Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IFO: Σε τριτοκοσμικό επίπεδο το ελληνικό ΑΕΠ

Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, ακόμα και χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ ξεπερνούν την Ελλάδα σε οικονομική απόδοση. Και αυτό στο "καλό" σενάριο για την ανάπτυξη.

IFO: Σε τριτοκοσμικό επίπεδο το ελληνικό ΑΕΠ
"Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ελληνική οικονομία", γράφουν οι Financial Times Deutschland. Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, την τρέχουσα χρονιά ακόμα και χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ ξεπερνούν την Ελλάδα σε οικονομική απόδοση και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί φέτος στο 2%.

"Σε περίπτωση όπου σημειωθεί δραματική συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 8%, τότε ενδέχεται να ξεπεράσουν την Ελλάδα ακόμα και το Μπαγκλαντές και η Χιλή", υποστηρίζει ο Στέφεν Έλστνερ, ερευνητής του Ifo, ενός από τα μεγαλύτερα ιδρύματα οικονομικής έρευνας της Γερμανίας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, με βάση την αγοραστική δύναμη, το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πέφτει για πρώτη φορά κάτω από εκείνο ορισμένων υπό ανάπτυξη χωρών ή αναδυόμενων οικονομιών. Ας σημειωθεί ότι το 2009 η Ελλάδα καταλάμβανε την 35η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2010 την προσπέρασαν η Ελβετία, η Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 έπεσε στην 40ή θέση, πίσω από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.

Χωρίς ιστορικό προηγούμενο κρίνεται η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης χρέους. Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση θα φθάσει φέτος ακόμα και το 8%, μετά από συρρίκνωση γύρω στο 6,5% το 2011
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. "Πρόκειται για τη μεταπολεμικά μεγαλύτερη ύφεση σε χώρα της Δύσης", εκτιμά ο οικονομικός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Berkeley Μπάρι Άιχενγκριν στους Financial Times Deutschland.

Από την άλλη πλευρά, στις οικονομικές σελίδες η Frankfurter Allgemeine Zeitung θέτει και απαντά σε 11 ερωτήσεις για τις επιπτώσεις του PSI στην ευρωζώνη, στην Ελλάδα και στους επενδυτές. Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν: «Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια μεγάλες δυσκολίες και ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια…».

Στο ερώτημα αν η ευρωπαϊκή περιφέρεια απειλείται με ντόμινο, η FAZ παρατηρεί: «Διεθνείς οικονομικοί κύκλοι επικεντρώνουν εδώ και μήνες την προσοχή τους στην Πορτογαλία, στην οποία τα επιτόκια των ομολόγων και τα ασφάλιστρα κινδύνου κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ανοιχτό παραμένει αν η Λισαβόνα είναι υποψήφια για αναδιάρθρωση του χρέους. Τη Δευτέρα το επιτόκιο για δεκαετή ομόλογα του πορτογαλικού δημοσίου έφθασε το 13,4%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v