Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετ΄εμποδίων τα προνοιακά επιδόματα

Πρόβλημα με την είσπραξη του προνοιακού τους επιδόματος, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πάνω από 10.000 δικαιούχοι. Σε απόγνωση έχουν έρθει χιλιάδες βαρέως πάσχοντες από την κρίση με τα φάρμακα.

Μετ΄εμποδίων τα προνοιακά επιδόματα
Πρόβλημα με την είσπραξη του προνοιακού τους επιδόματος, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πάνω από 10.000 δικαιούχοι.

Οπως μεταδίδει το iatronet.gr, εξι δήμοι της χώρας δεν έχουν προχωρήσει καθόλου τις διαδικασίες ένταξης των στοιχείων στο μητρώο και είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να πιστώσουν τους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τα μέσα Ιουνίου.

Πρόκειται για τους δήμους Ηρακλείου (πρόοδος μόλις 0,97%), Καρδίτσας (0,17%), Αγίου Νικολάου – Λασιθίου (0%), Φλώρινας (0%), Έδεσσας (0%) και Τρίπολης (0%).

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στους εν λόγω δήμους ανέρχονται στους 11.789 και – μέχρι την Τετάρτη – είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα μόλις 46 άτομα!

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες, που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητά του, σχετικά με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.

Σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών, οι εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαίωσαν, ότι τα χρηματικά ποσά που αφορούν στα προνοιακά επιδόματα έχουν μεταφερθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕναπόκειται στις υπηρεσίες των δήμων, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων.

Πρόοδος

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο σύστημα έχουν καταχωρηθεί 105.994 δικαιούχοι από τους συνολικά 183.934 που απογράφηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του υπουργείου Υγείας, οι δήμοι που έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, θα μπορέσουν να δώσουν επιδόματα έως τις 15 Ιουνίου.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, 100% ετοιμότητα εμφανίζουν οι δήμοι Αμφιλοχίας, Καστοριάς, Σερρών, Λευκάδας, Ναυπάκτου, Κεφαλλονιάς, Πρεβέζης, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Σπάρτης.

Πάνω από 90% ετοιμότητα έχουν οι δήμοι Χίου, Κατερίνης, Αγρινίου, Σάμου, Χαλκιδέων, Αγίας Παρασκευής, Αρταίων και Πύργου.

Μεγάλοι δήμοι

Σε μεγάλους δήμους της χώρας, τα ποσοστά ετοιμότητας έχουν ως εξής:
Αθηναίων, έχουν καταχωρηθεί 9.241 από τους 15.302 απογραφέντες (60,39%).
Πειραιώς, έχουν καταχωρηθεί 10.445 από τους 14.146 (73,84%).
Θεσσαλονίκης, έχουν καταχωρηθεί 4.166 από τους 20.346 (20,48%).
Καλλιθέας, έχουν καταχωρηθεί 7.799 από τους 9.135 (85,37%).
Λαρισαίων, έχουν καταχωρηθεί 2.918 από τους 3.614 (80,74%).
Βόλου, έχουν καταχωρηθεί 1.400 από τους 2.372 (59,02%).

Τραπεζικός λογαριασμός για τους βαρέως πάσχοντες

Σε απόγνωση έχουν έρθει χιλιάδες βαρέως πάσχοντες από την κρίση με τα φάρμακα.

Οπως μεταδίδει το iatronet.gr, δεκάδες απελπισμένοι ασθενείς τηλεφωνούν καθημερινά στην ειδική υπηρεσία βοήθειας που έχει συστήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Μέσα σε τρεις μόνο μέρες (31η Μαΐου, 1η και 5η Ιουνίου) έχουν καλέσει 84 άνθρωποι, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορούν να βρουν το φάρμακό τους.

Πρόκειται κυρίως για καρκινοπαθείς, άτομα με πολυνευροπάθεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, πολλαπλή σκλήρυνση, νεφροπάθειες, ψωρίαση, ωχρά κηλίδα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο ΦΣΑ άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να υποστηριχθεί οικονομικά η προσπάθεια εξεύρεσης φαρμάκων σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά των πολιτικών προσώπων, τα οποία διαχειρίστηκαν την κρίση και με τους χειρισμούς τους επέτειναν το πρόβλημα.

'Το θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης εξελίσσεται όχι απλώς σε τραγωδία, αλλά σε απειλή για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων', σχολίασε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Αυτό που βιώνουν σήμερα οι συνάνθρωποί μας - είπε - μας υποχρεώνει να σκύψουμε πρώτα και κύρια πάνω από το δικό τους πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό, κάλεσε δύο πάσχοντες, οι οποίοι περιέγραψαν το Γολγοθά τους.

Νεφροπαθείς

Ο πρόεδρος του Συλλόγου νεφροπαθών κ. Γιώργος Καστρινάκης είπε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα των φαρμακοποιών, όπως κι εκείνοι βιώνουν τα προβλήματα των πασχόντων.

Οι μεταμοσχευμένοι - είπε - πρέπει να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία κοστίζουν 800 ευρώ το μήνα, ενώ ορισμένοι δεν έχουν μισθό πάνω από 600 ευρώ.

'Θα πρέπει να επιλέξει εάν θα φάει ή θα πάρει τα φάρμακά του', τόνισε.

Όσοι κάνουν αιμοκάθαρση, παίρνουν φάρμακα αξίας 1.000 ευρώ το μήνα.

Καρκινοπαθείς

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ κ. Καλλιόπη Μεταξά ανέφερε ότι είναι συνταξιούχος γιατρός του ΙΚΑ.

Στο Σύλλογο - ανέφερε - δεχόμαστε καθημερινά καταιγισμό τηλεφωνημάτων από ασθενείς, οι οποίοι αναζητούν τα φάρμακά τους.

Η κ. Μεταξά χαρακτήρισε σωστή τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν διασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του και μοιάζει με αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας κ. Ιωάννης Θεοδωράκης, σημείωσε ότι οι πάσχοντες είναι 8.000 έως 10.000.

Η εξεύρεση φαρμάκων έχει γίνει αγώνας δρόμου και αυξάνει το στρες των πασχόντων.

Λογαριασμός

Ο κ. Λουράντος τόνισε ότι αν οι φαρμακοποιοί μπορούσαν, θα έδιναν φάρμακα στους ασθενείς, έστω και χωρίς καμία σιγουριά ότι θα τα πληρωθούν κάποτε, έστω και με δανεικά από τις τράπεζες:

'Δεν μπορούμε! Στερέψαμε. Καθημερινά, κλείνουν φαρμακεία, όχι λόγω κακοδιαχείρησης ή λόγω δικών τους χρεών, αλλά λόγω των τεραστίων οφειλών από το αφερέγγυο ασφαλιστικό σύστημα'.

Ο ΦΣΑ άνοιξε την Πέμπτη τραπεζικό λογαριασμό για συλλογή χρημάτων που θα διατίθενται για την αγορά φαρμάκων για άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Παράλληλα, δημιουργεί επιτροπή αξιολόγησης και προτεραιότητας για τη χορήγηση φαρμάκων. Ήδη, υπάρχει δηλωμένη πρόθεση πολλών φαρμακοποιών και απλών πολιτών να καταθέσουν το υστέρημά τους σε αυτήν την προσπάθεια, ως ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, και καλεί όποιον έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει.

Κινητοποιήσεις

Για το θέμα των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, ο κ. Λουράντος ανακοίνωσε:

Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι δεν σταματήσαμε την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ τόσο για να πιέσουμε, όσο γιατί δεν έχουμε τα χρήματα να τον πιστώνουμε άλλο. Στερέψαμε!
Πρέπει επίσης να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε πια καμία εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις για καταβολές χρημάτων, ακόμα και όταν προέρχονται από καλοπροαίρετους ανθρώπους. Ήδη, η τρίτη δόση των οφειλών του Μαρτίου βρίσκεται στον αέρα, παρά τις υποσχέσεις, ενώ κανείς δεν μιλάει για τον Απρίλιο, ούτε βέβαια για το Μάϊο. Ας μη μιλήσουμε για τις οφειλές του 2011, για τις οποίες θα κλειθούμε να πληρώσουμε και φόρους!

Ξεκαθαρίζουμε ότι ως συνδικαλιστικές ηγεσίες, υλοποιούμε τις εντολές και εκφράζουμε τη βούληση των μελών μας. Οι φαρμακοποιοί σήμερα είμαστε απελπισμένοι, καταχρεωμένοι και επιπλέον εξοργισμένοι από το γεγονός ότι μόνον εμείς πληρώνουμε, ενώ όλο το υπόλοιπο σύστημα όχι μόνο δεν πληρώνει αλλά μας κατηγορεί και από πάνω!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v