ΕΕ: Επιπλέον μέτρα και ψαλίδι 15% σε μισθούς

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια, αναφέρει η Κομισιόν σε έγγραφο που θα δημοσιευτεί σήμερα, σύμφωνα με τη WSJ. Μείωση κόστους εργασίας κατά 15% ως το 2014. Ευκαιρίες ανάπτυξης από αδιάθετα κονδύλια.

ΕΕ: Επιπλέον μέτρα και ψαλίδι 15% σε μισθούς
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια αν εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, αναφέρει η Κομισιόν σε έγγραφο που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει η WSJ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση για την Ελλάδα.

Η έκθεση ανακεφαλαιώνει το υπάρχον σχέδιο βοήθειας προς τη χώρα και προσφέρει μια λεπτομερή ανάλυση των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να κάνει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η WSJ, ο κ. Barroso αναμένεται να ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές ότι οι "άνθρωποι στην Ελλάδα δεν είναι μόνοι στις προσπάθειες που καταβάλλουν να επιστρέψουν τη χώρα στην ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας".

Παράλληλα, θα αναφέρει ότι το σύνολο των πόρων που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα αγγίζει τα 380 δισ. ευρώ και ότι "αν οι Έλληνες πολίτες και οι θεσμοί ενστερνιστούν τις προαπαιτούμενες πράξεις που αναγνώρισε σήμερα η Επιτροπή, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα και να κάνουμε ουσιαστική διαφορά στις ζωές των πολιτών της".

Την ίδια ώρα, το έγγραφο της Κομισιόν καλεί την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί.

Το έγγραφο σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2013 και το 2014 για να φέρει το χρέος στο βιώσιμο στόχο του 117% του ΑΕΠ το 2020. Αυτά πρόκειται να ανακοινωθούν τον Μάιο.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η χώρα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013.

"Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μια αρκετά μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για την τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα, ταυτόχρονα με τη δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον", υπογραμμίζει το έγγραφο.

Τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση των αδιάθετων κονδυλίων είναι με βάση το έγγραφο οι οδικοί άξονες, ο τουρισμός και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Όσον αφορά την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, η Κομισιόν τονίζει ότι είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει "στη μείωση του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 15% το 2012-2014".

Το έγγραφο περιλαμβάνει ακόμα και τα άμεσα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, ανάμεσα στα οποία επιπρόσθετες περικοπές, εφαρμογή νόμων στην αγορά εργασίας και την παρουσίαση "ενός χρονοδιαγράμματος για την εξέταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το σύστημα προσδιορισμού των μισθών ως το τέλος Ιουλίου του 2012".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v