Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συζητήσεις για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Στο γήπεδο της ΓΣΕΕ, η οποία δεν δέχεται συζητήσεις παρά μόνο για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους η σκυτάλη των εξελίξεων αναφορικά με τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα.

Συζητήσεις για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα
Η ΓΣΕΕ θα προσέλθει στο διάλογο των κοινωνικών φορέων για να συζητήσει προτάσεις που αφορούν το μη μισθολογικό κόστος, ξεκαθαρίζει το συνδικάτο, η ολομέλεια του οποίου συνεδρίασε νωρίτερα.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μετά από διαβουλεύσεις οι επικεφαλής της συνομοσπονδίας αποφάσισαν ότι δεν δέχονται συζητήσεις παρά μόνο έναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές). Παράλληλα, αποφάσισαν να προκηρύξουν παναττική απεργία για τις 17 Ιανουαρίου.

Στον στίβο της πολιτικής χθες, από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Αντώνη Σαμαρά προέκυψε ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν δέχεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση στις εξελίξεις. Ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται έτοιμος να δεχτεί μέτρα που θα προκύψουν από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, φέρεται να συγκλίνουν σε προτάσεις που περιλαμβάνουν τη μη καταβολή της αύξησης του 2,6% που προβλέπεται το καλοκαίρι από την υφιστάμενη συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά και στο πάγωμα των ωριμάνσεων (τριετίες, πολυετίες κτλ). Παράλληλα, είναι υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους έως και 10%.

Η μείωση των κατώτατων αμοιβών και το κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού δεν φαίνεται στην παρούσα φάση να περιλαμβάνονται στις συζητήσεις από την πλειονότητα των μερών. Υπάρχουν, βέβαια, προτάσεις, όπως αυτή που διατυπώνεται από την πλευρά του ΣΕΒ, να σημειωθεί περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού σε περιπτώσεις υψηλόβαθμων εργαζομένων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

"Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας - αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ’ έξω αποφάσεις", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τη Δευτέρα, μετά τις επαφές με τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς.

Επισήμως, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε τη ΓΣΕΕ σε διάλογο. Μάλιστα, στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε:

«Οι εργοδοτικοί φορείς έχουμε σήμερα μια πρώτη συνάντηση, που είναι συνάντηση εργασίας και όχι αποφάσεων. Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών.

Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας - αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ’ έξω αποφάσεις.

Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Tέλος στις ωριμάνσεις, αλλά όχι κόψιμο 13ου - 14ου μισθού βλέπει ο Κουτρουμάνης

Την εκτίμηση ότι θα συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική πρόθεση για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και μείωση του κατώτατου μισθού.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον Real FM, ο κ. Κουτρουμάνης, αφού δήλωσε ότι η ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κόκκινες γραμμές, σημείωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ή πολιτική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές εφόσον πρόκειται για τους συνεπείς εργοδότες, γι' αυτούς δηλαδή που θα δεχθούν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω τραπεζικού συστήματος ή τη λειτουργία της κάρτας εργασίας.

Θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα καθώς 35% των ασφαλιστικών εισφορών δεν καταβάλλεται εμπρόθεσμα, δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης, συμπληρώνοντας: «Αν μειωθεί το ποσοστό της ασυνέπειας, μπορεί να εξεταστεί και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v