"Η Ελλάδα δεν προκάλεσε την κρίση"

Η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση, δεν ήταν όμως και η αιτία της, υποστηρίζουν στην Guardian οι κ. Κ. Σημίτης και Γ. Στουρνάρας. Τι απαντάνε για τα "Greek Statistics" και το swap της Goldman. Τι λένε για το μνημόνιο Ι.

Η Ελλάδα δεν προκάλεσε την κρίση
Η Ελλάδα πράγματι πυροδότησε την κρίση στην ευρωζώνη, δεν ήταν όμως η αιτία της, υποστηρίζουν σε άρθρο τους στην Guardian ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο οικονομολόγος και καθηγητής στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας. Όπως τονίζουν, η αιτία της κρίσης βρίσκεται στο γεγονός ότι η ευρωζώνη είναι μια πλήρης νομισματική ένωση, αλλά μια ατελής οικονομική και δημοσιονομική ένωση κρατών-μελών με διαφορετικές δομές.

«Η τρέχουσα κρίση είναι εν μέρει μόνο κρίση δημοσίου χρέους, και αυτό αφορά κυρίως την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Από εκεί και πέρα, είναι μια κρίση του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος σε αρκετές χώρες-μέλη, καθώς και κρίση ελέγχου και εποπτείας από τις οικονομικές και νομισματικές αρχές της ευρωζώνης», σημειώνουν.

Οι κ. Σημίτης και Στουρνάρας υποστηρίζουν ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 έχουν βελτιώσει σημαντικά τις δημοσιονομικές επιδόσεις και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, όμως έχουν επίσης συμβάλει στην ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας στο 20% και στην ένδεια μέρους του πληθυσμού.

«Η Ελλάδα δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος γι' αυτό το αποτέλεσμα. Από τη στιγμή όπου το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής συμφωνίας δεν ήταν το πιο κατάλληλο, οι επιδόσεις που αναμένονταν δεν ήταν ρεαλιστικές ακόμα και για χώρες με πολύ ισχυρότερες οικονομίες από αυτήν της Ελλάδας», τονίζουν.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο ευρώ, τονίζουν πως στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Ελλάδα έκανε μια αξιοσέβαστη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στα κριτήρια της σύγκλησης, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως νομισματική, δημοσιονομική, εισοδηματική πολιτική και ευρείες ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων.

«Με οποιοδήποτε μέτρο δημοσιονομικής απόδοσης, το έλλειμμα της κυβέρνησης μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από το 12,5% του ΑΕΠ το 1993 στο 2,5% το 1999, του έτους δηλαδή του οποίου τα οικονομικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να επικυρωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», επισημαίνουν στο άρθρο τους.

Για τα επονομαζόμενα greek statistics, οι κ. Σημίτης και Στουρνάρας επιρρίπτουν ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία διότι επί κυβερνήσεώς της αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών, οι οποίες πλέον καταγράφονταν με την καταβολή της κατάθεσης και όχι με την παραλαβή. Επιρρίπτουν όμως ευθύνες και στην AMECO (τη βάση δεδομένων ετήσιων μακροοικονομικών στοιχείων της Ε.Ε.) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες απλώς υιοθέτησαν τα αναθεωρημένα στοιχεία του προϋπολογισμού που εξέδωσε η τότε ελληνική κυβέρνηση. «Δεν ρώτησαν ούτε την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε την προηγούμενη κυβέρνηση για την άποψή τους», τονίζουν. «Αυτό που έγινε αργότερα, το 2006, ήταν το ακριβώς αντίθετο: η AMECO αποφάσισε ότι η σωστή μέθοδος καταγραφής των δαπανών για αμυντικό εξοπλισμό ήταν με την παράδοση του εξοπλισμού αυτού - δηλαδή η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα πριν από το 2004. Όμως, παρά την απόφαση αυτή, η AMECO δεν διόρθωσε αναδρομικά τα στοιχεία και έτσι το έλλειμμα της Ελλάδας παρέμεινε στο 3,07% του ΑΕΠ το 1999, ενώ θα έπρεπε να είχε προσαρμοστεί ανάλογα με τη νέα απόφαση».

Σε ό,τι αφορά το swap που υπέγραψε στο τέλος του 2001 το υπουργείο Οικονομικών με την Goldman Sachs, που αποτέλεσε αφορμή για νέο γύρο αρνητικών σχολίων περί μαγειρέματος των στοιχείων της Ελλάδας, προκειμένου να μπει στην ευρωζώνη, υπενθυμίζουν ότι η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη δύο χρόνια αφότου είχε αποφασιστεί η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v