Oι καυτές πατάτες της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ

Ένας καθηγητής Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας, ένας πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και ένας μάνατζερ κρατικής ενεργειακής εταιρείας παίρνουν στα χέρια τους τις καυτές πατάτες της ενέργειας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Oι καυτές πατάτες της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ
Ένας καθηγητής Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας, ένας πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και ένας μάνατζερ κρατικής ενεργειακής εταιρείας παίρνουν στα χέρια τους τις καυτές πατάτες της ενέργειας.

Πρόκειται για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο εν τέλει διατηρεί τις αρμοδιότητες της ενέργειας, παρά τις πληροφορίες ότι αυτές θα μεταφέρονταν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ, καθηγητής Πολυτεχνικής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή, από ό,τι φαίνεται, έγινε αποδεκτή από τη Ν.Δ., υπό τον όρο ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ θα πλαισιωνόταν από δύο στελέχη της επιτροπής ενέργειας της Ν.Δ., και συγκεκριμένα τον Σταύρο Καλαφάτη (πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης υπό τον Χρήστο Φώλια) και τον Μάκη Παπαγεωργίου, πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο
, για μία τετραετία (2006 - 2010) της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός και συντοπίτης του υπουργού, μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ν.Δ. από τον Αντώνη Σαμαρά, ορίστηκε πρόεδρος του τομέα ενέργειας της Ν.Δ., μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Παπαγεωργίου.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος, λόγω της πείρας του στα θέματα του φυσικού αερίου και της διαπραγμάτευσης που είχε η ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom συμμετείχε στην ομάδα που συνόδευσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία και έλαβε μέρος στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Μίλερ.

Οι καυτές πατάτες, οι εκκρεμότητες κι οι αλλαγές

Τα παραπάνω περιγραφικά δεν προδιαγράφουν υποχρεωτικά και την κατανομή αρμοδιοτήτων ανά τομέα δραστηριότητας μεταξύ υπουργού, αναπληρωτή και υφυπουργού. Οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή καθορίζονται με απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ του υφυπουργού με απόφαση του υπουργού.

Στην τελευταία περίπτωση, ο υπουργός έχει δικαίωμα να διατηρήσει συναρμοδιότητες, οπότε στην ουσία διατηρεί για τον ίδιο το δικαίωμα να υπογράφει αποφάσεις.
 
Έτσι θα πρέπει να αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις για να γίνει γνωστό το εύρος των αρμοδιοτήτων του κάθε μέλους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο τομέας ενέργειας θα ανατεθεί στον υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός θα έχει τις αρμοδιότητες για το περιβάλλον.

Όσο για τις καυτές πατάτες, που από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να απασχολήσουν τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, δεν είναι άλλες από τη στενότητα ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού.

Οι επιπτώσεις της στενότητας αυτής, λόγω απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού της ΔΕΗ, που καταλήγουν να προκαλούν προβλήματα ρευστότητας και στη ΔΕΠΑ, προσωρινά και μόνο επιχειρήθηκε να επιλυθούν με λήψη δανείων (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΛΑΓΗΕ) από το Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ωστόσο, εφόσον συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, το πρόβλημα θα επανέλθει με ένταση μέσα στο καλοκαίρι, οπότε θα πρέπει να προληφθεί με όσο γίνεται ριζικότερες λύσεις.

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα δοκιμαστεί και με την επικείμενη κατάθεση, στις 2 Ιουλίου, προσφορών για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες στις περιοχές Κατάκολο, Δυτικός Πατραϊκός και Ιωάννινα.

Η πολιτική εκκρεμότητα όλο το προηγούμενο διάστημα είχε λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση επενδυτών. Έτσι, η αγορά θα αναμένει δηλώσεις που να ενθαρρύνουν την έλευση ξένων επενδυτών για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές με βάση τα γεωλογικά και γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά.

Οι ταρίφες με τις οποίες πληρώνονται οι ΑΠΕ το ρεύμα που παράγουν, το έλλειμμα του λογαριασμού που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ και η επιτάχυνση της εγκατάστασης νέων μονάδων είναι το επόμενο δύσκολο ζήτημα που περιμένει τη λύση του.
 
Αν επίσης ληφθεί υπ' όψιν ότι οι επενδυτές μονάδων ΑΠΕ είναι ήδη αρκετές χιλιάδες, ενώ η αύξηση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών δύσκολα μπορεί να γίνει λόγω της συγκυρίας, η λύση δείχνει δύσκολη.

Τέλος, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών, θα πρέπει να διαχειριστεί τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς που αφορούν ενεργειακές ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ (πώληση ποσοστών δημοσίου, πώληση μονάδων - άνοιγμα αγοράς λιγνίτη) αλλά και το ενεργειακό κόστος ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Ήδη στελέχη της ΔΗΜΑΡ σε συνεντεύξεις τους μιλούν για κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ), ενώ από την άλλη τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ θα πρέπει να συναποφασίσουν για τη διατήρηση ή το ύψος των φορολογιών που επιβλήθηκαν στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό.

Το αποτέλεσμα αυτής της φορολογικής πολιτικής το βλέπουμε, στη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες εξαγωγικές βιομηχανίες, που λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους χάνουν αγορές του εξωτερικού, οι οποίες είναι οι μόνες που μπορούν να τις διατηρήσουν στη ζωή, όσο επικρατεί η ύφεση στην Ελλάδα.

Tέλος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στις διοικήσεις των εποπτευόμενων ΔΕΚΟ, αλλά για το εύρος και το βάθος τους πρέπει να περιμένουμε λίγο γιατί θα πρέπει να προϋπάρξει συμφωνία των 3 κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v