Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμπλευση εταίρων για κατώτατους μισθούς, δώρα

Στην ανάγκη προστασίας κατώτερου μισθού και δώρων (13ος, 14ος μισθός), αλλά και μείωσης του μη μισθολογικού κόστους συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ.

Σύμπλευση εταίρων για κατώτατους μισθούς, δώρα
Στην ανάγκη προστασίας του κατώτερου μισθού, καθώς και του 13ου και του 14ου, αλλά και μείωσης του μη μισθολογικού κόστους συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ενώ αποφάσισαν τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου.

Απόκλιση απόψεων διαπιστώθηκε για το θέμα του παγώματος των αμοιβών για ένα ή δύο χρόνια, που πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες συγκλίνουν και στην ανάγκη να μη δόθεί η αύξηση 2,6% που προβλέπει η υφιστάμενη ΕΓΣΣΕ.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ προσήλθε σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς, στην οποία δεν αποδέχθηκε προτάσεις για πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων της Εθνικής Σύμβασης.

Παρά τις διαφωνίες, κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών αποτελεί η ανάγκη διασφάλισης της Εθνικής Σύμβασης και η συνέχιση του διαλόγου για θέματα που ευθύνονται πραγματικά για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και σε καμία περίπτωση δεν είναι το μισθολογικό κόστος. Επισημαίνουμε ότι όλοι οι εργοδοτικοί φορείς τάχθηκαν υπέρ του 13ου και του 14ου μισθού, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη Σύμβαση.

Για τον σκοπό αυτόν, οι επικεφαλής των ινστιτούτων εργασίας θα επεξεργαστούν, θα διαμορφώσουν και θα καταθέσουν αναλυτικές προτάσεις για ζητήματα εκτός Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά για το μη μισθολογικό κόστος, τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και φυσικά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στόχος και κοινή απόφαση είναι ο διμερής διάλογος εργοδοτών-εργαζομένων να μετατραπεί σε τριμερή, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να λάβει υπόψη τις κοινές προτάσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ως προς τις μη μισθολογικές παραμέτρους.

Είναι προφανές ότι ουδείς διάλογος μπορεί να προχωρήσει αν επικρέμαται η απειλή νομοθετικής παρέμβασης για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και η κυβέρνηση να αποδείξει εάν και κατά πόσο σέβεται την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων.

Δήλωση του Β. Κορκίδη (ΕΣΕΕ)

Αναφορικά με τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσαμε να σεβαστούμε την υπογραφή μας στην ΕΓΣΣΕ, δήλωσε ο Β. Κορκίδης της ΕΣΕΕ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα ερευνητικά ινστιτούτα των φορέων θα επεξεργαστούν πρόταση για υιοθέτηση και υπογραφή ενός κοινωνικού πρωτοκόλλου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αναπλήρωσή του και μία ρήτρα προστασίας της ΕΓΣΣΕ.

Σε σχετική δήλωση, μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου των κοινωνικών φορέων, αναφέρει:

«Η ουσιαστική συμβολή των κοινωνικών εταίρων στη δημιουργία κοινού μετώπου δίνει πλέον στην ελληνική κυβέρνηση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το ελληνικό εμπόριο δεν αποδέχθηκε ποτέ τη λογική ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των ονομαστικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για να αποκατασταθεί η απώλεια της ανταγωνιστικότητας.

Η ΕΣΕΕ από την πρώτη στιγμή υποστήριξε στον κοινωνικό διάλογο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αυτός που μετράει στην ανταγωνιστικότητα και όχι τόσο το εργασιακό κόστος. Οι οικονομικοί δείκτες που επικαλείται η τρόικα πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλη προσοχή, όταν ιδίως με βάση αυτούς κάποιοι αποφασίζουν για τη ζωή των ανθρώπων.

Οι κοινωνικοί εταίροι, καλή τη πίστει, υιοθετήσαμε στο τραπέζι του διαλόγου μια έξυπνη στρατηγική συμφωνίας και όχι σύγκρουσης. Σίγουρα, τις τελευταίες ημέρες δοκιμάστηκε η συνοχή όλων μας, αλλά στο δίλημμα μεταξύ συναίνεσης και παράκαμψης των ελεύθερων διαπραγματεύσεων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τελικά κυριάρχησε η συναίνεση.

Αναφορικά με τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσαμε να σεβαστούμε την υπογραφή μας στην ΕΓΣΣΕ.

Αντίστοιχα, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλιώς το θετικό αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου θα χάσει την αξία του.

Την πρόταση για υιοθέτηση και υπογραφή ενός κοινωνικού πρωτοκόλλου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την αναπλήρωσή του και μία ρήτρα προστασίας της ΕΓΣΣΕ θα την επεξεργαστούν και θα την τεκμηριώσουν άμεσα και από κοινού τα ερευνητικά ινστιτούτα μας.

Η απάντηση των εργοδοτών και των εργαζομένων στα προαπαιτούμενα της τρόικας, των εγχώριων και των διεθνών συμφερόντων και της άτολμης διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μια ισχυρή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων έχει πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα, κοινωνική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη αποδοχή, ακόμα και από τους δανειστές μας.
Για το ελληνικό εμπόριο, οι μισθοί ισοδυναμούν με τζίρο, επομένως δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση στο πρόβλημα της αγοράς.

Το μισθολογικό κόστος δεν είναι η αιτία για τα λουκέτα και την ανεργία. Οι μικρομεσαίοι εργοδότες και εργαζόμενοι μέχρι σήμερα είτε επιβιώνουμε μαζί είτε μαζί βγαίνουμε στην ανεργία».

Δήλωση Δ. Δασκαλόπουλου

«Έγινε πολλή συζήτηση, που θα συνεχιστεί και σε πολλά ζητήματα και ένας ουσιαστικός διάλογος - ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη διευρυμένη ατζέντα για όλα τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που κι αυτά τα βάζουμε στο τραπέζι του διαλόγου.

Η ΓΣΕΕ, βέβαια, επέμενε ότι δεν συζητά για τα θέματα της Συλλογικής Σύμβασης σε αυτήν τη φάση, όπως έχει κάνει εξάλλου γνωστό με πολλές ανακοινώσεις της, ενώ ο ΣΕΒ προσήλθε χωρίς κόκκινες γραμμές, παρόλο που πλέον όλοι οι κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται στο κόκκινο.

Είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα πλοίο που βουλιάζει. Αν καταλάβουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή, θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε και σε κοινές θέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v