Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνουν θέσεις εν όψει Εθνικού Συμβουλίου

Διαλέγουν στρατόπεδα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εν όψει του Εθνικού Συμβουλίου. Λύση τώρα ζητούν μεταξύ άλλων Χρυσοχοΐδης-Διαμαντοπούλου. Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου δηλώνει ο Ρέππας.

Παίρνουν θέσεις εν όψει Εθνικού Συμβουλίου
Διαλέγουν στρατόπεδα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εν όψει του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα κριθεί η πρόταση Παπανδρέου για μεταβατική δυαρχία μέχρι τις εθνικές εκλογές 
 
Η πρόταση αυτή άναψε φωτιές στο κίνημα, καθώς προσέκρουσε στον τοίχο της κοινής στάσης των δελφίνων του κόμματος.

Υπέρ της πρότασης για δυαρχία στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές τάχθηκε ο κ. Δημήτρης Ρέππας.

Ο κ. Ρέππας συνέντευξή του στη «Realnews» χαρακτηρίζει την πρόταση Παπανδρέου ισορροπημένη και τονίζει ότι «ανταποκρίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, στα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της χώρας».

Ο κ. Ρέππας στρέφεται και κατά κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τονίζοντας ότι «πάει πολύ οι τροϊκανότεροι των τροϊκανών στην πολιτική να εμφανίζονται σήμερα ως αντιμνημονιακοί».

Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, ζητά την κάθοδο του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές με νέο πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα θα αναδειχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και πριν από τις εθνικές εκλογές

Παράλληλα, εκτιμά ότι μία αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου θα οδηγήσει σε κατάρρευση τη χώρα, τονίζοντας πως «όποιος τραβήξει το καλώδιο της κυβέρνησης θα σταματήσει το μηχάνημα αναπνοής της χώρας».

Η υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει ελλειματικό το μνημόνιο, τονίζοντας όμως ότι η υπογραφή του ήταν αναγκαία γιατί την εποχή εκείνη η μη υπογραφή του θα σήμαινε και «ναι» στη διακοπή πληρωμών.

Την Πέμπτη. ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης σε δήλωσή του τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης εδώ και τώρα. Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη".

Ο κ. Θ. Πάγκαλος μιλώντας στο Mega τάχθηκε υπέρ της καθαρής λύσης και εναντίον της δυαρχίας, "καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα". Σημείωσε πάντως πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλεγεί από τη βάση και μετά τις εκλογές.

"Η χώρα χρειάζεται καθαρές πολιτικές προτάσεις. Δεν είναι εποχή για γκρίζες ζώνες", υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. Τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε έναν κύκλο προσφοράς, αλλά και έναν κύκλο προβλημάτων, που συνδέθηκαν μαζί του, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρέπει να αποχωρήσει».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σοφία Γιαννακά, από την πλευρά της, σχολίασε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν εξήγησε ποιος θα συγκροτήσει τα ψηφοδέλτια και ποιος θα καθορίσει το ιδεολογικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμα του κόμματος.

Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, με άρθρο του στο «Βήμα», ζητά από όλους να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου στο έργο της, και μάλιστα ξεκαθαρίζει πως στήριξη σημαίνει ένα πράγμα: «Τήρηση της πολιτικής δέσμευσης, που δόθηκε προς τον ελληνικό λαό, με στόχο το καλό της χώρας, και όχι να κερδηθεί πολιτικός χρόνος. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος για όλη αυτήν τη φασαρία, αλλιώς η θεατρική παράσταση ας σταματήσει αμέσως και ο καθένας να αναλάβει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του».

Η πρόταση Παπανδρέου και οι αντιδράσεις

Ο κ. Παπανδρέου, επικαλούμενος ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να διενεργηθούν τώρα εσωκομματικές εκλογές, πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος να αναδειχθεί αμέσως υποψήφιος πρωθυπουργός και η εκλογή νέου προέδρου να γίνει μετά τις εθνικές εκλογές.

Η πρότασή του πυροδότησε την άμεση οργίλη αντίδραση μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, τα οποία ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει τις μεσοβέζικες λύσεις και να κινήσει αμέσως τις διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 είχαν στηρίξει τον κ. Βενιζέλο.

Έτσι, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, αποφασίστηκε ότι θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο στις 14 - 15 Ιανουαρίου, στο οποίο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Θα προηγηθεί νέο Πολιτικό Συμβούλιο στις 12 Ιανουαρίου και εκεί θα κατατεθεί σχέδιο εισήγησης το οποίο θα εκπονήσουν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και μέλη της Κ.Ο.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το αν η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, όπως επίσης και τον τρόπο εκλογής του υποψήφιου πρωθυπουργού.


Η θυελλώδης συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Αμέσως μετά την πρόταση Παπανδρέου, η κ. Τόνια Αντωνίου ζήτησε να υπάρξουν αμέσως εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να προχωράμε με μισά βήματα. Φέρεται δε απευθυνόμενη στον κ. Παπανδρέου πως του είπε ότι «αν επιμείνεις στην απόφασή σου να παραμείνεις πρόεδρος να ηγηθείς μόνος σου του κόμματος στις προσεχείς εκλογές».

Οξεία φραστική αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου είχε, με βάση πληροφορίες, και ο κ. Ν. Σαλαγιάννης. Ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ και σταθερός συνομιλητής του κ. Βενιζέλου εξέφρασε τη διαφωνία του για τη δυαρχία και ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφασίσει το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αν πρέπει να εκλεγεί ή όχι τώρα νέος πρόεδρος.

Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Σαλαγιάννης επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια συμπεριφέρθηκε ως απόλυτος κυρίαρχος και όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος του κινήματος.

Στην επισήμανσή του απάντησε ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας με μάλλον ειρωνική διάθεση: «Άρα, έχει δίκιο ο αδερφός μου όταν μίλησε για ραγιάδες υπουργούς». Και εισέπραξε την απάντηση Σαλαγιάννη: «Μία φορά ακόμη να παρέμβει ο αδερφός σας και δεν θα μείνει τίποτε από το κύρος σας στην κοινωνία».

Ο κ. Σαλαγιάννης αναφέρθηκε σε νοοτροπία δυναστείας και από την οικογένεια Παπανδρέου και από ανθρώπους που λειτουργούν σαν πρίγκιπες και ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η οικογένειά του έχει παράδοση στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Την αντίθεσή της στην πρόταση Παπανδρέου για μεταβατική δυαρχία εξέφρασε και η κ. Συλβάνα Ράπτη, ζητώντας την ενεργοποίηση του καταστατικού και την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Αντίστοιχη στάση κράτησε και ο κ. Κ. Πανταζής.

Ο κ. Μίχας επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχεται τη λογική της δυαρχίας, σημειώνοντας: «Αν ο πρόεδρος θέλει να συνεχίσει να ηγείται του ΠΑΣΟΚ, αναφαίρετο δικαίωμά του, θα πρέπει να ανοίξουν οι καταστατικές διαδικασίες εκλογής προέδρου με τον τρόπο με τον οποίο έγινε το 2007, πριν από τις εθνικές εκλογές, δηλαδή αμέσως, και να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v