την καταψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία.

«Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί κι αν αυτό δεν γίνει, να καταψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων: Πρώτον η διάρρηξη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω του τρόπου άσκησης της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας και δεύτερον ο απολύτως λανθασμένος χαρακτήρας ορισμένων ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πρώην υπουργός.

Η ανακοίνωση της ΚΟ
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Αργότερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Εξέφρασε την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Για λόγους κυβερνητικής συνοχής, ανέχεται την επιλογή αυτή υπό τον όρο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις (4) συνεδριάσεις, όπως ήδη ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Βουλής.

2. Συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, ως προς την εκλογή των κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των μεταπτυχιακών. Επιμέρους παρατηρήσεις για την αποσαφήνιση και βελτίωση των ρυθμίσεων θα διατυπωθούν στην Ολομέλεια.

3. Διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της. Προτείνει την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου. Είναι προφανές ότι οι υπηρετούντες πρυτάνεις που λήγει η θητεία τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του νέου νόμου.

4. Θεωρεί ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Ομιλία Βενιζέλου με εσωκομματικά καρφιά

«Ελπίδα να μην κατηγορηθούμε για ύβρη προς τη δημοκρατία επειδή θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους της δανειακής σύμβασης» ήταν το «καρφί» του Ευ. Βενιζέλου προς την Άννα Διαμαντοπούλου κατά την εισήγησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη απουσία του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πρώην υπουργός έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του κόμματος σύφωνα με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την παιδεία.

Παρατήρησε πάντως ότι η φιλοσοφία του νόμου για την παιδεία δεν θίγεται, ενώ δήλωσε πως επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας του να γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής αντί της διαδικασίας του κατεπείγοντος που επελέγη.

Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος αφού ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται υποδείξεις υπευθυνότητας από κανέναν και πως στηρίζει την κυβέρνηση, η οποία όμως έχει την ευθύνη του χειρισμού, έδωσε ένα κωδικό πλαίσιο δέκα σημείων που πρέπει να ακολουθηθεί. Παράλληλα ανακοίνωσε δέσμη 10 μέτρων προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, επισήμανε ότι στηρίζει την κυβέρνηση ωστόσο επέμεινε στην άποψη τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ να γίνουν σε δύο δόσεις. Ένα θέμα το οποίο αναμένεται να θέσει και στην συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι στην Ιπποκράτους με τους εκπροσώπους των δανειστών

Μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε ο Ευ. Βενιζέλος σημειώνοντας πως η εθνική στρατηγική δεν εξαντλείται στις επαφές με την τρόικα, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας πολιτική αθλιότητα του κ. Τσίπρα την παρουσίαση των τριών αρχηγών ως λήσταρχους στο θέμα της ΑΤΕ. Επίσης στη 1 το μεσημέρι θα δει την τρόικα.

Τα δέκα σημεία που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος είναι τα ακόλουθα:

1. Υπάρχει ανάγκη άμεσων ενεργειών, από την Ελλάδα την περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, που θα αφορά σε υψηλού επιπέδου επαφές με τις ηγεσίες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των θεσμικών εταίρων (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), όπως επίσης και να θωρακιστεί το εσωτερικό μέτωπο. Να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να κληθεί και η αντιπολίτευση να συμβάλει στην όλη προσπάθεια. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί «λάθος» και αποτελεί «προσβολή για τη χώρα» να λέγεται ότι έχει αδρανήσει αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανείς τις αλλαγές που έχουν από το 2010 μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσει η αναπαραγωγή τέτοιων στερεοτύπων σε βάρος της χώρας.

2. Η χώρα πρέπει να επιδείξει την ισχυρή της βούληση για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Και ανάφερε, ως παράδειγμα, τα 77 εμπόδια που βρήκε το Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία, όπως τόνισε πρέπει να αρθούν άμεσα με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

3. Πρέπει να επιβεβαιωθεί ο τελικός δημοσιονομικός στόχος, ώστε από τα 11,5 δισ. ευρώ του ελλείμματος να φθάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει, τόνισε, να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2,6%.

4. Είναι αναγκαίο να υπάρξει η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016.

5. Είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2016, ώστε να μπορέσει να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012 και να καταρτιστεί το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

6. Να καταρτιστεί πρόταση για την πλήρη εξειδίκευση του προγράμματος 2012 - 2014, χωρίς οριζόντιες περικοπές που θίγουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.

7. Βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος, το οποίο, αν βελτιωθεί, θα μπορούν να εφαρμοστεί πιο άνετα η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής, στο διάστημα 2014-2016.

8. Πρέπει να ληφθούν άμεσα και απτά μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης και παράλληλα να υπάρξει μείωση του κόστους του χρήματος, αλλά και μέτρα για τον έλεγχο των τιμών.

9. Λήψη μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

10. Αλλαγή του διεθνούς επικοινωνιακού πλαισίου, εναντίον της χώρας, σε συνεργασία με τους εταίρους, αλλιώς, όπως τόνισε, θα τρώμε τις σάρκες μας με τη βοήθεια και των εταίρων.

Πηγή: Real.gr


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v