Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτική ασφάλιση: Η κρίση οδηγεί σε… εξυγίανση!

Το μέγεθος πια… δεν μετράει και οι ασφαλισμένοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Οι εταιρείες που θέλουν να επιβιώσουν είναι υποχρεωμένες να δουλέψουν επαγγελματικά και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. 

Ιδιωτική ασφάλιση: Η κρίση οδηγεί σε… εξυγίανση!
Τίποτε πια δεν θυμίζει σήμερα στον ασφαλιστικό κλάδο τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου πρώτος στόχος κάθε εταιρείας ήταν η μεγέθυνση με κάθε τρόπο.

• Αμαθείς ασφαλιστές που ασφάλιζαν τους συγγενείς τους, πριν τελικά αποχωρήσουν από την αγορά.
• Επενδυτικά προϊόντα-«κράχτες» με παγίδες στα ψιλά γράμματα, όπως π.χ. ενδεικτικές ετήσιες αποδόσεις 25%...
• Υποτιμολογημένα ασφάλιστρα στον κλάδο αυτοκινήτου από δεκάδες εταιρείες, και τόσα άλλα.

Τότε, το μεγάλο στοίχημα για τις εταιρείες ήταν η… αγορά τζίρου, τα υψηλά μερίδια αγοράς και η δημιουργία «ομίλων» που έμοιαζαν με τράπεζες. Εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακές, θυγατρικές στο εξωτερικό και άλλα σχετικά.

Ντόρος να γίνεται, χρήμα να εισπράττεται, εντυπώσεις να δημιουργούνται, θετικά σχόλια στις εφημερίδες να γράφονται, στο χρηματιστήριο να μπαίνουμε και σε ό,τι αφορούσε την κεφαλαιακή επάρκεια, έχε χάρη που ο κρατικός έλεγχος έμπαζε από παντού!

Πού οδήγησε αυτό το μοντέλο; Στο να αναγκαστούν πολλές δεκάδες εταιρείες να βάλουν λουκέτο, ή έστω να τη γλιτώσουν στο παρά πέντε εξαγοραζόμενες ή απορροφώμενες από άλλες. Και φυσικά, οδήγησε την ασφαλιστική συνείδηση του μέσου Έλληνα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Η νέα τάξη πραγμάτων

Σήμερα, καμιά ασφαλιστική εταιρεία δεν διαθέτει θυγατρική στον χώρο των χρηματιστηριακών εταιρειών, ενώ μάλλον οι επιχειρήσεις θα πουλούσαν χωρίς δεύτερη κουβέντα (αν προέκυπτε σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον) τις ΑΕΔΑΚ που διαθέτουν.

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές κλείνουν περισσότερα υποκαταστήματα απ’ όσα ανοίγουν κι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μείωση του κόστους παρά για την προσέλκυση νέων πελατών και επίσης για το ύψος όχι τόσο της παραγωγής, όσο της κερδοφόρας παραγωγής.

Τα παθήματα, άλλωστε, του παρελθόντος είναι πολλά και ακριβοπληρωμένα. Ενδεικτική είναι η κίνηση μεγάλης ασφαλιστικής που προσέλκυσε «από μεταγραφή» εταιρειών που έκλεισαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλιστήρια αυτοκινήτων την τελευταία πενταετία και σήμερα κάνει τα πάντα για να τα διώξει…

Η κινητήριος δύναμη των εξελίξεων προέρχεται από το γεγονός ότι το πορτοφόλι του μέσου πελάτη έχει πλέον αδειάσει, άρα αυτός δεν είναι διατεθειμένος να καταβάλει ούτε 1 ευρώ αν δεν πειστεί πως η κάλυψη που του προσφέρεται από την ασφαλιστική αξίζει τα λεφτά της και μάλιστα με το παραπάνω.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πρώτη κίνηση που έκαναν οι ασφαλιστικές εταιρείες ήταν να περιορίσουν δραστικά το λειτουργικό τους κόστος: συρρίκνωση πολυδάπανων δικτύων, μείωση των προμηθειών προς ασφαλιστές και πράκτορες, προώθηση προϊόντων μέσω διαδικτύου κ.λπ.

Η δεύτερη κατεύθυνση των ασφαλιστικών εταιρειών έγκειται στο να περιορίσουν το κόστος των αποζημιώσεων που καλούνται να καταβάλουν τόσο στα προγράμματα του κλάδου υγείας (ιδίως μετά την επικείμενη καθιέρωση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, των γνωστών ΚΕΝ), όσο και στον κλάδο αυτοκινήτου, με τη δημιουργία συνεργαζόμενων δικτύων συνεργείων.

Η τρίτη -και κυριότερη- επιλογή των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να παρέμβουν ριζικά στη δομή των προϊόντων που προσφέρουν στους πελάτες τους, επιλέγοντας να προσφέρουν σε όσους δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα φθηνότερα προϊόντα, που όμως θα περιέχουν τις βασικές καλύψεις που χρειάζονται. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται τόσο στους ιδιώτες πελάτες, όσο και στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως τέτοιες κινήσεις αποβαίνουν προς όφελος των ασφαλιστικών (μικρότερο ύψος παραγωγής, με ίδιο ή και μεγαλύτερο τεχνικό αποτέλεσμα).

Γενικότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται σε φάση διερεύνησης των δραστικών αλλαγών που συμβαίνουν καθημερινά στην ελληνική οικονομία, καθώς -όπως λένε παράγοντες του κλάδου- «η ασφάλιση ακολουθεί την οικονομία».

Δηλαδή, σε μια οικονομία που αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αγροτική παραγωγή, που θα δει τα εμπορικά της καταστήματα να μειώνονται, της οποίας η μεσαία εισοδηματική τάξη συρρικνώνεται, το κρατικό ασφαλιστικό σύστημα αποδομείται κ.λπ. θα πρέπει να προσφερθεί πολύ διαφορετικό μίγμα ασφαλιστικών προϊόντων σε σχέση με το παρελθόν.


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v