Fast track για τις κεραίες κινητής

Περίοδο χάριτος δύο ετών θα έχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης των χιλιάδων σταθμών βάσης, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Fast track για τις κεραίες κινητής
Περίοδο χάριτος δύο ετών, εντός της οποίας οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης των χιλιάδων σταθμών βάσης (κεραίες) που σήμερα λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς. Ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής.

Το σχέδιο νόμου δεν αφορά μόνο τις κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και αυτές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, που στη συντριπτική τους πλειονότητα λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, καθώς μόνο για έναν πολύ μικρό αριθμό έχει ολοκληρωθεί η πολυπλόκαμη διαδικασία αδειοδότησης.

Η πρόταση του υπουργείου, που σύντομα αναμένεται να ψηφιστεί, προβλέπει τη διατήρηση του υφιστάμενου αδειοδοτικού μηχανισμού, εισάγοντας παράλληλα μια διαδικασία fast truck στην αδειοδότηση. Στόχος να διασφαλίζονται και οι επενδύσεις των εταιρειών που πλήττονται σοβαρά από τη γραφειοκρατία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα από το σύνολο των 7.500 κεραιών που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα οι 6.000 να λειτουργούν χωρίς να έχουν λάβει το σύνολο των αδειών.

Γραφειοκρατία μέχρι… κεραίας

Για τις κεραίες αυτές το ΥΠΟΜΕΔΙ δίνει διετή περίοδο χάριτος, εντός της οποίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο χρόνος των δύο ετών μπορεί να φαίνεται μεγάλος, στην πραγματικότητα ωστόσο δεν είναι αφού για την εγκατάσταση ενός σταθμού βάσης στην Ελλάδα απαιτούνται το λιγότερο 9 άδειες, ενώ αν πρόκειται για ειδικό χώρο  (αρχαιολογικό κ.λπ.) μπορεί να απαιτηθούν και 11 συνολικά άδειες.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για τις εταιρείες, ενώ αντίθετα «εύκολη» διαδικασία είναι η λήψη της άδειας για την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται όσα κεραιοσυστήματα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης μετά από σχετικές καταγγελίες.

Επιπλέον, για τις κεραίες που πρόκειται να εγκατασταθούν από εδώ και στο εξής, προβλέπεται ότι η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων θα είναι ηλεκτρονική μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι υποχρεωμένες σε διάστημα 4 μηνών να έχουν απαντήσει. Αν δεν υπάρξουν απαντήσεις, τότε η εταιρεία θα λαμβάνει πιστοποιητικό πληρότητας, το οποίο είτε θα μετατρέπεται σε μόνιμη άδεια, μετά τη λήψη όλων των εγκρίσεων, είτε θα αίρεται σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται πρόβλημα, οπότε και η εταιρεία που έχει τοποθετήσει την κεραία θα πρέπει να προχωρήσει στην αποξήλωσή της.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των κεραιοσυστημάτων που βρίσκονται εγκατεστημένα σε όλη τη χώρα θα καταγραφεί σε ηλεκτρονικό χάρτη, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες.

Η απλοποίηση της διαδικασίας μέσω της οποίας ένας σταθμός βάσης λαμβάνει άδεια είναι χρόνιο αίτημα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτόν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ είναι εγκλωβισμένες σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «παρανομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v