Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναψαν φωτιές στο ΠΑΣΟΚ τα σχέδια ΓΑΠ

Aντέδρασαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη στην πρόταση Παπανδρέου. Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου 14-15/1 για τις τελικές αποφάσεις. Οι καυτοί διάλογοι και οι θέσεις των δελφίνων. Λύση εδώ και τώρα ζητά ο Χρυσοχοΐδης.

Αναψαν φωτιές στο ΠΑΣΟΚ τα σχέδια ΓΑΠ
Φωτιές άναψε η πρόταση Παπανδρέου για μεταβατική δυαρχία μέχρι τις εθνικές εκλογές, καθώς προσέκρουσε στον τοίχο της κοινής στάσης των δελφίνων του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου, επικαλούμενος ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να διενεργηθούν τώρα εσωκομματικές εκλογές, πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος να αναδειχθεί αμέσως υποψήφιος πρωθυπουργός και η εκλογή νέου προέδρου να μετατεθεί μετά τις εθνικές εκλογές.

Η πρότασή του πυροδότησε την άμεση οργίλη αντίδραση μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, τα οποία ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει τις μεσοβέζικες λύσεις και να κινήσει αμέσως τις διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση στελεχών
του ΠΑΣΟΚ που στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 είχαν στηρίξει τον κ. Βενιζέλο.

Έτσι, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, αποφασίστηκε ότι θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο στις 14 - 15 Ιανουαρίου, στο οποίο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Θα προηγηθεί νέο Πολιτικό Συμβούλιο στις 12 Ιανουαρίου και εκεί θα κατατεθεί σχέδιο εισήγησης το οποίο θα εκπονήσουν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και μέλη της Κ.Ο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το αν η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, όπως επίσης και τον τρόπο εκλογής του υποψήφιου πρωθυπουργού.

Οι αντιδράσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκαν και την Πέμπτη. Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης σε δήλωσή του τονίζει ότι "το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης εδώ και τώρα. Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη".

Ο κ. Θ. Πάγκαλος μιλώντας στο Mega τάχθηκε υπέρ της καθαρής λύσης και εναντίον της δυαρχίας, "καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα". Σημείωσε πάντως πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλεγεί από τη βάση και μετά τις εκλογές.

«Η χώρα χρειάζεται καθαρές πολιτικές προτάσεις. Δεν είναι εποχή για γκρίζες ζώνες, υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. Τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε έναν κύκλο προσφοράς, αλλά και έναν κύκλο προβλημάτων, που συνδέθηκαν μαζί του και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρέπει να αποχωρήσει».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σοφία Γιαννακά, από την πλευρά της, σχολίασε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν εξήγησε ποιος θα συγκροτήσει τα ψηφοδέλτια και ποιος θα καθορίσει το ιδεολογικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμα του κόμματος.

Η θυελλώδης συνεδρίαση

Χθες, αμέσως μετά την πρόταση Παπανδρέου, η κ. Τόνια Αντωνίου ζήτησε να υπάρξουν αμέσως εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να προχωράμε με μισά βήματα. Φέρεται δε απευθυνόμενη στον κ. Παπανδρέου πως του είπε ότι «αν επιμείνεις στην απόφασή σου να παραμείνεις πρόεδρος να ηγηθείς μόνος σου του κόμματος στις προσεχείς εκλογές».

Οξεία φραστική αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου είχε, με βάση πληροφορίες, και ο κ. Ν. Σαλαγιάννης. Ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ και σταθερός συνομιλητής του κ. Βενιζέλου εξέφρασε τη διαφωνία του για τη δυαρχία και ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφασίσει το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αν πρέπει να εκλεγεί ή όχι τώρα νέος πρόεδρος.

Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Σαλαγιάννης επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια συμπεριφέρθηκε ως απόλυτος κυρίαρχος και όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος του κινήματος.

Στην επισήμανσή του απάντησε ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας με μάλλον ειρωνική διάθεση: «Άρα, έχει δίκιο ο αδερφός μου όταν μίλησε για ραγιάδες υπουργούς». Και εισέπραξε την απάντηση Σαλαγιάννη: «Μία φορά ακόμη να παρέμβει ο αδερφός σας και δεν θα μείνει τίποτε από το κύρος σας στην κοινωνία».

Ο κ. Σαλαγιάννης αναφέρθηκε σε νοοτροπία δυναστείας και από την οικογένεια Παπανδρέου και από ανθρώπους που λειτουργούν σαν πρίγκιπες και ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η οικογένειά του έχει παράδοση στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Την αντίθεσή της στην πρόταση Παπανδρέου για μεταβατική δυαρχία εξέφρασε και η κ. Συλβάνα Ράπτη, ζητώντας την ενεργοποίηση του καταστατικού και την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Αντίστοιχη στάση κράτησε και ο κ. Κ. Πανταζής.
 
Ο κ. Μίχας επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχεται τη λογική της δυαρχίας, σημειώνοντας: «Αν ο πρόεδρος θέλει να συνεχίσει να ηγείται του ΠΑΣΟΚ, αναφαίρετο δικαίωμά του, θα πρέπει να ανοίξουν οι καταστατικές διαδικασίες εκλογής προέδρου με τον τρόπο με τον οποίο έγινε το 2007, πριν από τις εθνικές εκλογές, δηλαδή αμέσως, και να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο».

Κοινή στάση των δελφίνων για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

Η αντίδραση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου δείχνει ότι τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ή έστω κάποια εξ αυτών, ήταν εξαρχής αποφασισμένα να κοντράρουν την πρόταση Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο, που είναι και το αρμόδιο όργανο στο οποίο εισηγείται το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ήδη χθες, πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε κατά της δυαρχίας, εκφράζοντας και τους υπόλοιπους της πράσινης τρόικας, ενώ η σφοδρή αντίδραση στελεχών, όπως της κ. Αντωνίου και του κ. Σαλαγιάννη, δείχνει ότι ούτε ο κ. Βενιζέλος συντάσσεται με τον κ. Παπανδρέου.

Τους τελευταίους δύο μήνες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών με τις παρεμβάσεις του διαμορφώνει τη δική του πλατφόρμα, κρατώντας αποστάσεις τόσο από το μνημόνιο όσο και από την πολιτική που ασκήθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2011, όταν ο ίδιος κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα του ΥΠΟΙΚ.

Με βάση την παραπάνω στρατηγική, όσοι συνομιλούν μαζί του θεώρησαν απίθανο να δεχθεί να διεκδικήσει θέση υποψήφιου πρωθυπουργού, με τον κ. Παπανδρέου να παραμένει στην προεδρία του κόμματος. Θα ήταν σαν να φορτωνόταν αναδρομικά όλα τα τραγικά λάθη και τις ευθύνες της διετίας, ενώ προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από όλα αυτά.

Κατά του σεναρίου της δυαρχίας φέρεται να τάσσονται και οι κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κ. Σκανδαλίδης, ενώ γύρω από τον κ. Παπανδρέου συσπειρώνονται και πάλι αρκετοί από όσους τον στήριξαν το 2007, όπως ο κ. Παναγιωτακόπουλος καθώς και η στενή παπανδρεϊκή ομάδα.

Παρούσα στη διαδικασία διαδοχής δήλωσε η κ. Λούκα Κατσέλη, εάν προταθεί η υποψηφιότητά της από το 1/3 της βάσης. "Εαν με προτείνουν, δεν μπορεώ να πω όχι", σημείωσε.  

Κορυφαία στελέχη του κόμματος μίλησαν ανοιχτά για καταστροφικό σενάριο καθώς η παραμονή του κ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος ακυρώνει τις όποιες ελπίδες εκλογικής ανάκαμψης και οδηγεί σε βέβαιη συντριβή του κόμματος στις κάλπες όποτε και αν στηθούν.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για σχήμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί, παρά τις διευκρινίσεις Παπανδρέου ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα έχει το κουμάντο, αφού θα έχει την ευθύνη σύνταξης της εκλογικής λίστας και των επαφών με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι εμφανές ότι το μήνυμα ενός νέου ξεκινήματος δεν θα περάσει στον κόσμο.
 
«Ο Γιώργος θυσιάζει το κόμμα στην ανάγκη του να παραμείνει πρόεδρος ως τον Ιούνιο, προκειμένου να διεκδικήσει την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», αναφέρει στέλεχος της παράταξης, εκτιμώντας πάντως ότι η ντρίπλα ΓΑΠ θα πέσει στο κενό. 

Χρυσοχοΐδης: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο εδώ και τώρα

Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αμέσως πρόεδρο.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη αναφέρει τα εξής:

"Η προσωπική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνιστά έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιμά.

Αντίθετα, η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές προδίδει μια αμετανόητη εμμονή, που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου.

Χρόνου που θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη και στην Ελλάδα.

Υπάρχει προφανής δυσαρμονία του κινήματος με την κοινωνία. Η οποία μπορεί να αρθεί μόνον αν οι πολίτες κρίνουν και δώσουν εντολή.

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Εδώ και τώρα.

Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη".


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v