Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΠΑ απορρίπτει τις αιτιάσεις μελέτης του ΙΟΒΕ

Η ΔΕΠΑ απορρίπτει τις αιτιάσεις μελέτης του ΙΟΒΕ για τους αγωγούς φυσικού αερίου του Ν. Διαδρόμου, σύμφωνα με την οποία ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline, έχει περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι του Ελληνοιταλικού αγωγού ITGI.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Η ΔΕΠΑ απορρίπτει τις αιτιάσεις μελέτης του ΙΟΒΕ
Η ΔΕΠΑ απορρίπτει τις αιτιάσεις μελέτης του ΙΟΒΕ για τους αγωγούς φυσικού αερίου του Νότιου Διαδρόμου, σύμφωνα με την οποία ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline, έχει περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι του Ελληνοιταλικού αγωγού ITGI.

H μελέτη του ΙΟΒΕ, αναφέρεται μεταξπύ άλλων στα πλεονεκτήματα που έχει ο ΤΑΡ, έναντι του Ελληνοιταλικού αγωγού, λόγω του μικρότερου μήκους του, αλλά και από το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του πρώτου, θα προέλθει αποκλειστικά από κεφάλαια που θα εισαχθούν από το εξωτερικό, οπότε δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δημοσίου. Όπως είναι γνωστό ο Ελληνοιταλικίος αγωγός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison, ενώ ο ΤΑΡ από τις εταιρείες EGL (Ελβετία), Statoil (Νορβηγία) και E.ON (Γερμανία).

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΠΑ, αναμφίβολα πρέπει να αναγνωριστεί το ενδιαφέρον του ΙΟΒΕ, στο ότι το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου πρέπει να συμπεριλαμβάνει σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα, καθώς και την αγωνία τους να μην απολέσει η χώρα απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ΔΕΠΑ επισημαίνει ορισμένα σημεία της μελέτης τα οποία δεν αποδίδουν με ακρίβεια την πραγματικότητα.

Στην αντίκρουση των επιχειρημάτων του ΙΟΒΕ, οι ίδιοι επισημαίνουν τα ακόλουθα: Το χερσαίο τμήμα του IGI είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον TAP, και έχει ως σημαντικότερο πλεονέκτημα ότι διασχίζει από άκρη σε άκρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για την χώρα, όπως επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη της περιφέρειας κτλ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ειδικότερα, κατά την φάση της κατασκευής, και λόγω του μεγαλύτερου μήκους του αγωγού που διέρχεται από την Ελληνική επικράτεια, οι αναμενόμενες νέες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια θα είναι αντίστοιχα περισσότερες.

Η μη υλοποίηση του IGI θα σημαίνει ότι η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα θα χάσουν μια σημαντική ευκαιρία να συνδεθούν με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου, αναβάλλοντας για το απώτερο μέλλον την ανάπτυξη τοπικής εταιρείας παροχής φυσικού αερίου.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση του IGI, αυτή έχει σχεδιαστεί από ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, εγνωσμένου κύρους, διασφαλίζοντας τη επάρκεια των απαιτούμενων κεφαλαίων αλλά και την βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του έργου. Για το μεν υποθαλάσσιο τμήμα, οι εταιρείες ΔΕΠΑ και Edison προκρίνουν ένα υβριδικό μοντέλο χρηματοδότησης που περιλαμβάνει την αξιοποίηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από Οργανισμούς Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων καθώς και από ιδιωτικές τράπεζες. Όσον αφορά το χερσαίο κομμάτι του έργου, η χρηματοδότηση θα βασιστεί επίσης σε ένα παρόμοιο υβριδικό σχήμα και λόγω του γεγονότος ότι αυτό θα ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ένα πολύ μικρό μέρος της επένδυσης ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Συνεπώς, η αναφορά της προαναφερθείσας μελέτης ότι η χρηματοδότηση του ITGI θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό της τάξης 170-210 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για την περίοδο κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού έως το 2030, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα και χρήζει επανεξέτασης με την δέουσα προσοχή.

Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η υλοποίηση του TAP δεν θα επέφερε κανένα πλεονέκτημα όσο αναφορά την προσέλκυση επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων στην χώρα σε σύγκριση με την περίπτωση του ITGI.

Στο τεχνικό τομέα, ο IGI είναι ξεκάθαρα το πιο ώριμο έργο, έχοντας ολοκληρώσει την πλειονότητα των τεχνικών μελετών και έχοντας λάβει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες για την λήψη των οποίων χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια συνεχούς προσπάθειας και διαβούλευσης τόσο με τους εμπλεκόμενους φορείς όσο και με τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, ο IGI έχει ξεκάθαρο προβάδισμα σε όλα τα ρυθμιστικά θέματα, έχοντας εξασφαλίσει την εξαίρεση από πρόσβαση τρίτων μερών (TPA exemption) καθώς και την πρόσβαση σε όλα τα πριν και μετά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ιταλία.

Παρόλο που η μελέτη αναγνωρίζει την υστέρηση του TAP σε αδειοδοτικά και ρυθμιστικά θέματα, δεν αξιολογείται στην πραγματική της διάσταση η σημασία της συγκεκριμένης καθυστέρησης και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την εντός χρονοδιαγράμματος υλοποίηση του έργου.

Ειδικότερα ο TAP θα πρέπει το αργότερα μέχρι τα μέσα του 2013, όπου η Κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ 2 πρέπει να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφασή για την ανάπτυξη του ομώνυμου κοιτάσματος, να έχει αποκτήσει όλες της απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες καθώς και να έχει, επικυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαίρεση από πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, εξέλιξη που θεωρείται ως μη ρεαλιστική λαμβάνοντας υπόψη τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, η επικαλούμενη τεχνογνωσία των εταίρων του TAP, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημά τους, με δεδομένο ότι τόσο στη φάση ανάπτυξης του IGI όσο και στη φάση κατασκευής του εμπλέκονται παγκοσμίως καταξιωμένοι μελετητές και εργολάβοι με αντίστοιχη τεχνογνωσία και εμπειρία.

Όπως πολύ σωστά αναφέρεται σε δημοσιεύματα, η τελική απόφαση αυτή την στιγμή βρίσκεται στα χέρια της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ 2, και πιστεύουμε ότι με βάση το συνολικό προβάδισμα του, ο IGI αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v