Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράιχενμπαχ: Αυτή η πολιτική δεν πάει άλλο

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει με αυτήν την πολιτική. Οι θυσίες είναι βαθιές και οδήγησαν στην καταβαράθρωση της εσωτερικής ζήτησης, τόνισε ο επικεφαλής της task force στη συνεδρίαση του ΕΒΕΑ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ράιχενμπαχ: Αυτή η πολιτική δεν πάει άλλο
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει με αυτήν την πολιτική. Οι θυσίες είναι βαθιές και οδήγησαν στην καταβαράθρωση της εσωτερικής ζήτησης, οδηγώντας σε ισχυρές περικοπές της οικονομικής δραστηριότητας. Θυσίες οι οποίες δημιούργησαν βάρος στο διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα, που είναι διπλάσιο από αυτό στην Πορτογαλία και τριπλάσιο από αυτό στην Ισπανία».

Αυτά είπε ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Horst Reichenbach από το βήμα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα αρθεί η αβεβαιότητα γύρω από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, αν και διερωτήθηκε προηγουμένως «ποιος θέλει να επενδύσει σήμερα στην Ελλάδα, τη στιγμή που δεν υπάρχει βεβαιότητα εάν θα εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ».

Ο Η. Ράιχενμπαχ εκτίμησε ότι το θέμα του PSI θα επιλυθεί, αν όχι τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, το μεγάλο ζητούμενο και το μεγάλο εμπόδιο αυτήν τη στιγμή για την αλλαγή της κατάστασης στην οικονομία είναι η έλλειψη ρευστότητας. Αυτό το πρόβλημα θα αρχίσει να λύνεται μόλις ολοκληρωθεί το PSI και το νέο μνημόνιο και προχωρήσει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να στηρίξουν την ελληνική οικονομία.

Στο έργο της Task Force, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της, είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και οι αλλαγές στη φορολογία, για τις οποίες η ομάδα δράσης προχωρά σε συνεργασία με το ΔΝΤ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ καυτηρίασε και το φαινόμενο να ψηφίζονται οι νόμοι και να μην εφαρμόζονται, όπως στην περίπτωση του ΚΒΣ. Το σημαντικό όπως είπε με έμφαση «δεν είναι οι νόμοι, αλλά η εφαρμογή τους».

Ειδικότερα, επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης βρίσκεται στο επίκεντρο, σημειώνοντας ότι έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο μεταξύ του ελληνικού υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των γαλλικών αρχών, που είναι πρόθυμες να προσφέρουν τεχνογνωσία για τη βελτίτωση της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η μεγάλη προσδοκία όλων είναι η επίτευξη προόδου στο πεδίο της φορολογίας, ενώ για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Επίσης, τόνισε και το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στο να μειώσει το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών των κρατικών οργανισμών προς τις επιχειρήσεις.

Μίχαλος: Αρωγός της Task Force ο επιχειρηματικός κόσμος

Την ανάγκη δημιουργίας Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών για την ίδρυση και τη λειτουργία επιχειρήσεων σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τον μηδενισμό της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση καθώς και νέου μίγματος οικονομικής πολιτικής επανέλαβε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Task Force, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της ομάδας δράσης, η οποία όπως είπε "θα ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις μας".

Ζήτησε από τον Η. Reichenbach να δει με καθαρή ματιά και χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και συμπλήρωσε ότι το μίγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα έχει αποτύχει και γι' αυτό "οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι αν δεν επιστρέψει σύντομα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία και δεν θα μπορέσει να καταστήσει βιώσιμο το χρέος και την οικονομία της".

Ο ίδιος εστίασε επίσης και στην ανάγκη για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, προκειμένου να επιβιώσει η επιχειρηματικότητα και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις, όπως είπε.

Αναγνώρισε, βεβαίως, ότι το ζήτημα αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στα μέτωπα του PSI, της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ενώ επισήμανε ότι θα απαιτηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την τόνωση της ρευστότητας, και κυρίως η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και η εφαρμογή των ισχυόντων νόμων για τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων και του δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v