Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείγματα γραφής από Ελλάδα ζητά το Eurogroup

Στην Αθήνα η τρόικα τη Δευτέρα για έλεγχο της οικονομίας και των προθέσεων της κυβέρνησης. Μετά επικαιροποίηση μνημονίου. Εντός Ιουνίου η εκταμίευση του €1 δισ. Από EFSF η βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες. Αιχμές Λαγκάρντ.

Δείγματα γραφής από Ελλάδα ζητά το Eurogroup
Η Ελλάδα διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude Juncker, λέγοντας ότι αναμένει η Ελλάδα να καλέσει την τρόικα στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Ο κ. Juncker ανέφερε ότι αναμένεται επικαιροποίηση του προγράμματος διάσωσης, ενώ για το ζήτημα του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση διεμήνυσε ότι θα εκταμιευτεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

Τόνισε πάντως ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν συζήτησαν λεπτομερώς για την αναθεώρηση των όρων του ελληνικού μνημονίου και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές πριν από την έκθεση της τρόικας δεν έχει νόημα.

Aπό την πλευρά του, ο Όλι Ρεν σημείωσε πως η οικονομική ρευστότητα της Ελλάδας παρακολουθείται πολύ στενά από την Ε.Ε.

Πάντως, όσον αφορά την Ισπανία, ο κ. Juncker ανακοίνωσε ότι περιμένει την υποβολή επίσημου αιτήματος διάσωσης τη Δευτέρα.

Υπογράμμισε ότι το ισπανικό πρόγραμμα διάσωσης θα περιλαμβάνει σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και σημείωσε ότι το ακριβές μέγεθος του προγράμματος θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΠαράλληλα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με δάνεια από τον EFSF, τα οποία θα αναλάβει αργότερα ο ESM, όταν συγκροτηθεί.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία η συνθήκη του ESM να εγκριθεί μέσα στον Ιούλιο, όπως έχει προγραμματιστεί.

Λαγκάρντ: Χρειάζεται πιο "δημιουργική" νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ  

Στη συνεδρίαση του Eurogroup και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε παραβρέθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προκάλεσε αίσθηση με τις αναφορές της στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και -εμμέσως- στη στάση της Γερμανίας.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «θα ήταν καλό να υπάρξει δημιουργικότερη νομισματική πολιτική» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με αντίξοες συνθήκες και υποστήριξε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης αυτών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς μια δημοσιονομική ένωση. Ζήτησε ειδικότερα να υπάρξει «κάποιας μορφής κοινό χρέος» στην ευρωζώνη.

Αναφορικά με την Ελλάδα, σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να έρθει η τρόικα στην Αθήνα και μετά να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση.


RTRS: Άτυπη συμφωνία στήριξης ισπανικών τραπεζών στο Eurogroup

Εν τω μεταξύ, σε ρεπορτάζ του το Reuters μεταδίδει ότι τo Εurogroup συμφώνησε άτυπα να χρησιμοποιηθεί ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να αναλάβει αργότερα τα δάνεια ο ESM, όταν συγκροτηθεί.

«Αυτό συμφωνήθηκε άτυπα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αίτημα από την Ισπανία», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η λύση αυτή αποτρέπει το πρόβλημα που προκύπτει από τη θέση του προνομιακού δανειστή που κατέχει ο ESM έναντι της Ισπανίας. Η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω του ESM θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς τα ισπανικά ομόλογα θα γίνονταν λιγότερο ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές και θα αυξάνονταν οι αποδόσεις τους.


Τα σχόλια των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για την έκβαση των ελληνικών εκλογών εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici, λέγοντας ότι μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα.

«Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος που ο ελληνικός λαός επέλεξε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος», ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επιλογή αυτή σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευαίσθητη στα αισθήματα του ελληνικού λαού και να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει ανάπτυξη».

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Luc Frieden δήλωσε ότι η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος «δεν είναι μεγάλο πρόβλημα».

«Πρέπει να δούμε πόσο χρόνο έχασε η Ελλάδα λόγω της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Maria Fekter, προσθέτοντας ότι «αν έχασε πολύ χρόνο τότε θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε για την Ελλάδα ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ Jan Kees de Jaager. «Mε πιο έξυπνα μέτρα μπορεί να επιτευχθούν περισσότερα, αυτό είναι καλύτερο, αλλά μια εναλλακτική στις σκληρές, επώδυνες μεταρρυθμίσεις, αυτή η εναλλακτική, απλώς δεν υπάρχει», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v