Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τώρα τα… κεφάλια μέσα!

Τελείωσε η μετεκλογική ευφορία. Οι εισηγμένες δεν περιμένουν καμία βελτίωση της κατάστασης για 6-12 μήνες. Πού ποντάρουν προκειμένου να μην «τιναχτεί το σύστημα στον αέρα». Το μέγεθος της πτώσης.

Εισηγμένες: Τώρα τα… κεφάλια μέσα!
Οι τρεις εβδομάδες περίπου που πέρασαν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ήταν αρκετές για να διαψευστούν οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν από την πλευρά των επιχειρηματιών ότι η κατάσταση στην αγορά θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση «καλού» εκλογικού αποτελέσματος και σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Το «καλό αποτέλεσμα» ήρθε, η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε, ωστόσο κανείς στο μέτωπο των εισηγμένων δεν διαβλέπει σαφή βελτίωση της κατάστασης πριν περάσουν τουλάχιστον έξι έως δώδεκα μήνες. Και αν…

Βέβαια, οι περισσότεροι επιχειρηματίες κρατούσαν από την αρχή μικρό καλάθι για το τι θα μπορούσε να επιτύχει η νέα κυβέρνηση, ωστόσο στην προϋπάρχουσα επιφυλακτικότητα ήρθαν να προστεθούν και οι παρακάτω εξελίξεις-διαπιστώσεις του τελευταίου διαστήματος:

Πρώτον, καμία χαλάρωση στην πραγματική οικονομία δεν αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Ενώ λοιπόν ορισμένοι επιχειρηματίες ήλπιζαν πως μέσα στο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της θα μπορούσαν να συμφωνήσουν κάποια τροποποίηση του «οικονομικού μίγματος» -μήπως και πάρει η αγορά κάποιες ανάσες-, άκουσαν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να δηλώνουν ουσιαστικά πως δεν θα αιτηθούμε επαναδιαπραγμάτευση (ούτε προφανώς θα προχωρήσουμε και σε… απαγκίστρωση) στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΔεύτερον, σε αντίθεση με την Ιταλία και την Ισπανία, η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτε από την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ή, έστω, μετά τη σύνοδο ελπίζει πως θα κερδίσει στο μέλλον μια σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους (κατά 50 δισ. ευρώ), εφόσον όμως προηγουμένως εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο (άρα αν λάβει και άλλα μέτρα αυστηρής οικονομικής πολιτικής, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τη ζήτηση στην οικονομία).

Τρίτον, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι (βλέπε Ράιχενμπαχ), η προώθηση των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων δεν είναι εύκολη υπόθεση και στην καλύτερη περίπτωση δεν πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι οι μπουλντόζες πριν από τα τέλη του 2012. Όσο για τα έργα του ΕΣΠΑ, ελπίζεται πως στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει να υπάρχει κάποια ροή από τις αρχές του 2013, με τις εταιρείες όμως να αρχίζουν να κόβουν τα μεγάλα τιμολόγια κυρίως μέσα στο 2014…

Και τέταρτον, παρά την όποια επιστροφή καταθέσεων στα γκισέ των ελληνικών τραπεζών, όλα δείχνουν πως η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων θέλει κάμποσους μήνες ακόμη, άρα μέχρι τότε είναι αδύνατον να βελτιωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως μόνο μέσα στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου οι τράπεζες ρούφηξαν από την πραγματική οικονομία 2,94 δισ. ευρώ (αρνητική πιστωτική επέκταση), τάση που φυσικά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα…

Το μέγεθος της πτώσης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 14,3% τον Μάρτιο και κατά 14% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες, όταν όλοι παραδέχονται πως ο Μάιος και ο μισός Ιούνιος επηρεάστηκαν δυσμενώς από την πολιτική αβεβαιότητα που ήρθε να προστεθεί στα ήδη προϋπάρχοντα προβλήματα.

Ενδεικτικά, αναφέρεται πως τον φετινό Απρίλιο ο όγκος των πωλήσεων ήταν 32,7% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2007. Με δεδομένο πως στις λιανικές πωλήσεις συγκαταλέγονται και τα είδη πρώτης ανάγκης, συνάγεται πως σε πολλούς κλάδους το ποσοστό πτώσης υπερβαίνει το 50%!

Τα πράγματα για το τρίτο τρίμηνο αναμένονται ακόμη χειρότερα, καθώς το αντίστοιχο διάστημα του 2011 ήταν το ισχυρότερο της περυσινής χρονιάς, άρα ο πήχης της σύγκρισης βρίσκεται ψηλά…

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που δεν θεωρούν μικρή υπόθεση αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά, πείθοντας από σήμερα πως -σε αντίθεση με τις προηγούμενες- θα μπορέσει να δράσει αποτελεσματικά σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα, όπως το νέο φορολογικό, η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι ιδιωτικοποιήσεις, το συμμάζεμα στο δημόσιο κ.λπ.

Σε περίπτωση όπου συμβεί κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, σε συνδυασμό με τη θετική μέχρι σήμερα πορεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος, ελπίζεται πως θα υπάρξει ώθηση προς μεγαλύτερη κατανάλωση από τα κοινωνικά στρώματα που μέχρι σήμερα διαθέτουν τα χρήματα, αλλά είναι «κουμπωμένα» λόγω του γενικότερου δυσμενούς κλίματος και της αβεβαιότητας.

Επιπλέον, σε μια τέτοια περίπτωση, ορισμένοι επιχειρηματίες θα πειστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουν στην Ελλάδα, ή έστω να στηρίξουν κεφαλαιακά τις επιχειρήσεις τους που είναι εκτεθειμένες στην κρίση και στις τράπεζες.

Αν δεν γίνουν αυτά, τότε παράγοντες πολλών κλάδων αμφιβάλλουν για το πώς θα βρει την αγορά το κλείσιμο του 2012, υπονοώντας ότι θα δούμε δραματικές -και εν πολλοίς επώδυνες αλλαγές- σε χρονικό διάστημα μόλις λίγων μηνών!

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v