Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ξένος Τύπος για την πολιτική κρίση στην Ελλάδα

Στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου η οριστική προσφυγή της Ελλάδα στις κάλπες. Αγωνία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Σενάρια για τις επιπτώσεις στις αγορές και στην οικονομία, αλλά και στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ο ξένος Τύπος για την πολιτική κρίση στην Ελλάδα
Πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου είναι η προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα και η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Τα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να εκτιμήσουν τους κινδύνους για την Αθήνα αλλά και την ευρωζώνη και εξετάζουν τα σενάρια για τις αγορές και τη γεωπολιτική σκακιέρα.

H αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια παρατείνει την πολιτική κρίση στην Ελλάδα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή οδηγεί τη χώρα πιο κοντά στη χρεοκοπία και στην έξοδο από το ευρώ.

Το Bloomberg εκτιμά ότι οι νέες εκλογές θα παρατείνουν το πολιτικό αδιέξοδο, ενώ σημειώνει ότι ενδέχεται να ενισχυθεί σημαντικά το αντιμνημονιακό μέτωπο με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ
.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η διαφωνία των πολιτικών αρχηγών οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές, αφήνοντας το εκλογικό σώμα βαθύτατα διχασμένο και θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας στο ευρώ. «Η μαζική φυγή από τις τράπεζες μπορεί να πυροδοτήσει την έξοδο της χώρας
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin εάν φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι ελληνικές αρχές θα αναγκαστούν να παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα για να διατηρήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα ζωντανό», σημειώνει η WSJ.

Οι Financial Times, από την πλευρά τους, αναφέρονται και σε μία άλλη πτυχή των εξελίξεων: τη γεωπολιτική. «Όπως τα πλοία αλλάζουν ρότα στην καταιγίδα, έτσι και η Ελλάδα ανεβάζει ταχύτητα από την Ευρώπη προς τις πιο απόμακρες ακτές, ενώ μία ομάδα βαλκανικών κρατών κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ακόμη βέβαιη, αλλά ανά την Ευρώπη οι επιχειρήσεις, τραπεζίτες και γραφειοκράτες προετοιμάζονται γι' αυτό το ενδεχόμενο. Εάν γίνει μέσα στους επόμενους 6 - 18 μήνες, θα συμπέσει με την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. και στον ευρωπαϊκό εναγκαλισμό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Επιπλέον, η πολιτική και οικονομική αναταραχή από την ελληνική έξοδο μπορεί να κινητοποιήσει ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο που θα αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τη Ρωσία».

«Μέχρι να φτάσουμε στις νέες ελληνικές εκλογές, στις επόμενες τριάντα ημέρες, πρόκειται πιθανότατα να επηρεαστούν αρνητικά πολλές άλλες οικονομίες των χωρών της ζώνης του ευρώ», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ο αναλυτής της, Έτορε Λιβίνι, εκτιμά ότι «αν μια χώρα αναγκαστεί να βγει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές, αμέσως μετά, είναι ότι το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα».

«Οι συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, δεν μπόρεσαν να στεφθούν με επιτυχία. Κέρδισαν οι προσωπικές βλέψεις και οι εγωισμοί», τονίζει ο απεσταλμένος της Corriere della Sera, Αντόνιο Φεράρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η νέα αυτή ψήφος θα είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία για να μπορέσει να σωθεί η Ελλάδα».

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα στην οποία το 28% των κατοίκων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, η Ορθόδοξη Εκκλησία μοιράζει καθημερινά φαγητό σε 280.000 άτομα, και στα κρατικά ταμεία έχουν μείνει μόνο 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να εξαντληθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες», προσθέτει ο Ντάριο Μαλτέζε, απεσταλμένος του τηλεοπτικού δικτύου Tg5, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

«Δραχμή ή ευρώ;» είναι ο τίτλος σχολίου της Suddeutsche Zeitung: «Το ερώτημα τίθεται κυρίως από εκείνους που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Οι φωνές αυτές αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής πίεσης των Ευρωπαίων όταν θέλουν να ωθήσουν τα ελληνικά κόμματα σε συμβιβασμό. Ακόμα όμως και αν δεν επικρατήσει σύνεση στην Αθήνα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει εν τέλει να συνομιλήσουν και πάλι για τις λεπτομέρειες του προγράμματος λιτότητας. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια. Γεγονός είναι ότι τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών στην Ελλάδα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αν πράγματι η Ευρώπη δεν είναι για την ευρωζώνη απλώς μια ανάλυση κόστους-ωφέλειας, τότε θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα της Ευρώπης, σε καλούς, αλλά και σε χαλεπούς καιρούς».

Η ελβετική Neue Zurcher Zeitung επισημαίνει αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα: «Αν γίνουν ξανά εκλογές, τότε οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να περιμένουν την έκβασή τους. Και επειδή η Ελλάδα έχει λάβει το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος.
Σε περίπτωση εξόδου της από την ευρωζώνη, τότε και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, και επομένως και η ευρωζώνη στο σύνολό της, θα βρεθούν αντιμέτωπες με οικονομικές, ίσως και πολιτικές ανατροπές. Προς το παρόν, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης μέσω του τραπεζικού τομέα έχει περιοριστεί. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει τώρα υψηλό χρέος έναντι του δημοσίου τομέα, δηλαδή των χωρών του ευρώ, του EFSF και της ΕΚΤ, με συνέπεια μια ανεξέλεγκτη πτώχευση να επιβαρύνει τους φορολογούμενους στην υπόλοιπη ευρωζώνη».

Χωρίς εναλλακτική στις μεταρρυθμίσεις, επιγράφεται σχόλιο της Die Welt: «Είναι απόφαση των Ελλήνων αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ. Μια απόφαση διόλου εύκολη, διότι το αποτέλεσμα της εξόδου θα είναι μια χώρα σε χάος, με φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, με φτώχεια, και όλα αυτά για χρόνια. Ποιο θα ήταν επομένως το πλεονέκτημα μιας εξόδου; Ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας που της έχει επιβληθεί, όπως πιστεύουν πολλοί Έλληνες. Όμως, ακόμα και σε μια Ελλάδα χωρίς ευρώ, η λιτότητα θα πρέπει να συνεχιστεί. Ήταν ένα μεγάλο προεκλογικό ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι αν η Ελλάδα σταματήσει την αποπληρωμή των χρεών τα οικονομικά της θα ήταν εντάξει. Τα δημόσια έσοδα δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες. Θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, ή να αυξηθεί η φορολογία και η... βυζαντινή γραφειοκρατία θα πρέπει να περιοριστεί. Η Ελλάδα θα πρέπει να τα εφαρμόσει όλα αυτά με δική της πρωτοβουλία, είτε αποφασίσει να μείνει εντός είτε εκτός ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v