Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Στα λόγια" η μάχη της φοροδιαφυγής

Εικόνα κατάρρευσης στον εισπρακτικό μηχανισμό εν μέσω μνημονίου. «Άφαντα» 9,8 δισ. μόνο το 2011 από την είσπραξη του ΦΠΑ. Άρχισαν τα προεκλογικά «παιχνίδια» με τους φόρους ακινήτων. Έρχονται νέα επώδυνα μέτρα.

Στα λόγια η μάχη της φοροδιαφυγής
Σε βαθύ λήθαργο παραμένει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς, παρά τις όποιες κινήσεις αναστύλωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και περιορισμού των διαρροών στα έσοδα, οι φοροκλέφτες ζουν και βασιλεύουν στερώντας 9,8 δισ. ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ το 2011.

Στοιχεία του ΟΟΣΑ που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική δείχνουν ότι η αποδοτικότητα της συλλογής των εσόδων από ΦΠΑ υστερεί σημαντικά έναντι άλλων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 0,51 ενώ στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, βάσει στοιχείων του 2008, ο μέσος όρος είναι 0,71.

«Αυτό αποδίδεται στην ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού και στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων», αναφέρεται στην έκθεση.

Εάν ήταν εφικτό να επιτύχει η Ελλάδα το 2011 τη μέση αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ, τότε θα είχε υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους 9,8 δισ. ευρώ ή 4,6% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, θα εξαλειφόταν σχεδόν η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο για την ερχόμενη διετία, ή 14 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ θεωρώντας ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες. Με τον ΦΠΑ να έχει κάνει άλμα ως προς τους συντελεστές από το 19% στο 21% το 2009 και στο 23% από τον Μάρτιο του 2010, η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ περιορίστηκε στο 0,45 το 2011, από 0,50 το 2009 και 0,48 το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός αποδοτικότητας της συλλογής ΦΠΑ ισούται με τις εισπράξεις ΦΠΑ προς την ιδιωτική κατανάλωση, ποσοστό το οποίο στη συνέχεια διαιρείται με τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σε κάθε χρονική περίοδο.

Αν η Ελλάδα το 2011 διατηρούσε την αποδοτικότητα συλλογής ΦΠΑ του 2008 (0,51), με τους τρέχοντες συντελεστές ΦΠΑ, θα είχε επιπλέον ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ή 1,1% του ΑΕΠ.

Ούτε αυτό όμως έγινε και τώρα το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα όπου εκλογές είναι στον ορίζοντα, δίνει για μία ακόμα φορά μάχη εσόδων και πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας και η κοινωνία αδυνατεί να σηκώσει επιπρόσθετα φορολογικά βάρη.

Η Ιστορία έχει δείξει ότι σε προεκλογικές περιόδους οι μηχανισμοί είσπραξης φορολογικών εσόδων ατονούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περιβόητο ΕΤΑΚ και τα 270.000 εκκαθαριστικά με τα 100 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους, τα οποία υποτίθεται ότι θα είχαν αποσταλεί από τις αρχές του έτους ανοίγοντας τον δρόμο και για την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή ΦΑΠ του 2010 και του 2011.

Η αποστολή καθυστερεί για να μην έρθει το… μπουγιουρντί πριν από τις εκλογές. Αντίστοιχα κινήθηκε το υπουργείο Οικονομικών και με τη χρονική μετάθεση των ημερομηνιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι τις εκλογές σχεδόν κανένας φορολογούμενος δεν θα έχει πάρει την κρυάδα των νέων εκκαθαριστικών των φοροδηλώσεων που θα έρθουν φέτος «πακέτο» με τις έκτακτες εισφορές.

Τα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κλείσει 200 εφορίες, θα έχει εισπράξει 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη και θα έχει διενεργήσει 10.000 ελέγχους ΦΠΑ με είσπραξη τουλάχιστον του 20% των προστίμων που θα επιβληθούν και 1.300 ελέγχους σε φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια με είσπραξη τουλάχιστον του 50% των προστίμων που θα επιβληθούν.

Αν οι στόχοι μείνουν στα χαρτιά, τότε τα 11,6 δισ. ευρώ των νέων μέτρων του μνημονίου θα γίνουν αναγκαστικά τα 14 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v