Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον ENEL για συμμετοχή στον TAP

Ανανεώνει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline η ιταλική ENEL.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ενδιαφέρον ENEL για συμμετοχή στον TAP
Ανανεώνει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline η ιταλική ENEL.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Fulvio Conti, στο πρακτορείο Reuters, "η ENEL ενδιαφέρεται για όλα τα σχέδια που μπορούν να φέρουν αέριο στη χώρα".

Ερωτηθείς εάν σε αυτά περιλαμβάνεται και ο αγωγός TAP, απάντησε θετικά.
Σχολιάζοντας τις νεότερες εξελίξεις, ο Country Manager του ΤΑΡ για την Ελλάδα Ρίκαρ Σκούφιας
επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "η θέση της κοινοπραξίας είναι ξεκάθαρη υπέρ της εισόδου νέων μετόχων στο σχέδιο του αγωγού και θα καλωσόριζαν ισχυρούς παίκτες από την Ελλάδα και την Ιταλία".

Ωστόσο, ο κ. Σκούφιας τονίζει ότι αυτήν τη στιγμή πρωτεύει να διασφαλιστεί ότι από κοινού ο ΤΑΡ και η Ελλάδα προσφέρουν στην κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Κασπία μία ανταγωνιστική πρόταση ώστε να προτιμήσει τον αγωγό αυτόν έναντι των ανταγωνιστικών αγωγών Nabucco και SEEP, οι οποίοι παρακάμπτουν την Ελλάδα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Σκούφιας αναφέρεται στην ανεπίσημη τοποθέτηση του γραφείου του πρωθυπουργού, με την οποία στηρίζονται τα σχέδια αγωγών τα οποία διέρχονται το ελληνικό έδαφος, καθώς θα προσφέρουν νέες επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΤΑΡ, η υλοποίηση του αγωγού εγγυάται νέες, άμεσες ξένες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν στην παρούσα συγκυρία. Και ο κ. Σκούφιας καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση της χώρας, όπως και με το γραφείο του πρωθυπουργού, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διέλευση του φυσικού αερίου της Κασπίας από την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι στις 30 Απριλίου από το γραφείο του πρωθυπουργού σχολιάστηκαν ανεπισήμως οι εξελίξεις στα θέματα των αγωγών με τις εξής επισημάνσεις, οι οποίες προσφέρουν εμμέσως στήριξη στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ:

«Η χώρα μας καθίσταται σταδιακά ελκυστικός προορισμός επενδύσεων. Με αυτόν τον στόχο, σε συνέχεια της επιλογής της ελληνικής διαδρομής από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ και την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, όσον αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη, εξετάζουμε θετικά τις προοπτικές υλοποίησης των σχετικών έργων, που θα φέρουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο αγωγό μετέχουν με 42,5% η κάθε μία η νορβηγική Στατόιλ και η ελβετική EGL και με 15% η γερμανική Ε.ΟΝ. Ο αγωγός σχεδιάζεται να ξεκινά από το ύψος της Κομοτηνής και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας, και με υποβρύχια διαδρομή από την Αδριατική.

Η κοινοπραξία του αγωγού έχει δηλώσει ότι η κατασκευή του στο ελληνικό έδαφος προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ θα γίνει με εγγυήσεις των εταιριών που συμμετέχουν, χωρίς δηλαδή να χρειαστούν κονδύλια της Ε.Ε. ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v