Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hedge funds - πολιτικοί: Σημειώσατε 2

Τα hedge funds χάνουν έδαφος και η δύναμη των αγορών εμφανίζεται εξασθενημένη. Οι πολιτικοί φαίνονται αποφασισμένοι σε αυτόν τον γύρο της μάχης του ελληνικού χρέους. Πόσο "πονάει" το PSI. Οι πιθανές αντιδράσεις.    

Hedge funds - πολιτικοί: Σημειώσατε 2
Τα hedge funds που επιθυμούν να αποκομίσουν κέρδη από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι υποτιμούν τη βούληση που δείχνει η πολιτική ηγεσία στο να τους επιβάλει μερίδιο στις ζημίες, λένε επενδυτές που θεωρούν την κόντρα με τους πολιτικούς υπερβολικά ριψοκίνδυνη.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, «είναι δύσκολο για εμάς να βρούμε μια επενδυτική θέση που να καθιστά το όλο θέμα ενδιαφέρον», λέει ο Robert Raunch, στέλεχος της Gramercy Advisors LLC, ενός hedge fund 2,7 δισ. δολ., που απέφυγε να επενδύσει στο ελληνικό χρέος. «Δεν μας είναι ξεκάθαρο ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορεί κανείς να βγάλει χρήματα», αναφέρει.

Οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές διαρκούν περισσότερο από δύο μήνες καθώς οι Ευρωπαίοι πιέζουν τους πιστωτές να δεχθούν χαμηλότερα επιτόκια επί νέου χρέους, ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει διατηρήσιμο.

Ο Bruce Richards, ο οποίος διαχειρίζεται το Marathon Hedge Fund, είπε προ δύο εβδομάδων ότι ένα swap θα μπορούσε να αφήσει την εταιρία του με νέο ομόλογο που θα... πληρώνει ετήσιο επιτόκιο 5%. Η άποψή του αποδείχθηκε υπερβολικά αισιόδοξη, αφού οι Ευρωπαίοι επίσημοι πίεσαν για μεγαλύτερες απώλειες -της τάξης του 70% ή και περισσότερο- οδηγώντας κατά μέσο όρο τα κουπόνια στο 3,6%.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Κατά το δημοσίευμα του πρακτορείου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, ενώ τα hedge funds, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και λοιποί «μη υποκείμενοι σε ρυθμιστικούς κανόνες επενδυτές» κατέχουν ακόμη 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Paul Wadhwa, του επικεφαλής του τμήματος επιτοκιακής στρατηγικής στην JP Morgan Chase. Το ΔΝΤ θέλει να αναγκάσει τους κατόχους του 88% του ελληνικού χρέους να λάβουν μέρος στο swap προκειμένου να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας ως μέρος του ΑΕΠ στο 120% έως το 2020, είπε ο ίδιος.

Λόγω του ότι τα hedge funds και άλλοι κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν από κοινού να ρίξουν το ποσοστό συμμετοχής κάτω από το επιθυμητό επίπεδο, η Ελλάδα έχει γνωστοποιήσει ότι είναι πιθανόν να ψηφιστεί νομοθετική διάταξη που θα επιβάλει ζημίες σε επενδυτές οι οποίοι δεν υποστηρίζουν το εθελοντικό swap. Μια τέτοια πρόβλεψη θα επέβαλε την ισχύ παρόμοιων όρων σε όλους τους ομολογιούχους.

Στα hedge funds που κατέχουν ελληνικό χρέος περιλαμβάνονται τα Saba Capital Management LP, Och-Ziff Capital Management, York Capital και Greylock Capital Management.

«Δεν πρόκειται για μια συμφωνία του τύπου 'funds-άρπαγες κάνουν χρυσές δουλειές», επισημαίνει ο Hans Humes, επικεφαλής της Greylock, η οποία συμμετείχε στη διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή ομολόγων με αξιωματούχους από την Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ. «Οι συμμετοχές των hedge funds δεν είναι σημαντικές και τα hedge funds που αγόρασαν είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία αυτή», επισημαίνει.

Θα είναι δύσκολο να μπλοκαριστεί κάποια τυχόν επιβολή ρήτρας συλλογικής ευθύνης που ίσως επιβληθεί από το ελληνικό δημόσιο, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κίνητρο να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη κίνηση, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο fund managers.

Η δικαστική οδός κατά μιας ελληνικής νομοθετικής πράξης μπορεί να είναι δύσκολο να κερδηθεί, καθώς πιθανότατα θα έπρεπε να εκδικαστεί στην ελληνική επικράτεια, λέει στέλεχος εταιρίας hedge fund που έχει διερευνήσει και τις νομικές οδούς.

Είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί οποιαδήποτε ομάδα που θα μπορούσε να μπλοκάρει μια τυχόν αναδρομική ισχύ ρήτρας συλλογικής ευθύνης, αναφέρει ο Robert Raunch. «Αν κάποιος επιδιώξει νομική αναμέτρηση, θα πρόκειται στην πραγματικότητα για μάχη κατά ολόκληρου του νομικού σώματος της Ευρώπης».

Ο Mark Cymrot, δικηγόρος στην Baker & Hosteller, ο οποίος υπερασπίστηκε το Περού στις μηνύσεις που υπέβαλαν εναντίον του στη δεκαετία του 1990 τράπεζες οι οποίες ζητούσαν αποπληρωμή του κρατικού του χρέους, σχολιάζει ότι τα hedge funds που σκέφτονται τη νομική δράση έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια οντότητα, ακόμα και αν έχει μια δικαστική απόφαση προς όφελός της, είναι το ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα μπορέσει τελικά να εισπράξει τα επιδικασθέντα», λέει ο ίδιος.

Ένας τρόπος που θα είχαν τα hedge funds για να αποτρέψουν τις απώλειες λόγω του ελληνικού χρέους θα ήταν να ασφαλίσουν τη συμμετοχή τους μέσω CDSs. Η ενεργοποίηση μιας ρήτρας συλλογικής ευθύνης θα υπέσκαπτε την εθελοντική φύση της ανταλλαγής, πυροδοτώντας πιστωτικό γεγονός, κατάπτωση των CDSs και δικαίωμα αναζήτησης των ασφαλίστρων. Στο σενάριο αυτό οι χαμένοι θα ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v