Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορτηγά – βυτιοφόρα: Πλήρης απελευθέρωση από 1/1

Στην πλήρη απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή των κλάδων των φορτηγών και των βυτιοφόρων, από την 1η Ιανουαρίου προχωρά το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Φορτηγά – βυτιοφόρα: Πλήρης απελευθέρωση από 1/1
Στην πλήρη απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή των κλάδων των φορτηγών και των βυτιοφόρων, από την 1η Ιανουαρίου προχωρά το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υλοποιώντας, όπως έχει τονίσει ο υπουργός κ. Μ. Βορίδης, τη μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Η απελευθέρωση του κλάδου προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και καταργεί τη μεταβατική περιόδο που έδινε στον κλάδο ως τα μέσα του 2013 ο νόμος Ρέππα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της εισφοράς που θα πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν άδεια φορτηγού ή βυτιοφόρου θα διαμορφωθεί περίπου στα 1.500 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμη χαμηλότερο.

Το τελικό ποσό της εισφοράς θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην τροπολογία, το ποσό της εισφοράς δεν θα ξεπερνά το διοικητικό κόστος που σχετίζεται με τη διαδικασία αδειδότησης και επιβάλλεται με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, αναλογικά με τον αριθμό των οχημάτων του οδικού μεταφορέα που ζητά την άδεια.

Στην τροπολογία σημειώνεται ότι με την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2013, εναρμονίζεται πλήρως η ισχύουσα εθνική νομοθεσία των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με τα ισχύοντα στις χώρες της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑιφνιδιασμός για τους μεταφορείς

Η κατάθεση της τροπολογίας αιφνιδίασε τους μεταφορείς, οι οποίοι δήλωναν, σε όλους τους τόνους ότι δεν ανέμεναν τέτοια συμπεριφορά από τον κ. Βορίδη και ζητούσαν συνάντηση μαζί του προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Πάντως, από την πλευρά του ο υπουργός είχε ξεκαθαρίσει, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι, σε αντίθεση με τα ταξί που εισήχθησαν στο μνημόνιο με πρωτοβουλία Ραγκούση, η απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα μας με την υπογραφή του μνημονίου.

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος Ρέππα προέβλεπε τη σταδιακή απομείωση της καταβαλλόμενης εισφοράς, σε μια προσπάθεια οι υφιστάμενοι μεταφορείς να μην απολέσουν αμέσως το σύνολο της αξίας της άδειάς τους, που ανερχόταν σε πολλές χιλιάδες ευρώ για μία άδεια φορτηγού και ιδίως για μία άδεια βυτιοφόρου.

Ειδικότερα, ο νόμος Ρέππα καθόριζε την ειδική εισφορά ανάλογα με την κατηγορία και το μικτό βάρος του οχήματος για τα μεν φορτηγά:

-Στις 10.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο, στις 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο έως τους επτά και στα 1.500 ευρώ για κάθε τόνο πέραν των επτά και έως τους 40 τόνους.

Για την άδεια βυτιοφόρου το κόστος της εισφοράς καθοριζόταν στις 27.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο και στις 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τόνο έως τους 42.

Τα εν λόγω ποσά μειώνονταν κατά το μεταβατικό διάστημα. Η πρώτη μείωση 30% είχε γίνει ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2011, η δεύτερη 35% επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα γινόταν η τελευταία μείωση 35%.

Ο νόμος Ρέππα είχε οδηγήσει σε μηδενική εμπορευσιμότητα

Γεγονός είναι όμως ότι με το εν λόγω σύστημα η εμπορευσιμότητα των αδειών είχε ουσιαστικά μηδενιστεί καθώς οι μεταφορείς απέφευγαν να επενδύσουν υπολογίσιμα ποσά για την απόκτηση μιας άδειας, το κόστος της οποίας ήταν προγραμματισμένο να μηδενιστεί.

Για τη χαμηλή εμπορευσιμότητα, βεβαίως, ευθυνόταν και η χρονίζουσα οικονομική κρίση, η οποία είχε οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του μεταφορικού έργου, με τους Έλληνες μεταφορείς να αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων και αθέμιτο ανταγωνισμό από ξένα οχήματα, ελληνικών όμως συμφερόντων.

Οι όποιες αγοραπωλησίες αδειών έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο αφορούν στη δευτερογενή αγορά, δηλαδή μεταξύ ιδιωτών, και σε χαμηλότερες τιμές, ενώ, αντίθετα, δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την πρωτογενή αγορά, δηλαδή για την αγορά άδειας κατευθείαν από το κράτος στις τιμές καταλόγου.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αυτοκινητιστών στο διάστημα του τελευταίου έτους έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες περισσότερες από 1.000 πινακίδες φορτηγών οχημάτων καθώς η διατήρησή τους δεν ήταν συμφέρουσα για τους ιδιοκτήτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v