Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρατείνεται το διαπραγματευτικό θρίλερ

Νέα αναβολή στη συνάντηση Παπαδήμου - αρχηγών. Αλλεπάλληλες συσκέψεις. Τι παζαρεύουν κυβέρνηση-τρόικα για κατώτατο μισθό, μετενέργεια και επικουρικές. Οι καραμπόλες σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Παρατείνεται το διαπραγματευτικό θρίλερ
Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μετατίθεται για την Τετάρτη καθώς όπως όλα δείχνουν δεν έχει κλείσει ακόμη το σύνολο των θεμάτων της διαπραγμάτευσης και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν λάβει το "προμνημόνιο" της συμφωνίας.

Όλη την ημέρα διεξάγονται αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των υπουργών και των στελεχών της τρόικα, ενώ αυτή την ώρα ο Λουκάς Παπαδήμος έχει νέα συνάντηση με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία, το κείμενο του προμνημονίου θα βρεθεί στα χέρια των πολιτικών αρχηγών αύριο το πρωί, ώστε να ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας η νέα συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σκληρούς όρους που περιλαμβάνουν και περικοπή των κύριων συντάξεων, ενώ δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ύψος της μείωσης των επικουρικών. 
Ζήτημα φαίνεται να υφίσταται και για την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αλλά και για πολυτεκνικά επιδόματα.

Από της 11:00 σήμερα το πρωί  ξεκίνησε συνάντηση του Ε. Βενιζέλου και του Γ. Κουτρουμάνη με την τρόικα, η οποία και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτόχος ήταν να συνταχθεί το κείμενο του προμνημονίου, ώστε εν συνεχεία να δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου οι τελευταίοι να προετοιμαστούν για τη σύσκεψή τους με τον Λουκά Παπαδήμο.

Μετά την ολοκλήρωση της αυριανής συνάντησης των αρχηγών και αν υπάρξει συμφωνία θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο, ενώ στόχος είναι το προμνημόνιο να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, όπου θα ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές, ίσως και την Κυριακή.

Νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με την τρόικα
21:32

Ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους εκπροσώπους της τρόικας. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετέχουν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου με τους επικεφαλής του IIF
21:20

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Γ. Άκερμαν, Τσ. Νταλάρα και Ζ. Λεμιέρ για το θέμα του PSI.

Εκπρόσωπος του IIF δήλωσε στο Reuters ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και ότι οι κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ θα μεταβούν στο Παρίσι αύριο για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με επενδυτές και πιστωτές.

Καρατζαφέρης: Διαβεβαιώσεις για το σύννομο των μέτρων
20:45

Ο Γ. Καρατζαφέρης με δηλώσεις του άσκησε σκληρή κριτική στην Α. Μέρκελ και το Ν. Σαρκοζί τονίζοντας πως αν ήταν άλλοι ηγέτες στο τιμόνι των δύο κρατών η Ελλάδα και η Ευρώπη θα είχαν σωθεί.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της Ελλάδας ως συνειδητή πράξη επιθετικής ταπείνωσης υπογραμμίζοντας πως θα ζητήσει διαβεβαιώσεις για το σύννομο των μέτρων.

Νωρίτερα το Euro2day μετέδωσε:

Πόσα λείπουν για να κλείσει η συμφωνία

Περικοπές 500-600 εκατ. ευρώ καλείται να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ώστε η τρόικα να κάνει αποδεκτές τις νέες συμβιβαστικές προτάσεις για τρία ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή του προμνημονίου.

Η τρόικα απαιτεί μέτρα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ. Από αυτά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πού θα βρεθούν τα περίπου 500 - 600 εκατ. ευρώ. Έως τώρα οι περικοπές που έχουν κλειδώσει προέρχονται από:

• Το σκέλος της υγείας ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
• Τον χώρο της άμυνας περίπου 300 εκατ. ευρώ.
• Περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του δημοσίου περίπου 400 εκατ. ευρώ.
• Νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περίπου 400 εκατ. ευρώ.
• Ψαλίδι σε πολυτεκνικά επιδόματα περίπου 45 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του εκλογικού επιδόματος περίπου 75 εκατ. ευρώ.

Σε εκκρεμότητα ήταν εάν η τρόικα θα αποδεχθεί ποσό 440 εκατ. ευρώ από μειώσεις που σχετίζονται με τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά τη συμφωνία επί ενός περιγράμματος, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας Βενιζέλος και Κουτρουμάνης επιχειρούν από το βράδυ της Κυριακής να βρουν προσφορότερη χρυσή τομή με την τρόικα, στο θέμα του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και των επικουρικών συντάξεων, κίνηση που δημιουργεί νέα τρύπα στα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινοβραδινή δήλωση του Βενιζέλου ο οποίος σημείωσε πως «είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία Ύδρα». Αυτή η δήλωση αφήνει αιχμές για την τακτική των άλλων κομμάτων και δη της Ν.Δ., η οποία επιμένει στην άποψή της να μην υπάρξει καμία μείωση στις επικουρικές κάτω των 300 ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, η κυβέρνηση πέτυχε να καθοριστεί η ελάχιστη εγγυημένη επικουρική σύνταξη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 150 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από την πρόσφατη απαίτησή της για μαχαίρι 35% στις επικουρικές συντάξεις, εφόσον η κυβέρνηση δεχθεί εφάπαξ μείωση της τάξης του 25% κατά μέσο όρο. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντιπροτείνει μείωση 20% σε βάθος όμως τριετίας.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, σε επίπεδα μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ επιδιώκει να αποφύγει την κατάργηση της μετενέργειας ή τουλάχιστον να περιορίσει τις επιπτώσεις της.

Σε περίπτωση όπου γίνει αποδεκτή η απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί η μετενέργεια, τότε με τη λήξη των σε ισχύ κλαδικών συμβάσεων θα εκλαμβάνεται ως βάση διαπραγμάτευσης αυτόματα ο νέος μειωμένος κατώτατος μισθός. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει επίπτωση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και ακολούθως στο ύψος της σύνταξης.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέο ασφαλιστικό, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι σε λίγους μήνες θα ανοίξει και θέμα κύριων συντάξεων. Στο υπουργείο εργασίας γνωρίζουν ότι η κατάσταση των ταμείων είναι τραγική και ότι λόγω της ανεργίας και των νέων μέτρων στους μισθούς δημιουργείται τρύπα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα επιδόματα ανεργίας

Η μείωση του κατώτατου μισθού, πάντως, θα οδηγήσει σε μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά τουλάχιστον 90 ευρώ τον μήνα από τα 461 ευρώ σε λιγότερα από 370 ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές. Στην ουσία, όμως, οι εργοδότες αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να απολύουν υφιστάμενο προσωπικό, προσλαμβάνοντας νέο με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό. Πρόκειται για βήμα νομιμοποίησης μιας de facto κατάστασης, στην αγορά εργασίας.

Από το πώς θα κλείσει η παραπάνω διαπραγμάτευση θα κριθεί και το τελικό πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, που εκ τούτου παραμένει ανοιχτό παρότι έχουν συμφωνηθεί κατ' αρχάς νέες περικοπές δαπανών άνω των 3 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε αργά προχθες το βράδυ ο Αν. Λοβέρδος, μένει ακόμη να οριστικοποιηθούν μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 600 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για ποσά που ανέκυψαν τη Δευτέρα λόγω της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός έχει μπαράζ επαφών με τους επικεφαλής της τρόικα και στη νέα σύσκεψη της Τετάρτης με τους τρεις αρχηγούς θα επανεξεταστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα παραπάνω ζητήματα και θα ζητηθεί η υπογραφή του προμνημονίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διενέργεια eurogroup την Τετάρτη και την τελική συμφωνία για το PSI.

Αν όλα κλείσουν, θα συνταχθούν δύο κείμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα κείμενο 27 σελίδων, το οποίο θα σταλεί στο ΔΝΤ, και για ένα επιπλέον 17 σελίδων το οποίο θα δοθεί στην Ε.Ε. και στην ΕΚΤ.

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα στo εξής περίγραμμα μέτρων:

- Σώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός, έμμεσο μαχαίρι στον κατώτατο

Ο δέκατος τρίτος και ο δέκατος τέταρτος μισθός διατηρούνται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η τρόικα φαίνεται πως πείστηκε για τις επιπτώσεις στην ύφεση αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, άλλωστε, οι νεότερες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας συγκλίνουν σε συρρίκνωση μεγαλύτερη του 3,5%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για περιορισμό κατά 2,8%.

- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Συμφωνήθηκε να υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%, με δέσμευση όμως των επιχειρήσεων για χρήση μέσων που εξασφαλίζουν τη συνεπή απόδοση των εισφορών από την πλευρά τους.

- Πρόσθετα μέτρα περικοπής δαπανών 3 δισ. ευρώ για το 2012

Το πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων κλείδωσε στο 1,5% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα θα προέλθουν από την πλευρά των δαπανών και οι περικοπές θα εστιάσουν στις αμυντικές δαπάνες, στις δαπάνες υγείας , όπως προαναφέρθηκε, και στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, έννοια η οποία περιλαμβάνει και απολύσεις.

-Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

Μετά την αποτυχία της εφεδρείας, η τρόικα φέρεται να έχει απαιτήσει άμεσες απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων κυρίως μετά από καταργήσεις φορέων.

Από το υπουργείο παιδείας τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή του αριθμού των εκπαιδευτικών για φέτος. Από την επόμενη χρονιά το έκτακτο προσωπικό θα περιοριστεί έως και 15%. Παράλληλα, θα συγχωνευτούν τα ερευνητικά κέντρα από 60 σε 32.

- Όχι στην αύξηση των αντικειμενικών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, η κυβέρνηση πέτυχε να αποφύγει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% φέτος, την οποία αξίωνε η τρόικα. Οι τιμές των αντικειμενικών θα παραμείνουν σταθερές, τουλάχιστον για το 2012.

- Παραμένουν ιδιωτικές οι τράπεζες

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να αποφευχθεί η… κρατικοποίηση, ευθυγραμμιζόμενοι με την απαίτηση της τρόικας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρει ότι συμφωνήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Με βάση πηγές, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να δοθεί κρατική βοήθεια στις τράπεζες μόνο για κεφάλαια που θα χρειαστούν λόγω του κουρέματος του χρέους. Για κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, όπως οι πρόσθετες προβλέψεις, οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Για τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το δημόσιο θα λάβει ως αντάλλαγμα μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες. Ανοιχτό είναι και το θέμα να λάβει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, με ταυτόχρονη όμως… αναστολή στην άσκηση του δικαιώματος για μία τριετία ως πενταετία.

Το τελευταίο σενάριο επιτρέπει στον Γ. Παπανδρέου να εμφανιστεί ότι υποχωρεί ευπρόσωπα, θα είναι όμως επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον καθώς σε αυτήν την περίπτωση το ταμείο θα στερηθεί την ετήσια σταθερή απόδοση που προσφέρουν άλλες λύσεις, όπως τα μετατρέψιμα δάνεια ή οι προνομιούχες μετοχές.

- Πλήρης εξόφληση των οφειλών του δημοσίου

Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρηματίες, οι οποίες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v