Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ.ΕΠ.Ο.Α.: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στο 9%

Μπούμερανγκ για τα έσοδα του κράτους, την απασχόληση, τη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις επενδύσεις έχει γυρίσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στον κλάδο της εστίασης από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σ.ΕΠ.Ο.Α.: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στο 9%
Μπούμερανγκ για τα έσοδα του κράτους, την απασχόληση, τη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις επενδύσεις έχει γυρίσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στον κλάδο της εστίασης από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ήδη όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (Σ.ΕΠ.Ο.Α) οι πωλήσεις του κλάδου έχουν σημειώσει πτώση 40% από τον Σεπτέμβριο οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο, τα έσοδα του κράτους από τον κλάδο έχουν μειωθεί κατά 25% μόλις σε ένα τρίμηνο, δεκάδες καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ 15-20% εκτιμάται ότι έχει μειωθεί το απασχολούμενο προσωπικό.

Την ίδια ώρα οργιάζει η φοροδιαφυγή, καθώς όπως καταγγέλλει η διοίκηση του ΣΕΠΟΑ, οι μικροί, μεμονωμένοι, ανώνυμοι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι αποτελούν το 75% του κλάδου, αποφεύγουν συστηματικά να κόβουν αποδείξεις ενώ το προσωπικό που απασχολούν δεν το ασφαλίζουν.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής να νοθεύεται ο ανταγωνισμός και να απειλούνται με αφανισμό οι συνεπείς επιχειρηματίες, όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΣΕΠΟΑ.

Προκειμένου να αναστραφεί αυτή η πορεία η διοίκηση του ΣΕΠΟΑ, πρόεδρος του οποίου είναι Αθανάσιος Παπανικολάου διευθύνων σύμβουλος των Goody's & Everest, μιλώντας χθες σε εκπροσώπους του Τύπου, ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% από 23% που είναι σήμερα. Αίτημα το οποίο έχει κοινοποιήσει ο Σύνδεσμος με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από την πλευρά τους οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης δεσμεύονται, αν μειωθεί ο ΦΠΑ στο 9%, όπως ανέφεραν χθες, να μειώσουν κατά 15% τις τιμές των προϊόντων τους, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στα σημερινά επίπεδα και να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο.

Σε αντίθετη περίπτωση οι εκπρόσωποι του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς σημειώνοντας ότι είναι αμφίβολο πόσοι θα καταφέρουν να αντέξουν ένα ακόμη τρίμηνο. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και αυξήθηκε το ΦΠΑ για την εστίαση στο 23% μέχρι σήμερα, οι πωλήσεις του κλάδου έχουν σημειώση πτώση 40% ενώ αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και δεν υπάρξει μείωση στο συντελεστή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα χαθούν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2012, επί συνόλου 600.000 θέσεων εργασίας που υπήρχαν τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΓια τον λόγο αυτό ο αντιπρόεδρος του Σ.ΕΠ.Ο.Α και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Βενέτη», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την τακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία, οι οποίες μείωσαν τη φορολογία στην εστίαση.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία μείωσε το συντελεστή σε 5,5% από 19% ανοίγοντας έτσι 40.000 θέσεις εργασίας, ενώ η Ιρλανδία, που επίσης είναι στο ΔΝΤ, από την 1 Ιουλίου μείωσε το ΦΠΑ από 13% σε 9%. Υπενθυμίζεται ότι κατά μέσο όρο ο Φ.Π.Α. στην εστίαση σε ανταγωνιστικές ως προς την Ελλάδα χώρες, είναι της τάξεως του 10% ή και χαμηλότερα. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ο.Α και Γενικός Διευθυντής των T.G.I Fridays, Νίκος Νέγκας υπογράμμισε πως αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ στο 9% θα υπάρξουν αρκετά λουκέτα ενώ αρκετές εταιρείες θα εμφανίσουν ζημιές.

Πέρα από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ο κλάδος έχει επιβαρυνθεί από την έλλειψη ρευστότητας, τη συνεχή αύξηση των τιμών των πρώτων υλών αλλά και την απαίτηση, ελέω της κρίσης χρέους της χώρας, των προμηθευτών τους να πληρώνονται στην καλύτερη περίπτωση με εγγυητικές ξένων τραπεζών, αφού δεν δέχονται των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, και στη χειρότερη την ίδια ημέρα!

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο συγκεκριμένος κλάδος και όχι μόνο την γνωρίζουν καλύτερα στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης το οποίο “βλέπει” και παραδέχεται ότι το μέτρο της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ δεν έχει, στην καλύτερη περίπτωση, τα επιθυμητά αποτελέσματα, και στην χειρότερη έχει φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα με αυτά που επεδίωκε.

Για τον λόγο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει διόρθρωση του μέτρου. Θέση την οποία φέρεται να ασπάζονται και οι εκπρόσωποι της Τρόικα οι οποίοι κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη χώρα παραδέχθηκαν ότι το Πρόγραμμα – Μνημόνιο “έτρεξε” στα χαρτιά όχι όμως και στην πράξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα φέρεται να έχει προτείνει τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 19% και από το 13% στο 9%.

Για την ιστορία πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παραμονές της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, τα μέλη του ΣΕΠΟΑ είχαν προτείνει στον αρμόδιο υπουργό ως ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ μεταξύ των άλλω να πληρώνουν τον ΦΠΑ αυθημερόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v