Όχι βοήθεια πριν από τις εκλογές;

Πληροφορίες για καθυστέρηση της βοήθειας έως τις εκλογές. Η έκθεση-βόμβα του ΔΝΤ και το παρασκήνιο πίσω από την μετατροπή του eurogroup σε... τηλεδιάσκεψη. Οι σκληροπυρηνικοί που μιλούν για έξοδο από το ευρώ.

Όχι βοήθεια πριν από τις εκλογές;
Οι Γερμανοί πήραν αυτό που ήθελαν: Την αναβολή της απόφασης για την εκταμίευση των 30 δισ. για το PSI και τη μετάθεση της συζήτησης για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας για κάπου πάρα κάτω.

Ο λόγος της αναβολής του eurogroup, όπως έγραψε χθες το euro2day, δεν ήταν η καθυστέρηση της υπογραφής των δεσμεύσεων από τους Σαμαρά και Παπανδρέου, ούτε η οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ. Αυτά ήταν η αφορμή, που δυστυχώς έδωσε η Αθήνα παίζοντας για ακόμα μία φορά στις καθυστερήσεις. Οπως υποστήριξε το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος οι εκρεμμότητες που απομένουν θα έχουν καλυφθεί μέχρι την ώρα της τηλεδιάσκεψης (18.00).

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπάρχουν και δυνάμεις που δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί το euro2day.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε ενημερώσει ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης τόσο οι υπογραφές των δύο αρχηγών όσο και τα μέτρα θα ήταν στη διάθεση του eurogroup και προφανώς θεωρούσε ότι η συνάντηση θα γινόταν κανονικά.

Όμως, οι Γερμανοί, οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί έψαχναν ευκαιρία αναβολής της συνεδρίασης πριν καν ξεκινήσει η συνάντηση του European Working Group κι άρχισαν τις πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση από το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ θεωρούσε ότι μέχρι τη συνεδρίαση του EWG θα είχαν ικανοποιηθεί οι τρεις απαιτήσεις που είχαν ζητηθεί από την Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και επέμενε ότι η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης έπρεπε να γίνει κανονικά για να ξεμπλοκάρει το PSI.

Το πραγματικό πάτημα για την αναβολή δόθηκε από την έκθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Assessment) που κατάρτισε το ΔΝΤ και συζητήθηκε χθες στην EWG.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η έκθεση, μετά το κούρεμα του 50%, ανεβάζει τον πήχη του δημοσίου χρέους έως το 2020, στο 127-128%, διαφωνεί δηλαδή με την εκτίμηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ, που το τοποθετούν στο 123-124%. Η Κομισιόν, μάλιστα, στο eurogroup της περασμένης Πέμπτης, ζήτησε την αναθεώρηση του στόχου προς τα πάνω (από το 120% στο 124-125%) και συνάντησε τα τρία συνήθη βέτο: της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Οι διαφωνίες και το «υπόλοιπο» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ξανανοίγουν τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική πλευρά ώστε να καλυφθεί η τρύπα.

Και βεβαίως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να αποφασίσουν ποια από τις δύο προβλέψεις θα υιοθετήσουν: της Κομισιόν και της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ.

Ήδη ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κινείται πλέον ανεξάρτητα από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, όχι μόνο συντάσσεται με το ΔΝΤ -για ευνόητους λόγους-, αλλά επιδιώκει και να παγώσει τις αποφάσεις για τη δανειακή σύμβαση και στο τακτικό eurogroup της Δευτέρας. Προς αυτό εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια μεταξύ των οποίων να καθυστερήσει η βοήθεια έως τις εκλογές ή να δοθεί μέρος αυτής μέχρι τον Απρίλη.

"Υπάρχουν προτάσεις για καθυστέρηση του ελληνικού πακέτου ή διαχωρισμού του, έτσι ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, αλλά να μην έχουν δεσμευτεί τα πάντα " σημείωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

"Θα συζητήσουν τις προτάσεις", είπε, τονίζοντας πως "ασκείται πίεση από διάφορες χώρες να περιμένουν ώσπου να υπάρξει απτή δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να έρθει και μετά τις εκλογές".

"Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε τα 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου, κάτι που θα ήταν πραγματικό χάσιμο χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα χρήματα από το πρώτο πρόγραμμα, οπότε μπορούμε να το κάνουμε" πρόσθεσε.

"Οπότε οι συνομιλίες για το δεύτερο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του PSI, το οποίο είναι μέρος του πακέτου, θα μεταφερθούν ώσπου να σχηματιστεί μια νέα ελληνική κυβέρνηση", ανέφερε.

Στις 27 Φεβρουαρίου η γερμανική βουλή θα συζητήσει το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day ο Β. Σόιμπλε ετοιμάζεται να φωτογραφίσει και την προοπτική σκληρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση όπου ναυαγήσει το εθελοντικό PSI.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών (παρά τις αντιρρήσεις της Μέρκελ) έχει ετοιμάσει σχετική έκθεση η οποία αναφέρει τα οφέλη που μπορεί να έχει η Ελλάδα από συντεταγμένη χρεοκοπία με υποχρεωτικό κούρεμα άνω του 80% και βεβαίως θα συνοδεύεται από ασφυκτική εποπτεία και προοπτική εξόδου από το ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται διατεθειμένος να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς όρους του πακέτου της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο ναυάγιο αλά Ελλάδα, η οποία προφανώς λειτούργησε σαν πειραματόζωο.

Προς το παρόν, οι φιλοδοξίες του σκληρού πυρήνα του ευρώ σκαλώνουν στο ανάχωμα Γιούνκερ-Γαλλίας, που εργάζονται για την υλοποίηση του PSI και του νέου δανείου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Με τις πλάτες του Γάλλου υπουργού οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ αποφάσισε χθες το βράδυ να μετατρέψει το eurogroup σε τηλεδιάσκεψη.

Τις γερμανικές βλέψεις για σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γνωρίζουν πλέον και οι Τσαρλς Νταλάρα και Λουμιέρ, που διαπραγματεύονται το PSI με την ελληνική πλευρά. Η ανησυχία στους κόλπους του IIF είναι έκδηλη.

Χθες πίεσαν -και αυτοί - ώστε να πραγματοποιηθεί το eurogroup και να δοθεί το πράσινο φως στην εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ. Μάλιστα, έβγαλαν ανακοίνωση ότι θα είναι στις Βρυξέλλες έτοιμοι να ανακοινώσουν τη συμφωνία το βράδυ της Τετάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όσον αφορά την ελληνική πλευρά τόσο στο EWG όσο και στο eurogroup η διαπραγματευτική παρουσία και η αξιοπιστία χαρακτηρίζονται από Ευρωπαίους διπλωμάτες «αδικαιολόγητα απούσες», στην πιο δύσκολη χρονικά στιγμή της ελληνικής οικονομίας.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v