Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: "Στόχος μας το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα"

Με την διακήρυξη για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία ολοκλήρωσε πριν από λίγο την ομιλία του στη Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βενιζέλος: Στόχος μας το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα
Με την διακήρυξη για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μιλώντας για αυτή την "νέα κοινωνική συμμαχία" με μισθωτούς, αγρότες, ανέργους, νέους επιστήμονες και βιοτέχνες "δηλαδή με αυτούς που πικράναμε και κουβαλούν στην πλάτη τους την κρίση" ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη γιατί στόχος είναι να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.

"Μετά τις εκλογές ο τόπος θα κυβερνηθεί όπως αποφασίσει και πει ο ελληνικός λαός. Οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες γιατί κρίνουν το μέλλον της δεκαετίας και την ταυτότητα του έθνους" είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι "οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές, ούτε αδειανά πουκάμισα".

"Πρέπει να διαχωρίσουμε την θέση μας
από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό, από τον εξίσου επικίνδυνο αριστερότροφο τυχοδιωκτισμό και από τους εκφραστές της συμπαθητικής υπεκφυγής που λέει ναι στο ευρώ, αλλά όχι στο πρόγραμμα", είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι "στόχος μας είναι η νίκη, το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις".

"Αρχίζουμε σήμερα ξαναγράφοντας τους όρους σχέσεις μας με τον λαό και έχοντας κατά νου τον ποιητή που είπε ότι εθνικό είναι το αληθές" ανέφερε, χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα ιστορική
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinόχι μόνο γιατί το χρέος ελάφρυνε κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της "μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στα χρονικά της παγκόσμιας οικονομίας", αλλά γιατί κυρίως "χθες άλλαξε η εικόνα της χώρας και όλος ο πλανήτης ξαναμιλά θετικά για την Ελλάδα".

"Τα πλήγματα στην εθνική υπερηφάνεια και την συλλογική αξιοπρέπεια και η βλάβη της εθνικής επωνυμίας αρχίζει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται και ο κόσμος αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως ευρωπαίους πολίτες ισότιμους και αξιοπρεπείς που ματώνουν αλλά που στέκονται όρθιοι" είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι "μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κυρίως με δουλειά, δουλειά, δουλειά".

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η αποφυγή της χρεοκοπίας δεν σηματοδοτεί και το τέλος της κρίσης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "τώρα, όμως, το κλειδί για την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης είναι στα χέρια των Ελλήνων".

Απευθύνομαι εξ ονόματος όλων μας στον ελληνικό λαό και του λέω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τις θυσίες, την προσπάθεια, την αντοχή, έστω και την ανοχή, ενώ τώρα που η στιγμή είναι θετική οφείλουμε να κοιτάξουμε ξανά στα μάτια τον κάθε συμπολίτη μας και να του πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια ένα μεγάλο "συγγνώμη" για τα μεγάλα λάθη που βαρύνουν και την παράταξή μας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε όσα έγιναν τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς "η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, η απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου 2012 και το χθεσινό αποτέλεσμα πέρασε από 400 κύματα ".

Αγωνιστήκαμε με τον Γιώργο Παπανδρέου, δίπλα-δίπλα και διαπραγματευθήκαμε, ενώ στη συνέχεια το ίδιο έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι "τώρα που η ελπίδα και η προοπτική αρχίζει να φαίνεται κάπως πιο καθαρά πρέπει να πούμε στον πολίτη ότι εκτός από ύφεση, περικοπές μισθών και συντάξεων και συνεχή κριτική από τους εταίρους μας υπάρχει προσδοκία να γυρίσει ξανά ο τροχός της ανάπτυξης και να αποκαταστήσουμε αδικίες εις βάρος των λιγότερο ισχυρών".

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην διεθνή κρίση με νοθευμένη την συλλογική μας συνείδηση και ξαφνικά ήλθε το τέλος της μεταπολιτευτικής ευφορίας.

"Η χώρα ταπεινώθηκε γιατί αναγκάστηκε να καταφύγει στην διεθνή βοήθεια και κάθε βοήθεια είναι και εξάρτηση", πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έτυχε στο ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση της χώρας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι "αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το πολιτικό κόστος και από δικές μας εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά και γιατί άλλες δυνάμεις κρύφτηκαν.

Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε ψευδαισθήσεις, αργήσαμε τις ρήξεις με συντεχνίες, αλλά κάποιοι άλλοι λειτουργούν ως μεταπράτες συντεχνιών, ενώ εκτοξεύονται και μεγάλες ποσότητες ανεύθυνου πολιτικού λόγου", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για δύο ασύμμετρους πολέμους που δίνει η χώρα, έναν στο εσωτερικό όπου "εμείς προσπαθούμε να κρατηθεί η χώρα όρθια, όταν οι άλλοι δημαγωγούν με την χρεοκοπία, τις περικοπές και τις θυσίες".

Ο άλλος πόλεμος είναι εκείνος μεταξύ θεσμών, κρατών και διεθνών οργανισμών με τις κερδοσκοπικές οντότητες της αγοράς.

"Η αποστολή μας είναι να κερδίσουμε δύο ασύμμετρους πολέμους και γι' αυτό δέχθηκα την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και να επωμιστώ μια ευθύνη στο όνομα της παράταξης και της χώρας", είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι "η διάσωση είναι το πρώτο στάδιο, ακολουθεί η ανάκτηση του χαμένου εδάφους και στη συνέχεια η εκτίναξη από στέρεη βάση, ώστε η Ελλάδα να καταλάβει την θέση που της αναλογεί στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό".

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ευρώπη είναι το πλαίσιο αναφοράς της χώρας, τονίζοντας ωστόσο, ότι η Ευρώπη δεν είναι εκείνη παλαιότερων ετών, ούτε κάν η Ευρώπη των εμπνευστών της, καθώς είναι "μονοδιάστατη, συντηρητική, μονόχρωμη και γκρίζα και δεν αναφέρομαι σε κυβερνήσεις η συμφέροντα που πιέζουν, αλλά σε κοινωνίες, λαούς και εκλογικά σώματα που αναδεικνύουν συγκεκριμένες κυβερνήσεις στα κοινοβούλιά τους".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για "μετέωρο βήμα της ΕΕ, της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η Ευρώπη κατ' ανάγκη έχει αποδεχθεί και την παρουσία του ΔΝΤ καθώς και την διαμόρφωση ενός πολύ εμφανούς οικονομικού συσχετισμού δυνάμεων".

"Πρέπει να αγωνιζόμαστε μέσα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα για μια άλλη Ευρώπη, αλλά αυτό θέλει σχέδιο, συμμαχίες και βούληση" είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι "τα παλιά μέτωπα, Βορρά-Νότου κλπ δεν υπάρχουν πια και τώρα κυριαρχεί ο οικονομικός εθνικισμός, και τα σκληρά συμφέροντα".

"Αν δεν δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο ευρωατλαντικής συμμαχίας θα επέλθει και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού απώλεια του πλήρους ελέγχου των εξελίξεων", επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και τόνισε ότι "χρειαζόμαστε ένα θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει επανάληψη της περιπέτειας που ζούμε".

"Χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και ένα νέο εθνικό συμβόλαιο με μια διαφορετική αντίληψη για την δημοκρατία και την πολιτική" είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει μιλήσει για την μετα-δημοκρατία που είναι "κάτι περισσότερο από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και έγκειται, μεταξύ άλλων στην ριζοσπαστική αναδιανομή της πολιτικής επιρροής".

"Χρειαζόμαστε μηχανισμούς διαρκούς ελέγχου και αυτοκάθαρσης για κάθε χώρο και μορφή εξουσίας". είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας "λέμε όχι στο λαθρεμπόριο επιρροής, λέμε ναι στην δημοκρατία της ευθύνης".

Επίσης ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απαιτείται ένα άλλο κράτος όχι απλώς ως διοικητικός μηχανισμός, αλλά ως συμπύκνωση του συσχετισμού δυνάμεων καθώς και ένα κράτος δικαίου και δικαιοσύνης και όχι απλά νομιμότητας.

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απαιτείται άλλο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην εθνική ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης πρέπει να μετατραπεί σε ένα εθνικό, ενδογενές σχέδιο ανασυγκρότησης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα χρειαζόταν δημοσιονομική αναπροσαρμογή, είπε ότι αν "την κάναμε εμείς θα ήταν ήπια που είναι και το πιο σωστό από αναπτυξιακή σκοπιά", προσθέτοντας ότι όμως , δυστυχώς, όταν σου καλύπτουν με δανεικά τις ταμειακές ανάγκες σου, δεν διαμορφώνεις μόνος σου την πορεία, ιδίως όταν η αναδιάρθρωση του χρέους καθυστέρησε δύο χρόνια.

"Οι εταίροι με την υποτιθέμενη τεχνογνωσία τους θα έπρεπε να είχαν δει την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης εδώ και δύο χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

"Υπάρχει ζωή και κατά την διάρκεια του προγράμματος και μετά από αυτό, αρκεί να υπάρχει ενότητα και συναίνεση", είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι "αυτό εξαρτάται από το ΠΑΣΟΚ που ανανεώνεται".

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά "ενός ΠΑΣΟΚ που μένει καθηλωμένο προδίδοντας τον εαυτό του και τον ιδρυτή του".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε, τέλος, σε ενότητα, συσπείρωση, συστράτευση και ανανέωση, απευθύνοντας πρόσκληση "σε όσους θα έπρεπε να είναι μαζί μας σήμερα, δεν είναι, αλλά αύριο θα είναι".

H ομιλία του Χρ. Παπουτσή

Δεν σταμάτησε η πολιτική ζωή στην Ελλάδα με το μνημόνιο, τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής παρουσιάζοντας το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας ότι αν εκλεγεί πρόεδρος δεν θα δεχτεί την ακινησία που προσπαθεί να επιβάλει η τρόικα.

Δεν τελείωσε η πολιτική στην Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια στην Ελλάδα τόνισε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η άδικη κατανομή των βαρών και η κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Μπορούν, τόνισε ο κ. Παπουτσής, να γίνουν αρκετά πράγματα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άρα μπορεί να εφαρμόσει και άλλες πολιτικές. Και κατηγόρησε την τρόικα ότι παίρνει έκτακτα μέτρα μόνο για να παραβιάσει κοινωνικές συνθήκες και να μειώσει μονόπλευρα τα εισοδήματα.

Ο κ. Παπουτσής έθεσε πολιτικό ζήτημα σχετικά με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων. Ειδικότερα κάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο, στην αυριανή του συνεδρίαση να απαντήσει αν την ενότητα του Κινήματος διασφαλίζει μια μόνο, αλλά προσχηματική, ενωτική, υποψηφιότητα ή περισσότερες υποψηφιότητες.

Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ με τις βαρωνείες και τις πελατειακές σχέσεις έχει τελειώσει οριστικά. Προχώρησε και σε αυτοκριτική αναφέροντας πως ακόμα και αν αυτό το ΠΑΣΟΚ το ανέχθηκε κάποια στιγμή, δεν το δέχεται πλέον και το θεωρεί εφιάλτη του παρελθόντος.

Θέλω, τόνισε, ένα ισχυρό, πολυσυλλεκτικό, δημοκρατικό και λαϊκό ΠΑΣΟΚ, ενώ προσωπικά τόνισε "ότι δεν έκανε ποτέ, δεν κάνει και δεν θα κάνει καμία προσωπική συναλλαγή".

Ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να επανεξετάσει το θέμα της άμεσης επανένταξης των πρόσφατα διαγραφέντων βουλευτών, που βρέθηκαν εκτός Κ.Ο. υποστηρίζοντας ό,τι και η πλειονότητα του ελληνικού λαού και της κομματικής βάσης. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι όποιες συζητήσεις για κυβερνητικές συνεργασίες, πρέπει να γίνουν μετά τις εκλογές.

Τέσσερις άξονες προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ο "πυλώνας του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς στην Ελλάδα", παρουσίασε ο Χρήστος Παπουτσής στην τοποθέτησή του, ζητώντας την εμπιστοσύνη των μελών και των φίλων του Κινήματος προκειμένου "να δοθεί η μάχη στην πιο δύσκολη εποχή" με προοπτική, ενότητα και εντιμότητα.

Ο κ. Παπουτσής παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του για τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα περιθώρια προοδευτικής πρότασης εντός του μνημονίου, τη δημοκρατία και την αυτονομία της πολιτικής, και για το πώς θέλει το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη την επιλογή για παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. "που όμως δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για διεύρυνση της διαπραγματευτικής βάσης της χώρας".

"Αλίμονο αν θεωρήσουμε ότι η Ευρώπη εξαντλείται στις επιταγές της τρόικας", σημείωσε και τάχθηκε υπέρ προτάσεων όπως, μεταξύ άλλων, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών αλλαγών, ενίσχυση της οικονομικής ένωσης, εξειδίκευση της ρήτρας αλληλεγγύης της Συνθήκης της Λισαβόνας, αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕκΤ και δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών-μελών.

Αναφορικά με τα διαπραγματευτικά περιθώρια, ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε πως παράλληλα με την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας, "οφείλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε ότι παρόλο που είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το πρώτο μνημόνιο και την εμπλοκή του ΔΝΤ σε αυτό, το στήριξε όπως έκανε και για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για τη διασφάλιση του χρέους και της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι χρειάζονται αναπτυξιακά και ισοδύναμα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στοχευμένη επανεπένδυση και όχι κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων, αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της νέας εποχής, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ χωρίς καθυστέρηση και αναδιάρθρωση του κράτους με παράλληλη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Επιπλέον, πρότεινε διασφάλιση ισχυρού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με πλαίσιο υποχρεώσεων και ελέγχου τους, ώστε να παρέχεται ρευστότητα στην οικονομία, αλλά και θέσπιση του εγγυημένου ελάχιστου αξιοπρεπούς ορίου διαβίωσης.

Είπε δε ότι αρνείται τη λογική του αστυνομικού κράτους "που ορισμένοι επεδίωξαν και άσκησαν κρατική όσο ήμουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη".

Σχετικά με την αυτονομία της πολιτικής, σημείωσε ότι σήμερα χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, αντιμετώπιση της παθογένειας των αντιπροσωπευτικών μας θεσμών και ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας, ισχυρή αυτοδιοίκηση και ισχυρές ενώσεις των εργαζομένων.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι τιμά τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο υποστήριξε με συνέπεια και σταθερότητα, όπως υποστήριξε και το δικαίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Παπουτσής είπε ότι πρέπει να αναγνωριστεί στον κ. Παπανδρέου ότι με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος έδωσε ασύλληπτη μάχη στην Ευρώπη και την Ελλάδα, για την Ευρώπη και την Ελλάδα, κρατώντας τη χώρα όρθια, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία και θέτοντας στέρεη βάση για ελπιδοφόρα πορεία της χώρας.

Ωστόσο, είπε, ο ιστορικός του μέλλοντος σε χρόνο ασφαλή θα αποτυπώσει τα περιστατικά που οδήγησαν στη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας και συμπλήρωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την προσπάθεια πολιτικής ισοπέδωσης του κ. Παπανδρέου "και μάλιστα από ανθρώπους που διετέλεσαν υπουργοί του και από στενούς συνεργάτες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v