Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Πενία τέχνας κατεργάζεται!

Ποιους τρόπους επινοούν επιχειρήσεις και κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσουν το 2012 τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Με τον… μουτζούρη στο χέρι μένουν οι «αδύναμοι κρίκοι».

Επιχειρήσεις: Πενία τέχνας κατεργάζεται!
Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκονται τα επιτελεία των επιχειρήσεων προκειμένου να επινοήσουν τρόπους και μεθόδους που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις απώλειες από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Προς την ίδια κατεύθυνση, γίνονται και κάποιες κυβερνητικές κινήσεις, ωστόσο αυτές συνήθως δεν αρκούν προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από τους αυξημένους φόρους και από τη γενικότερη πολιτική ύφεσης που η ίδια η κυβέρνηση ασκεί.

Οι παράγοντες μάλιστα της αγοράς, γνωρίζουν πως οι κινήσεις τους, περιορισμένο μόνο αποτέλεσμα μπορούν να έχουν, καθώς:

α) Υπάρχουν αγορές που «δεν κινείται τίποτε», οπότε οποιαδήποτε κίνηση ελάχιστα οφέλη μπορεί να επιφέρει.

β) Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου διατηρούνται οι πωλήσεις σχεδόν ανέπαφες, συρρικνώνεται δραστικά το περιθώριο κέρδους.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
γ) Επειδή δεν διαφαίνονται προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας στο ορατό μέλλον, οποιαδήποτε σταθεροποίηση επιδόσεων για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μεταφράζεται αυτόματα σε μεγαλύτερα προβλήματα για τους «αδύναμους κρίκους» κάθε κλάδου, πολλοί εκ των οποίων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας στο ορατό μέλλον.

Μερικά παραδείγματα τρόπων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ύφεσης είναι τα παρακάτω:

Κίνητρο απόσυρσης στα αυτοκίνητα:
Τα κίνητρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων που έληξαν πριν λίγες μέρες, αποφασίστηκε να παραταθούν μέχρι και τη λήξη του 2012. Η αλήθεια είναι ότι μέσω διαφόρων κινήτρων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον κλάδο (αλλά και στα αντίστοιχα κρατικά έσοδα) η οικονομική ύφεση. Έτσι, μετά τα κίνητρα του 2009 (μείωση των τελών ταξινόμησης), είχαμε το 2011 την απόσυρση, που θα συνεχιστεί και το 2012.

Πάντως και παρά το μέτρο της απόσυρσης, οι πωλήσεις αυτοκινήτων εξακολούθησαν να σημειώνουν σημαντική πτώση, με τους απαισιόδοξους να υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους μέτρα δεν δημιουργούν νέα ζήτηση, αλλά μεταφέρουν μελλοντική ζήτηση στο σήμερα.

Μάχες στο ράφι για φτηνότερα προϊόντα: Συνεχείς προσπάθειες γίνονται από πολλές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, να μειωθούν οι τιμές των προσφερόμενων προϊόντων τους, προκειμένου να μπορούν να αγοραστούν από τους καταναλωτές.

Ως πρώτο βήμα, πολλές εταιρείες επικεντρώνονται στην προσφορά προϊόντων χαμηλότερου κόστους παραγωγής. Αρκετές επίσης επιχειρήσεις επιλέγουν να μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους, με τα ΙΚΕΑ για παράδειγμα να δηλώνουν πως το 2011 επιβαρύνθηκαν τα ίδια το μεγαλύτερο τμήμα του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών. Τέλος, πολλές επιχειρήσεις κόβουν τα έξοδα διαφήμισης και προβολής στα media, μεταφέροντας το κόστος αυτό με τη μορφή προσφορών στο ράφι (εκπτωτικά κουπόνια, επιπλέον ποσότητα, κ.λπ.), ενώ διαφημιστικές προβολές για προσφορές και κεράσματα έχουμε σε καφετέριες και εστιατόρια όπως πχ τα Everest, τα Flocafe, κ.ά.

Γενικότερα, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως οι προσφορές και οι εκπτώσεις αυτές είναι πολλές, αλλά δεν μετριούνται από την ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα ο επίσημος πληθωρισμός να φαίνεται μεγαλύτερος από τον πραγματικό και να δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα για τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

Επινοήσεις ασφαλιστικών εταιρειών: Σε φουλ ρυθμούς δουλεύουν οι διευθύνσεις των ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να πείσουν τους πελάτες να ασφαλίζονται σε μια περίοδο μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Μια πρώτη «συνταγή» (προγράμματα υγείας, κ.λπ.) είναι η προσφορά φτηνότερου ασφάλιστρου με συμμετοχή όμως του ασφαλισμένου στο κόστος.

Στα ασφαλιστήρια του κλάδου αυτοκινήτων, πότε μέσω του διαδικτύου και πότε μέσα από συνεργασίες με τράπεζες, προσφέρονται συμβόλαια χαμηλότερων τιμών.

Δεν λείπουν βέβαια και άλλες προσεγγίσεις. Όπως για παράδειγμα η κίνηση κάποιων εταιρειών να προσφέρουν μαζί με ένα συμβόλαιο πρόσθετες υπηρεσίες, ή ακόμη και προωθητικές κινήσεις, όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Πίστης, που υπό προυποθέσεις καταβάλλει η ίδια τα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κ.ε., ή που συνδυάζει τις ασφαλίσεις με κίνητρα που δίδονται στον πελάτη μέσω πιστωτικής κάρτας, κ.λπ.

Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν ούτε μέσα στο 2012 να βγάλουν σε πλειστηριασμό τις πρώτες κατοικίες των δανειοληπτών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Το σίριαλ των αναστολών αυτών ξεκίνησε από το 2010 και θα συνεχιστεί και στο νέο έτος, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αλλιώς θα είχαμε πρόκληση έντονων αντιδράσεων πολιτικού χαρακτήρα και δεύτερον, γιατί οι τράπεζες –και γενικότερα οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων- δεν θα επιθυμούσαν να βγουν προς πώληση τόσα πολλά ακίνητα, σε μια περίοδο όπου η ζήτηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη (θα προέκυπτε περαιτέρω μείωση στις τιμές).

Φόρος υπεραξίας στις μετοχές: Για μια ακόμη φορά αποφασίστηκε η αναστολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Κάτι οι δυσλειτουργίες που θα επιφέρει, κάτι το δυσμενέστατο κλίμα που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά, μόνο η έναρξη επιβολής του φόρου έλειπε… Εκ του αποτελέσματος μάλιστα, ακόμη και αν μέχρι σήμερα είχε επιβληθεί ο φόρος, τα δημόσια ταμεία δεν θα μάζευαν τίποτε εξ’ αιτίας της έντονα πτωτικής πορείας των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Προβληματισμός και στις εξαγωγές

Το βέβαιο είναι πως πολλές επιχειρήσεις έχουν στρέψει κατά την τελευταία διετία το ενδιαφέρον τους στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα όχι μόνο την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και την δημιουργία υποδομής (έρευνες αγορές, προσεγγίσεις για συνεργασίες με τοπικούς εμπόρους, κλπ.) προκειμένου να ανοίξουν νέες αγορές.

Ωστόσο, γενικότερη εντύπωση είναι πως για διάφορους λόγους, τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του εσωτερικού (μεταφορικό κόστος, ισχυρότερος ανταγωνισμός κ.λπ.).

Υπάρχει επίσης μια ευρύτερη αντίληψη πως σε αρκετές χώρες θα δούμε στο μέλλον το ύψος των ελληνικών εξαγωγών να «ταλαιπωρείται» εξαιτίας του φόβου για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το μόνο βέβαιο πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει επιδεινωθεί κατά τους τελευταίους μήνες σε πολλές χώρες της ευρωζώνης και ιδίως σε όσες έχουν ληφθεί μέτρα αυστηρής λιτότητας. Έτσι, μειωμένη ζήτηση πιθανολογείται, μεταξύ άλλων, στην Ιταλία, στη Γαλλία, χωρίς να υπάρχει αισιοδοξία για ουσιώδη βελτίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και όλα αυτά, με βάση το θετικό σενάριο, όπου δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα ουσιαστικής αστάθειας λόγω των γενικότερων εξελίξεων στο ευρώ και στην εξυπηρέτηση των χρεών των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

Σε ορισμένες τώρα δραστηριότητες, η πτώση της ζήτησης άρχισε να γίνεται ορατή ήδη από το καλοκαίρι. Οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες για παράδειγμα, μετά από ένα δυνατό πρώτο τρίμηνο το 2011, είδαν στη συνέχεια τη ζήτηση από την Ευρώπη να ακολουθεί πτωτική πορεία και εκτιμάται πως για φέτος οι εξαγωγές θα υποχρεωθούν σε πτώση της τάξεως του 4%-5%.

Πέραν αυτών, οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες αντιμετωπίζουν και μια -ολοένα και αυξανόμενη σειρά επιβαρύνσεων- που επιδρά πτωτικά στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα οι δυσκολίες χρηματοδότησης, το πολύ αυξημένο κόστος χρήματος, τα κεφάλαια που τους οφείλει το ελληνικό δημόσιο, η προβλεπόμενη αυξημένη τιμή του ρεύματος, οι κάθε λογής έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις κ.λπ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v