Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΑΑ: Η κρίση «ψαλιδίζει» τις επιδόσεις

Σοβαρή αρνητική επίδραση στις επιδόσεις του αερολιμένα της Αθήνας αρχίζει να έχει πλέον η δύσκολη οικονομική κατάσταση που εδώ και καιρό βιώνει η χώρα μας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΔΑΑ: Η κρίση «ψαλιδίζει» τις επιδόσεις
Σοβαρή αρνητική επίδραση στις επιδόσεις του αερολιμένα της Αθήνας αρχίζει να έχει πλέον η δύσκολη οικονομική κατάσταση που εδώ και καιρό βιώνει η χώρα μας.

Το γεγονός αυτό καταγράφηκε πολύ έντονα στα στοιχεία που αφορούν την επιβατική κίνηση και τις κινήσεις αεροσκαφών του Νοεμβρίου, οπότε σημειώθηκε πολύ μεγάλη υποχώρηση σε όλους τους δείκτες.

Ειδικότερα από τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας τον Νοέμβριο καταγράφηκε μείωση της συνολικής κατά 14,5% με τον αριθμό των επιβατών να προσεγγίζει τις 850.000 όντας μειωμένος κατά περίπου 140.000 επιβάτες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Κατά τον Νοέμβριο η μείωση στην κίνηση εσωτερικού ήταν, όπως και το προηγούμενο διάστημα, πολύ μεγάλη φτάνοντας στο 20,5% με τους επιβάτες μόλις να ξεπερνούν τις 300.000 έναντι 380.000 τον ίδιο μήνα του προηγομενου έτους.

Σοβαρή ήταν όμως η υποχώρηση και σε ότι αφορά την κίνηση εξωτερικού που μειώθηκε κατά 10,7% ή κατά περίπου 65.000 επιβάτες
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μέσα στη χρονιά καθώς και το Μάρτιο είχε καταγραφεί μεγάλη υποχώρηση της κίνησης εξωτερικού κατά 12,8%.

800.000 λιγότερες επιβάτες στο ενδεκάμηνο

Συνολικά στο 11μηνο από και προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας μετακινήθηκαν 13,6 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 14,4 εκατομμυρίων επιβατών το ίδιο διάστημα το 2010, αριθμός που σε ετήσια βάση καταγράφεται μειωμένος κατά 5,9%. Το αποτέλεσμα αυτό αποδίδεται από την εταιρεία του αεροδρομίου στην σημαντική υποχώρηση κατά 11,9% των επιβατών εσωτερικού. Στο ίδιο διάστημα η κίνηση εξωτερικού μειώθηκε ανεπαίσθητα κατά 2,6%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει επηρεαστεί από την κρίσιμη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας καθώς και την αρνητική δημοσιότητα της πόλης αλλά και της χώρας συνολικά.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, ένας ακόμη παράγοντας που επηρέασε αρνητικά την κίνηση το Νοέμβριο ήταν και η μείωση των προσφερόμενων θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες αμέσως με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Βεβαίως την δική της επίδραση είχε και η περιορισμένη ταξιδιωτική ζήτηση, κυρίως στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει σοβαρά τόσο η κίνηση προς τις αγορές εξωτερικού αλλά και εσωτερικού.

Λιγότερες κινήσεις αεροσκαφών

Η πραγματικότητα αυτή καταγράφεται και στα στοιχεία που αφορούν τις κινήσεις αεροσκαφών, δηλαδή τα αεροπλάνα που απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας τόσο στο ενδεκάμηνο του έτους όσο και κατά το Νοέμβριο ειδικότερα.

Συγκεκριμένα κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 162 χιλιάδες, όντας μειωμένος κατά 9,6% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2010.

Οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες έχουν υποχρεωθεί σε δραστική αναδιάρθρωση του δικτύου τους με συνέπεια την σημαντική μείωση των πτήσεων εσωτερικού κατά 14,7%. Την ίδια στιγμή η κατηγορία των διεθνών πτήσεων σημειώνει μικρότερες απώλειες κατά 4,8%.

Κατά το Νοέμβριο οι πτήσεις παρουσίασαν μείωση κατά 10,7% με σημαντικές απώλειες τόσο για τις πτήσεις εσωτερικού όσο και για τις διεθνείς πτήσεις κατά 13,4% και 8,5% αντίστοιχα, κυρίως λόγω της μείωσης συχνοτήτων και προσφερόμενων θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες με την έναρξη της τρέχουσας χειμερινής περιόδου.

Πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για μείωση των τελών

Η εξέλιξη των επιδόσεων του αερολιμένα που βεβαίως αποτυπώνουν κα τις δυσκολίες των αεροπορικών εταιρειών να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, επαναφέρουν πιο έντονα από ποτέ το αίτημα για μείωση των αεροπορικών τελών του αεροδρόμιο της Αθήνας που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό από το σύνολο των παραγόντων της αεροπορικής αλλά και της τουριστικής αγοράς. Ολοι επισημαίνουν ότι τα υψηλά τέλη απειλούν τη βιωσιμότητα αεροπορικών εταιρειών και τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξαρτούν τη δραστηριότητά τους από την τουριστική κίνηση της πρωτεύουσας.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας κατατάσσεται μεταξύ των ακριβότερων αεροδρομίων της Ευρώπης ενώ είναι το πλέον ακριβό της ευρύτερης περιοχής, µε τις συνολικές χρεώσεις ανά επιβάτη να ξεπερνούν τα 40 ευρώ την ώρα που το αντίστοιχο κόστος φτάνει στα 17 ευρώ στο αεροδρόµιο της Βαρκελώνης, τα 18 ευρώ στη Μαδρίτη, το Μιλάνο και τη Ρώµη και τα 16 ευρώ στην Κωνσταντινούπολη και τη Λισαβόνα.

Μάλιστα η ανταγωνιστικότητά του αεροδρομίου της Αθήνας πλήττεται ακόμα και από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία προσφέρουν συνολικές χρεώσεις ανά επιβάτη 12 ευρώ για τις εντός Ε.Ε. πτήσεις και 22 ευρώ για τις πτήσεις που κατευθύνονται εκτός της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να θεωρούνται πολύ φθηνότερη εναλλακτική πρόταση, την οποία «κοιτάζουν» πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v