Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει το «μέτωπο» της λιτότητας!

Γραμμή Ολάντ πέρασε στο G8. Στήνεται μέτωπο κατά Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής. Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη ανάπτυξη, ευρωομόλογα. Σχέδιο για ευρωπαϊκή στήριξη τραπεζών. Ποιοι θέλουν νέα συνταγή για Ελλάδα. Οι αντιδράσεις. 

Σπάει το «μέτωπο» της λιτότητας!
Σε διασταυρωμένα πυρά από όλες τις γωνιές του πλανήτη βρέθηκε η πολιτική σκληρής λιτότητας της Άγκελα Μέρκελ στη σύνοδο του G8, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η εκλογή Ολάντ και οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να συγκροτηθεί ισχυρό μέτωπο πίεσης προς τη γερμανική καγκελαρία προκειμένου να κάνει βήματα πίσω και να δεχθεί να μπει στην κουβέντα η λέξη ανάπτυξη με άμεσες δράσεις.

Η σύγκρουση μεταφέρεται τώρα στην ευρωζώνη καθώς για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί άτυπη σύνοδος κορυφής με ατζέντα την ανάπτυξη. Εκεί ο Ολάντ έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει ρηξικέλευθες προτάσεις που έως τώρα είναι κόκκινο πανί για τη Μέρκελ: ευρωομόλογα, δανεισμό κρατών από την ΕΚΤ και αναπτυξιακό πακέτο για την Ευρώπη. Προτάσεις που έσπευσε να αρνηθεί ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης την Δευτέρα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Amadeu Altafaj, δήλωσε πως προϋπόθεση για το ευρωομόλογο είναι η δημοσιονομική ένωση. 

Τη γαλλική στροφή περιέγραψε και ο Γάλλος υπουργός κοινωνικής οικονομίας, Μπενουά Αμόν, μιλώντας στο Mega. Σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν σώθηκε από τη συνταγή Μέρκελ-Σαρκοζί. Χρειάζεται νέα συνταγή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συμφωνούμε με τους Έλληνες πως πρέπει να μείνει η χώρα στο ευρώ και δεν μπορεί να συνεχιστεί η λιτότητα. Πρέπει βέβαια να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά το μοντέλο πρέπει να αλλάξει.

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη ενός νέου μακροπρόθεσμου σχεδίου για την Ελλάδα.

Τα μέτωπα πίεσης στο G8

Στο G8 ο Ολάντ και ο Ομπάμα συνέπτυξαν ένα ισχυρό μέτωπο πίεσης. Για τον Γάλλο πρόεδρο η βασική παράμετρος στην προεκλογική του εκστρατεία ήταν η ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει ότι η εύθραυστη κατάσταση στην ευρωζώνη απειλεί την αμερικανική οικονομία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα.

Στους δύο έσπευσε να προστεθεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος το Σάββατο προήδρευσε των συζητήσεων για την παγκόσμια οικονομία. Σε συνέντευξή του στο CNN δήλωσε: «Επιστρέφουμε στην έννοια της ζήτησης… Πιστεύω πως θα πρέπει να το δούμε περισσότερο θετικά απ’ ό,τι οι πιο πολλές συντηρητικές ευρωπαϊκές αρχές». Ωστόσο, και ο ίδιος, ευρισκόμενος ανάμεσα στα δύο μέτωπα, πήρε και αποστάσεις, συμπληρώνοντας ότι «από την άλλη πλευρά, αν πρόκειται για μια συνολική σταυροφορία για περισσότερη ζήτηση στην οικονομία, τότε πιστεύω ότι οι γερμανικοί δισταγμοί σε αυτό δεν είναι απολύτως αβάσιμοι».

Tο αποτέλεσμα των σκληρών, όπως μεταδίδεται, διαπραγματεύσεων ήταν ένα ψήφισμα που καλεί για ενίσχυση και αναζωογόνηση των οικονομικών, που αναγνωρίζει όμως ότι κάθε χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικά μονοπάτια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτή η τελευταία αναφορά δείχνει τις αντιστάσεις που προτάσσει η γερμανική πλευρά απέναντι στις εξελίξεις. «Δεσμευόμαστε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε και να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας και να πολεμήσουμε τις οικονομικές δυσκολίες, αναγνωρίζοντας ότι τα κατάλληλα μέτρα δεν είναι τα ίδια για κάθε ένα από εμάς», είναι η διατύπωση στο κείμενο.

Με τη δική του ατζέντα κινήθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον. Συμφώνησε με τον Ομπάμα στην ανάγκη η ΕΚΤ να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη της ευρωζώνης και ζήτησε να ακούγεται περισσότερο η φωνή των διεθνών παικτών εκτός του ευρώ. Έσπευσε, όμως, να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ετοιμάσουν ένα ισχυρό τείχος προστασίας για παν ενδεχόμενο.

Η Ελλάδα στο ευρώ, τηρώντας τις δεσμεύσεις

Για την Ελλάδα κοινή ήταν η θέση των ισχυρών του πλανήτη ότι θα πρέπει να μείνει στο νόμισμα, τηρώντας όμως τα συμφωνηθέντα. «Συμφωνούμε στη σημασία μιας ισχυρής και συνεκτικής ευρωζώνης για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη και επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ θα σέβεται τις δεσμεύσεις της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είναι ωστόσο ξεκάθαρο πως κερδίζει έδαφος στις τάξεις των Ευρωπαίων η άποψη ότι το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί και έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα δεν βγαίνει. Ο Ομπάμα κι ο Ολάντ, μάλιστα, μετά τη συνάντησή τους δήλωσαν: "Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την Ελλάδα. Πιστεύουμε και οι δύο το ίδιο, ότι πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και πρέπει να γίνουν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές".

Από την άλλη πλευρά, η Άγκελα Μέρκελ, αφού ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και δήλωσε ότι ήδη της έχει δοθεί τεράστια βοήθεια, έσπευσε να σημειώσει ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Το νέο μέτωπο στη σύνοδο κορυφής

Το δεύτερο χτύπημα στη στρατηγική Μέρκελ αναμένεται την Τετάρτη. Ο Γάλλος πρόεδρος θα προσέλθει με θέσεις που έως σήμερα ήταν ταμπού για τη Γερμανία. Προαναγγέλλει μάλιστα ότι έχει ήδη εξασφαλίσει... συμμαχίες.

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, «θα περιγράψω όλες τις προτάσεις για ανάπτυξη σε αυτήν την άτυπη σύνοδο στις 23 Μαΐου. Μέσα σε αυτό το πακέτο προτάσεων θα υπάρχουν τα ευρωομόλογα και δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνει. Είχα επιβεβαίωση γι’ αυτό στη συνεδρίαση του G8».

Ο Ολάντ δήλωσε πως θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων -χρέους δηλαδή που εκδίδεται για ολόκληρο το νόμισμα και το οποίο εγγυάται από χώρες όπως η Γερμανία-, ή να επιτραπεί στην ΕΚΤ να δανείσει κατευθείαν στις κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης των Γάλλων είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με το Spiegel, ο Ολάντ έχει ισχυρές επιφυλάξεις στο θέμα της τοποθέτησης ως επικεφαλής του eurogroup του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Φέρεται μάλιστα σε κάθε περίπτωση να θέτει ως όρο να μη διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Στήριξη τραπεζών μέσω ESM

Οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι οι μόνες που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι. Σύμφωνα με τους Financial Times, αναμένεται να προταθεί η χρησιμοποίηση των μηχανισμών διάσωσης για την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, αν παραστεί ανάγκη, καλύπτοντας έτσι και τους καταθέτες των χωρών του Νότου.

Το αίτημα, που στο παρελθόν έχει απορρίψει η Γερμανία, αποκτά χαρακτήρα «επείγοντος», σημειώνει η εφημερίδα, δεδομένης και της ρευστής κατάστασης στην Ελλάδα. «Αν αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει, θα χρειαστούμε πολύ πιο ισχυρό τείχος προστασίας», δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η σύνοδος της Τετάρτης είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη, ωστόσο η ελληνική κρίση δημιουργεί ένα παράλληλο μέτωπο συζητήσεων, κυρίως αναφορικά με το πώς θα προστατευτούν οι τράπεζες. Μάλιστα, ενώ, όπως αναφέρεται, η ιδέα των ευρωομολόγων συναντά ακόμα ισχυρές αντιδράσεις, η στήριξη των τραπεζών κερδίζει έδαφος λόγω της ελληνικής υπόθεσης.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v