Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Οι πολυεθνικές και το Grexit

Παρότι ελάχιστες εταιρείες έχουν δημοσιοποιήσει τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αρκετές εργάζονται πάνω σε αυτά για μήνες. Ποιες ετοιμάζουν ανάλογα σχέδια.

FT: Οι πολυεθνικές και το Grexit
Παρότι ελάχιστες εταιρείες έχουν δημοσιοποιήσει τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αρκετές εργάζονται πάνω σε αυτά για μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα των F.T.

«Σήμερα γίνονται διαμαρτυρίες στην Αθήνα, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να κλείνουν τις διακοπές τους». Ο Mike Bower, σύμβουλος της Tui Travel, εμφανίζεται ήρεμος στο κατά πόσον θα επηρέαζε τον τουρισμό πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι ταξιδιωτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά, όπου εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο, βρίσκονται πολύ μακριά από περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν από κοινωνικές αναταραχές. Και επισημαίνουν ότι έχουν μετακινήσει στο παρελθόν ταξιδιώτες μακριά από σημεία στα οποία υπήρξε αναστάτωση, όπως πέρσι κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

Τα γενικότερα σχέδια έκτακτης ανάγκης εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τη μετακίνηση τουριστών, καθώς σύμφωνα με τους F.T. οι ευρωπαϊκές εταιρείες δίνουν νέα έμφαση σε ευρύτερα ερωτήματα
για το τι μπορεί να σημαίνει για αυτές η φυγή της Ελλάδας από το ευρώ.

Η βρετανική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Dixons κάνει λόγο για κλείσιμο των ελληνικών της καταστημάτων αν η αποχώρηση της χώρας προκαλέσει αναταραχές.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ Jean-Paul Chifflet, διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος, στον οποίο ανήκει η Εμπορική Τράπεζα, "εργάζεται επί μήνες πάνω σε όλα τα σενάρια".

Οι επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο ανοιχτές όσον αφορά αυτό το σενάριο και τις συνέπειές του. "Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα αποσταθεροποιούσε την ευρωπαϊκή οικονομία σε σημαντικό βαθμό", δήλωσε ο Jan du Plessis, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εξόρυξης Rio Tinto, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Christoph Franz, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, είναι επίσης ξεκάθαρος στο ότι η ελληνική έξοδος θα είχε ευρείες συνέπειες. "Η επίπτωση της αποχώρησης από την ευρωζώνη έχει δραματικές επιδράσεις σε άλλες εξελίξεις στην Ε.Ε., οι οποίες στη συνέχεια θα έχουν επίσης επιπτώσεις στη Lufthansa", είπε.

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μπορούν να περιοριστούν. Ο Pierre Pringuet, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ποτών Pernod Ricard, λέει ότι το ευρώ δεν θα καταστραφεί. "Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαχειριστούν την κρίση χρέους μέχρι σήμερα και τους έχω εμπιστοσύνη για το μέλλον", δήλωσε.

Ο βρετανικός Σύλλογος Διαχειριστών Κεφαλαίου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του οδηγίες που καλύπτουν θέματα από την καθημερινή διαχείριση μετρητών έως ζητήματα φήμης, όπως το κατά πόσον μια εταιρεία θα έπρεπε να κάνει πληρωμές σε παράνομο offshore λογαριασμό εάν το ζητήσει ο προμηθευτής. "Οι διαχειριστές κεφαλαίου έχουν αρχίσει να σκέφτονται τις πιθανότητες της διάσπασης του ευρώ από πέρσι", δήλωσε ο Martin O’Donovan, τεχνικός διευθυντής της ACT.

Οι οικονομικές επιπτώσεις αποχώρησης της Ελλάδας ήταν εστία ανησυχίας. Στην Old Mutual, ο διευθύνων σύμβουλος Julian Roberts επισημαίνει ότι η εταιρεία ασφάλισης και διαχείρισης κεφαλαίων προβλέπει πως οι αγορές μετοχών ενδέχεται να υποχωρήσουν απότομα, όπως έκαναν το 2007-08 "και κάνω σχέδια έχοντας αυτό πολύ κατά νου".

Μια άλλη σοβαρή ανησυχία είναι η διαθεσιμότητα των πιστώσεων. "Οι επιχειρήσεις θα πληγούν, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, από τη συρρίκνωση πιστώσεων και από τον πανικό που θα υπάρξει", ανέφερε ο Michael Jacobides, αναπληρωτής καθηγητής στρατηγικής και επιχειρηματικότητας στο London Business School.

Αναλυτές και ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι η ζωή θα είναι πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις που είναι υπερχρεωμένες. "Θα τα βρουν πιο δύσκολα από ό,τι οι εταιρείες που έχουν χαμηλότερη μόχλευση και ρευστότητα", δήλωσε ο Γεώργιος Σεραφείμ, επίκουρος καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Harvard Business School.

Υπάρχουν επίσης επιπρόσθετοι νομισματικοί κίνδυνοι. Επειδή οι αγορές συναλλάγματος παρουσίασαν σχετικά χαμηλή μεταβλητότητα φέτος, ορισμένες επιχειρήσεις μείωσαν τα κεφάλαια για hedging. Αυτό τις αφήνει περισσότερο εκτεθειμένες, καθώς το ευρώ θα γίνει σίγουρα πιο ασταθές μετά την αποχώρηση της Ελλάδας.

Η μακροπρόθεσμη συνέπεια στην ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι επίσης πολύ σοβαρή, καθώς η ταραχή σχετικά με την ελληνική έξοδο αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Ο Seamus Gillen, του βρετανικού Ινστιτούτου Ορκωτών Γραμματέων και Διαχειριστών, δήλωσε ότι πρόσφατες εκτιμήσεις μελών του δείχνουν ότι περισσότεροι από τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα προβλήματα του ευρώ θα επηρεάσουν τη στάση των δικών τους εταιρειών ως προς τις επενδύσεις στην ευρωζώνη.

Πέρα από τους οικονομικούς περιορισμούς, οι εταιρείες περιμένουν να πληγούν από πτώση της ζήτησης, γεγονός που θα αναμενόταν ύστερα από ελληνική έξοδο.

Μέχρι στιγμής, στην τελευταία ύφεση, ορισμένοι τομείς έχουν πάει καλύτερα από άλλους. "Ενώ οι εταιρείες πολυτελών αγαθών έχουν κινηθεί σχετικά καλά, μεταξύ των τομέων που αγωνίζονται για επιβίωση βρίσκονται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές", δήλωσε ο Adrian Cattley, αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της Citigroup, προσθέτοντας: "Όλες αυτές έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην Ευρώπη και μεγαλύτερη μόχλευση: αν η κυβέρνηση χρειάζεται έσοδα από φόρους, αυτές είναι οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να γλιτώσουν".

Γενική μείωση της ζήτησης που προκύπτει από πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ευρωζώνη αναμένεται ευρέως, αλλά η ειδικότερη πτώση από την ίδια την Ελλάδα θα ήταν επίσης πιθανή, με περαιτέρω επιπτώσεις και για άλλους.

"Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά καλός καταναλωτής προϊόντων άλλων χωρών και αυτό θα σταματήσει καθώς οι Έλληνες καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα σε ευρώ", δήλωσε ο Νίκος Σταθόπουλος, διευθύνων εταίρος του βρετανικού επενδυτικού ομίλου BC Partners, στην οποία ανήκει το Regency Casinos στην Ελλάδα.

Αν και πολλές εταιρείες με σημαντική έκθεση στην ευρωζώνη ήδη επιζητούν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους αλλού, με συνέπειες για τις αγορές αυτές, η προοπτική από την Ασία και τις ΗΠΑ είναι αυτή μιας τοπικής κρίσης.

Ο Robert Horrocks, της ασιατικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Matthews Asia, υποβαθμίζει τις επιπτώσεις. "Το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ισούται με το να κάνει ένα μακρύ διάλειμμα για φαγητό το εργατικό δυναμικό της Κίνας", δήλωσε.

Επίσης, η κρίση του ευρώ δεν φαίνεται μεγάλη για πολλές εταιρείες των ΗΠΑ. Παρόλο που πέρσι το 14% των εσόδων της Boeing προερχόταν από την Ευρώπη καθώς και το 20% της G.E., οι αμερικανικές πολυεθνικές συνηθίζουν να κοιτούν πέρα από την Ευρώπη για ανάπτυξη. "Η Ευρώπη θα έχει αργή ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα", είπε ο Jeff Immelt, διευθύνων σύμβουλος της G.E., αυτόν τον μήνα.

Άλλοι εκτιμούν ότι η επιχειρηματικότητα έχει γίνει τόσο παγκοσμιοποιημένη που ο αντίκτυπος αναγκαστικά θα μεταδοθεί σε μεγάλη κλίμακα."Θα πρέπει να περιμένουμε τις παράπλευρες απώλειες στην Ασία και στις ΗΠΑ, εάν η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδυνθεί περαιτέρω", δήλωσε ο κ. Σεραφείμ. "Η επίπτωση στις... θα είναι ορατή όχι μόνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v