Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλεσμα Βενιζέλου για επιστροφή καταθέσεων

"Εθνικό προσκλητήριο" για να ξεκινήσει η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Τι είπε για το νέο δάνειο και το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα.

Κάλεσμα Βενιζέλου για επιστροφή καταθέσεων
Η εφαρμογή του νέου προγράμματος και του PSI και η επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την απασχόληση, δήλωσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του eurogroup, απευθύνοντας έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων.

«Η εφαρμογή του νέου προγράμματος, το PSI, η μείωση του χρέους, η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο για να πάνε στο εξωτερικό αλλά και για να μείνουν φυλαγμένες στα σπίτια θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην οικονομία, την απασχόληση.

Κι αν θέλετε σήμερα, από εδώ, από τις Βρυξέλες, είναι μια ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την έκκληση ή αν θέλετε την πρόσκληση, γιατί πρόκειται για εθνικό προσκλητήριο, τώρα που έχουμε το νέο πρόγραμμα, τώρα που έχουμε το PSI, σήμερα που η ευρωζώνη και το IMF και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα ομόφωνο πως η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της ζώνης του ευρώ, πρέπει να αρχίσει το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες»
. Αυτά δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε: «Αναφέρομαι σε χρήματα σε κεφάλαια που υπάρχουν στο εξωτερικό ή και στην Ελλάδα, δεν έχουν διατεθεί για να καλυφθούν ανάγκες οικογενειακές ή επιχειρηματικές, παραμένουν ανενεργά, δεν αποφέρουν κανένα κέρδος σε αυτούς που τα έχουν και κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στους δαιδάλους της παραοικονομίας και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος. Ενώ αυτά τα κεφάλαια, τα οποία είναι ούτως ή άλλως, καταγεγραμμένα, γιατί ήταν στις τράπεζες κι έφυγαν από αυτές, εάν γυρίσουν, που πρέπει να γυρίσουν, θα βοηθήσουν και αυτούς που τα έχουν και αυτούς που περιμένουν να χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣχολιάζοντας τη νέα δανειακή συμφωνία, δήλωσε: «Αυτό που αλλάζει σήμερα είναι το επίπεδο ασφάλειας, σταθερότητας και βεβαιότητας, γιατί αυτό είναι που μας ταλαιπωρεί, μας ταλανίζει και μας καθηλώνει. Αυτό μεγεθύνει την ύφεση: η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας, μια ψυχολογία η οποία νομίζω ότι λειτουργεί αντιπαραγωγικά και αντιοικονομικά, ενώ εάν ανακτήσουμε λίγο από τον ενθουσιασμό και τη θέλησή μας μπορούμε να κερδίσουμε ένα μέρος τουλάχιστον από αυτό που έχουμε χάσει.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουμε μπροστά μας ελάχιστες ημέρες μέχρι το τέλος του μηνός, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, μέχρι τη σύνοδο κορυφής και σε αυτές τις λίγες ημέρες πρέπει να κάνουμε πάμπολλα πράγματα, γιατί πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου του περασμένου Σαββάτου, προχθές, κατατέθηκε σήμερα ως κατεπείγον ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει κατά βάση θέματα των υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σημαντικό -αν θέλετε- τμήμα του στραμμένο στις προαπαιτούμενες ενέργειες στον χώρο της υγείας και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο είναι η αναδιάρθρωση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το βασικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ως κατεπείγον για την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών, όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και όπως περιμένουν οι εταίροι μας να τις δουν πριν από τις 29 του μηνός.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, μέτρα σχετικά με τις συντάξεις και την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να βαδίζουμε επί τη βάσει ενός πραγματικά ισχύοντος προϋπολογισμού.

Θα περιλαμβάνει επίσης άλλες ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για να πετύχουμε τον στόχο της ανάκτησης της αξιοπιστίας. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει και η βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο ξεκινάει ήδη από αύριο το πρωί μετά τη σημερινή συμφωνία στο eurogroup και με το IIF».

Αναφερόμενος στο θέμα του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, ο Ευάγγ. Βενιζέλος είπε: «Έχουμε την υποχρέωση τώρα με το νέο πρόγραμμα να επιλέξουμε έναν Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων ευρείας υποδοχής, ει δυνατόν μόνιμο στη θέση του. Έναν άνθρωπο που να μπορεί να υπηρετήσει επί πολύ χρόνο και να εφαρμόσει μια πολιτική ευρύτερης αποδοχής.

Και όπως ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει μεγάλη σύμπτωση απόψεων μεταξύ των κομμάτων στην ανάγκη για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για ένα νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Έχουμε πολύ σημαντικά κείμενα από την τεχνική βοήθεια των θεσμικών μας εταίρων και έχουμε και πολύ σημαντικά προγεφυρώματα, δηλαδή διατάξεις και ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και ισχύουν. Άρα είμαστε σε καλό δρόμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v