Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζουν τριπλή «μέγκενη» για την Ελλάδα

Υπό συνεχή απειλή εσωτερικής χρεοκοπίας, χωρίς επίπτωση στους ξένους δανειστές, θα είναι η χώρα, βάσει νέου σχεδίου των βορείων της Ε.Ε. Στα σκαριά και επιτροπεία «από την πίσω πόρτα». Επανέρχεται με παραλλαγή το «Εύρηκα».

Ετοιμάζουν τριπλή «μέγκενη» για την Ελλάδα
Την ώρα όπου οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί σκέπτονται και συσκέπτονται για το πώς θα περάσουν επικοινωνιακά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συζητούσαν για το εάν η Ελλάδα πρέπει να υποστεί καθολική και συντεταγμένη χρεοκοπία και εάν μπορεί να παραμείνει εντός ή εκτός ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι επισήμως όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των ελληνικών αρχών με την τρόικα, για να αποφασίσουν εάν θα μας χορηγήσουν το νέο δάνειο, ανεπισήμως -και είναι, δεν είναι πλέον μυστικό- οι εκτιμήσεις ότι «η Ελλάδα δεν σώζεται μεσοπρόθεσμα ούτε με το νέο δάνειο» έχουν αρχίσει να υπερισχύουν ανησυχητικά, ακόμα και στις μετριοπαθείς χώρες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί αποφάσισαν ότι μέχρι να αποσαφηνιστεί η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν η εποπτεία προς τη χώρα μας πρέπει να αυξηθεί, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών.

Επικράτησε επίσης η άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να στραφεί στις αγορές για δανεισμό μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Με τη σθεναρή επιμονή της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που κρατούν πλέον την πιο σκληρή στάση στους κόλπους του eurogroup, η Γερμανία ετοιμάζεται να προωθήσει την ατζέντα της σφιχτής δημοσιονομικής εποπτείας στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης και αναμένεται να τη θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων της συνόδου κορυφής τον Μάρτιο.

Όπως εξήγησαν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, «οι βάσεις για Ευρωπαίο υπερεπίτροπο έχουν μπει ήδη από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, στην οποία μετείχε -και συμφώνησε- ο Γ. Παπανδρέου».

Η γερμανική πρόταση που κατατέθηκε στο eurogroup του Ιανουαρίου για επόπτη επί του προϋπολογισμού της Ελλάδας δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους υπουργούς οικονομικών, καθώς ήταν η τρίτη φορά όπου συζητούνταν από το καλοκαίρι του 2011. Και μπορεί να υπήρξε σφοδρή αντίδραση από τα πολιτικά κόμματα της χώρας σε μια τέτοια προοπτική, όμως η Ε.Ε. δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Απλώς η πρόταση δεν θα στοχεύει την Ελλάδα συγκεκριμένα, αλλά όλες τις δημοσιονομικά προβληματικές χώρες που θα παρουσιάζουν επανειλημμένες αποκλίσεις από τους στόχους.

Το σχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει κλιμακωτά. Δηλαδή, σε πρώτο στάδιο οι προϋπολογισμοί θα συζητιούνται και θα εγκρίνονται από τα μέλη της ευρωζώνης. Αυτό είναι πλέον γνωστό. Εκείνο που δεν γνωρίζει(;) όμως ακόμα η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μια διάταξη μπορεί να φωτογραφίζει ειδικά τη χώρα μας, ώστε οι διαδικασίες εποπτείας να επισπευστούν και να τοποθετηθεί ο επίτροπος, που στην ουσία θα παίρνει την τελική απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, το συντομότερο δυνατό.

Μια τέτοια φωτογραφική διάταξη ίσως μπει και στη νέα δανειακή σύμβαση, όμως ανάλογα με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ίσως μπει και διά της πλαγίας οδού, στο πλαίσιο των αποφάσεων μιας συνόδου κορυφής. Τις συνοπτικές διαδικασίες και τον επίτροπο - επόπτη στη χώρα μας ζητούν, ή μάλλον απαιτούν, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Να υπογραμμίσουμε βεβαίως ότι συζητήσεις επί του θέματος έχουν ήδη λάβει χώρα τόσο στο EWG όσο και στο EFC (ομάδες όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις πριν φθάσουν οι εισηγήσεις σε επίπεδο υπουργών οικονομικών του eurogroup). Συνεπώς, τουλάχιστον το υπουργείο οικονομικών είναι σαφώς ενήμερο για τις προθέσεις των εταίρων, καθώς στις ομάδες συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γαλλογερμανικός άξονας αποφάσισε χθες ότι, εάν και όταν δοθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης στη χώρα μας, θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός εγγύησης των τόκων του κεφαλαίου, ώστε μέρος των εσόδων του κράτους να πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Πρακτικά, δηλαδή, τα χρήματα της βοήθειας που αφορούν την πληρωμή των πιστωτών της χώρας θα παρακρατούνται σε ξεχωριστό λογαριασμό, στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση η Αθήνα. Έτσι, οι αγορές θα είναι σίγουρες ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες και ο Ν. Σαρκοζί. Από εκεί και πέρα, όμως, τα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη εσωτερικών αναγκών της χώρας (μισθοί, συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις του κράτους) θα αποδεσμεύονται μόνο αν η Αθήνα είναι εντός προγράμματος. Και αυτό θα είναι η δαμόκλειος σπάθη για την ελληνική πλευρά...

Επανέρχεται το «Εύρηκα»

Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο της βιωσιμότητας του χρέους, ο γαλλογερμανικός άξονας, με την παρότρυνση του ΔΝΤ και τη στήριξη του προέδρου του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ετοιμάζεται να ζητήσει τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων, στο πρότυπο του σχεδίου «Εύρηκα».

Για τους δανειστές, ο χρόνος που ζήτησε η κυβέρνηση Παπανδρέου να διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις αλά ελληνικά έχει εξαντληθεί, το χρονοδιάγραμμα απέτυχε και πλέον οι δανειστές έχουν όλα τα επιχειρήματα για να ζητήσουν τη μεταβίβαση των ελληνικών τίτλων σε Ευρωπαϊκό Ταμείο, πιθανότητα με έδρα το Λουξεμβούργο.

Επίσης, βλέποντας ότι το σενάριο για μετατόπιση των εκλογών το 2013 απομακρύνεται, οι σκληροπυρηνικοί της ευρωζώνης, μέσω της τρόικας, τις τελευταίες μέρες διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι μέχρι το Πάσχα πρέπει να έχουν κλείσει ΔΕΚΟ και να υπάρξουν οριστικές απολύσεις στο δημόσιο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v