Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαμένη η χρονιά» λένε οι Έλληνες επιχειρηματίες

Γιατί η θετική έκβαση στο Eurogroup δεν μπορεί να αντιστρέψει την ύφεση. Φόβοι επιχειρηματιών ότι το 2012 η πτώση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%. Ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες.

«Χαμένη η χρονιά» λένε οι Έλληνες επιχειρηματίες
Θα πρέπει η Ελλάδα να ανακτήσει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, υποστηρίζουν οικονομικοί παράγοντες αναφερόμενοι στις ενέργειες που χρειάζονται από την ελληνική κυβέρνηση αμέσως μετά την έγκριση του μνημονίου Νο3 και την υπογραφή του νέου δανειοδοτικού προγράμματος.

Στο μίγμα της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί, δηλαδή στο πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει μπροστά από τα γεγονότα (και όχι να τα ακολουθεί ασθμαίνουσα), η αγορά λίγο-πολύ συμφωνεί: άμεσος περιορισμός της φοροδιαφυγής, «εδώ και τώρα» προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης κρατικής γης, αποφασιστικότητα στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους, τάχιστη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κ.λπ.

Παρ' όλα αυτά, παράγοντες της αγοράς έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον μια τέτοια επιτάχυνση ρυθμών από την ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τα πράγματα για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2012. «Το 2012 είναι μια χαμένη χρονιά για την αγορά»
δηλώνει διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας, προσθέτοντας πως θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να δούμε την ύφεση στην οικονομία να περιορίζεται στο 5%, που προβλέπει τώρα η τρόικα…

Γενικότερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως χρειάζονται πολλοί μήνες ώστε κάποιο από τα σχεδιαζόμενα μέτρα ανάπτυξης να αποδώσει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕνδεικτικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

Το project του Ελληνικού αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να ανατεθεί τους τελευταίους μήνες του 2012. Μεγαλύτερο χρονικό βάθος φαίνεται να έχει η υπόθεση «Ήλιος» που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και στόχο έχει την πώληση ενέργειας στη Γερμανία.

Οι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες έχουν μπλοκάρει κυρίως λόγω χρηματοδότησης και μέχρι σήμερα δεν αναμένεται φως, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα είναι φέτος πολύ χαμηλότερο ακόμη και από πέρυσι.

• Όλα δείχνουν πως η οικοδομική δραστηριότητα δεν θα σταματήσει την κατηφόρα τουλάχιστον την επόμενη διετία. Όχι μόνο γιατί ο όγκος των οικοδομικών αδειών βαίνει διαρκώς μειούμενος, αλλά και γιατί το απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών δεν έχει μειωθεί καθόλου από τότε που ξεκίνησε η κρίση, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως κάτι τέτοιο θα γινόταν κάπου μέσα στο 2011.

Ενδεικτική η αναφορά του πρόσφατου οικονομικού δελτίου της Alpha Bank: «Η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στην αγορά των οικιστικών ακινήτων είναι στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης ανάλογη με τη μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών ακινήτων και για τον λόγο αυτόν εκτιμάται ότι διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές σταθερό το πλεονάζον απόθεμα οικιστικών ακινήτων που σχηματίστηκε ως το τέλος του 2008».

• Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα ποσοστά ανόδου του τουρισμού (αμφίσημη η μέχρι τώρα πορεία των κρατήσεων) και των εξαγωγών σίγουρα δεν θα είναι τόσο μεγάλα όσο πέρυσι.

• Το πρώτο φετινό δίμηνο ξεκίνησε με πρωτοφανή ύφεση για τους κλάδους που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, γεγονός που πιθανότατα θα ενταθεί όταν τους αμέσως επόμενους μήνες δούμε να ψαλιδίζονται οι αμοιβές εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Το κακό είναι πως πολλοί από τους εμπορικούς και τους παραγωγικούς κλάδους βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο, μετά την καταβύθιση της ζήτησης από το 2009 μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής σε μια σειρά κλάδους την τελευταία διετία: είχαμε (με βάση την ΕΛΣΤΑΤ) την πτώση των ειδών ένδυσης κατά 25,4% το 2011 και σε ποσοστό 23,1% το 2010, των επίπλων κατά 20,9% πέρυσι και κατά 19% το 2010, των μη μεταλλικών ορυκτών (τσιμέντο κ.λπ.) κατά 36,9% πέρυσι και σε ποσοστό 14,2% το 2010, των κλωστοϋφαντουργικών υλών κατά 22% το 2011 και σε ποσοστό 20,6% το 2010 κ.λπ.

Αστάθμητος παράγοντας βέβαια παραμένει το φημολογούμενο «σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο πολλοί Έλληνες ελπίζουν πως θα προκύψει τους επόμενους μήνες για την ελληνική οικονομία. Ξένοι αξιωματούχοι ωστόσο (χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμλπε πως το πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ δόθηκε μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο, ενώ τώρα η εικόνα που αποκομίζει όταν επισκέπτεται τα παράλια της Ελλάδας είναι διαφορετική…) κρατούν σημαντικές αποστάσεις από αυτό το ενδεχόμενο, ρίχνοντας τον πήχη των προσδοκιών τόσο για το ύψος όσο και για το περιεχόμενο της όποιας ενδεχόμενης βοήθειας δοθεί.

Προς την ίδια εκτίμηση οδηγούν και οι δηλώσεις των ξένων επισήμων (Γιούνκερ, Όλι Ρεν, Κριστίν Λαγκάρντ), που συνέδεσαν την πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κυρίως με την αύξηση της παραγωγικότητας, εστιάζοντας στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σε άλλες τομές και φυσικά στη μείωση του κόστους εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και κάτι τέτοιο να γίνει, είναι ζητούμενο αν θα προλάβει να τονώσει την ελληνική οικονομία μέσα στο έτος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v