Ασφαλιστικές: Ανατροπές στα εποπτικά κεφάλαια

Σε αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να προχωρήσουν εντός διετίας κάποιες ασφαλιστικές για να καλύψουν τη μείωση στα εποπτικά κεφάλαια από το «κούρεμα» των ομολόγων και την αλλαγή της εποπτικής τους αποτίμησης.

Ασφαλιστικές: Ανατροπές στα εποπτικά κεφάλαια
Σε αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να προχωρήσουν εντός της επόμενης διετίας κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες για να καλύψουν τη μείωση στα εποπτικά τους κεφάλαια από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την αλλαγή της εποπτικής τους αποτίμησης.

Σε συνάντηση που διοργάνωσε πρόσφατα η Διεύθυνση Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, για το PSI και τους τρόπους λογιστικής και φορολογικής αντιμετώπισης της ζημίας, έγινε για πρώτη φορά ορατό το γεγονός ότι η εποπτική αρχή προσανατολίζεται να δώσει πολύ πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα μεταβατικής περιόδου σε σχέση με αυτό που ζητούσε μέρος της αγοράς.

Παρότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του ΟΔΔΗΧ, έγινε ορατό ότι η Διεύθυνση Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών δεν έχει καταλήξει σε οριστική λύση, ήταν σαφές, σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν σε αυτήν, ότι προσανατολίζεται να δώσει μεταβατική περίοδο ως το τέλος του 2013 και την έναρξη εφαρμογής του Solvency II.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλιστικές θα μπορούν να αποτιμούν τα ομόλογα που κατέχουν ως την 31η Δεκεμβρίου 2013 στο 46,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων και από την 1/1/2014 να αποτιμώνται σε τιμές αγοράς.

Πρακτικά, η εποπτική αρχή προτίθεται να μην υπολογίσει τις ζημίες που προκύπτουν από το κούρεμα και την ανταλλαγή με επιμήκυνση των ομολόγων και να αποτιμήσει στην ονομαστική αξία τα νέα κρατικά ομόλογα και τα διετή ομόλογα του EFSF. Έτσι, αφού η ονομαστική αξία των νέων ομολόγων ανέρχεται στο 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών και τα διετή ομόλογα του EFSF στο 15%, η Τ.τ.Ε. θα αποτιμά τα νέα ομόλογα στο 46,5%.

Με το ισχύον καθεστώς, οι ασφαλιστικές αποτιμούν στα εποπτικά τους κεφάλαια τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν με τις τιμές Δεκεμβρίου 2009. Δηλαδή, σε τιμές που αντιστοιχούν στο 83%-84% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων!

Πρόκειται για διευκόλυνση που λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα, καθώς ήδη από φέτος οι ασφαλιστικές θα δεχθούν πλήγμα στα εποπτικά κεφάλαια μια και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα αποτιμώνται 33% - 34% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.

Αν ισχύσει η μεταβατική περίοδος στον τρόπο με τον οποίο προσμετρώνται τα κρατικά ελληνικά ομόλογα στα εποπτικά κεφάλαια, οι ασφαλιστικές έχουν τη δυνατότητα διετίας μέσα στην οποία θα προχωρήσουν σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναπλήρωσης της ζημίας που προκύπτει από το κούρεμα και την ανταλλαγή των ομολόγων.

Οι ζημίες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις ασφαλιστικές και τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που θα συμμετάσχουν στο οικειοθελές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πλησιάζουν το 74%. Η οικονομική ζημία υπολογίζεται στο 68% με 74% και η λογιστική ζημία είτε θα κινηθεί σε επίπεδα αντίστοιχα της οικονομικής είτε αν αναγνωριστεί η αρχή της συνέχειας θα μειωθεί περαιτέρω ως το 58%.

Ανοικτό παραμένει ακόμη το θέμα αν η Τράπεζα της Ελλάδος προσμετρήσει ή όχι το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο στις ζημίες που θα υποστούν τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών από το κούρεμα των ομολόγων. Η κυβέρνηση έκανε ήδη αποδεκτό το αίτημα τραπεζών και ασφαλιστικών και τροποποίησε τις διατάξεις αναβαλλόμενης φορολογίας, δίνοντας δυνατότητα συμψηφισμού της ζημίας από τα ομόλογα στη διάρκεια «ζωής» των νέων ομολόγων. Δηλαδή, κατά μέσο όρο στην 20ετία.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, ότι η λογιστική ζημία από την ανταλλαγή μειώνεται κατά 20% και η φορολογική ζημία κατά 14%. Οι ορκωτοί εκτιμούν ότι, εφόσον αναγνωριστεί και η αρχή της συνέχειας, η πραγματική ζημία από το PSI θα διαμορφωθεί πέριξ του 50% (συνυπολογιζομένης και της απομείωσης που έχουν ήδη διενεργήσει) και σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει και στο 45%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v