Προϋπολογισμός:Σφαλιάρα από ΦΠΑ, ΙΚΑ

Στο κάπνισμα το έριξαν οι Έλληνες για να πάνε κάτω τα φαρμάκια, ίσως για να… ξεχάσουν τη φωτιά των τιμών στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, που τους οδήγησε σε περιορισμό της κατανάλωσης.

Προϋπολογισμός:Σφαλιάρα από ΦΠΑ, ΙΚΑ
Στο κάπνισμα το έριξαν οι Έλληνες για να πάνε κάτω τα φαρμάκια, ίσως για να… ξεχάσουν τη φωτιά των τιμών στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, που τους οδήγησε σε περιορισμό της κατανάλωσης, όπως άλλωστε και του διαθέσιμου εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να κόψουν από όπου μπορούσαν.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει η ακτινογραφία των εσόδων του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους, όπως αποτυπώνεται στο δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών δεν πίστευε στα μάτια του όταν διαπίστωσε ότι από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνικών προϊόντων εισέπραξε 658 εκατ. ευρώ αντί για 495 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει και ήταν ο στόχος διμήνου.

Κοινώς, στα ταμεία μπήκαν 163 εκατ. ευρώ περισσότερα, ποσό διόλου ευκαταφρρόνητο, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι δεν υπήρξε αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα (μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις το 2010).

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών δεν πίστευε ότι έπεσε τόσο έξω όσον αφορά τις συνολικές εισπράξεις από ΦΠΑ.

Στόχευε σε 3,197 δισ. ευρώ, μάζεψε 2,921 δισ. ευρώ ή 277 εκατ. ευρώ λιγότερα, με τη μεγαλύτερη σφαλιάρα στο ΦΠΑ εκτός καυσίμων και καπνού, που στοίχισε 313 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο. Από αυτά 63 εκατ. ευρώ προστέθηκαν από τον ΦΠΑ στα τσιγάρα (περιορίζοντας το μέγεθος της υστέρησης), ενώ 26 εκατ. ευρώ λιγότερα έδωσε ο ΦΠΑ στα καύσιμα.

Τα στοιχεία αυτά έχουν σημάνει καμπανάκι στο υπουργείο Οικονομικών καθώς δείχνουν πολλαπλάσια της αρχικά προβλεπόμενης πτώση στην κατανάλωση, παρά την ενσωμάτωση των νεότερων προβλέψεων για το μέγεθος της ύφεσης.

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν προσαρμοστεί σε προβλέψεις ύφεσης 4,4% και όχι 2,8% που αρχικά αναμενόταν (η τροποποίηση στην ύφεση και στις εκτιμήσεις εσόδων έγινε με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο), γεγονός που δείχνει ότι μπορεί τελικά να χρειαστεί και νέα αναθεώρηση. Μια άλλη διάσταση αφορά τη διογκούμενη φοροδιαφυγή στο μέτωπο του ΦΠΑ, που δείχνει τόσο τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά όσο και τις διατηρούμενες παθογένειες του συστήματος.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού ξεχωρίζει ακόμα στο σκέλος των δαπανών η υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 64,4% των ετήσιων πιστώσεών του ή 1,389 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,158 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του για το 2012.

Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη αυτή συνιστά παράγοντα προβληματισμού

Σημειώνεται ότι το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012 σε τροποποιημένη ταμειακή βάση το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 495 εκατ. ευρώ και το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 367 εκατ. ευρώ, έναντι στόχων ελλείμματος 879 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 22 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v