Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ξένος Τύπος για τον Λουκά Παπαδήμο

"Μα τον Δία, οι Έλληνες έχουν νέο πρωθυπουργό", λέει η Bild. Σχεδόν όλα τα ξένα ΜΜΕ υμνούν τις ικανότητες του κ. Παπαδήμου, αλλά διερωτώνται πώς θα πείσει τους Έλληνες να αποδεχθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Ο ξένος Τύπος για τον Λουκά Παπαδήμο
Εκτενή αφιερώματα για τον κ. Λουκά Παπαδήμο, για το παρελθόν του και το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει στη διακυβέρνηση της χώρας κάνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ο εργατικός Παπαδήμος», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γερμανικού ειδησεογραφικού N-TV. Επίσης, αναφέρει: «Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θεωρείται ιδιαίτερα εργατικός, ενώ διακρίνεται για την οξυδέρκειά του, την οποία και θα χρειαστεί. Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος απολαμβάνει της εκτίμησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ηράκλειο άθλο, αφού καλείται να ενώσει τη βαθιά διχασμένη χώρα στη μάλλον χειρότερη κρίση της νεότερης ιστορίας της και να τη γλιτώσει από το χάος.

Για τον Παπαδήμο δεν τίθεται θέμα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Καλείται όμως να πείσει τους συμπολίτες του ότι πιθανότητες μεσοπρόθεσμης ανάκαμψης υπάρχουν μόνο στη βάση των αυστηρών περικοπών που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Στις πρώτες δηλώσεις του κ. Λ. Παπαδήμου αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel: «Ήδη στις πρώτες του δηλώσεις ο Παπαδήμος προετοίμασε τους Έλληνες για περαιτέρω σκληρές περικοπές». «Μα τον Δία, οι Έλληνες έχουν νέο αρχηγό. Τελείωσε επιτέλους το τρελό συρτάκι για την εξουσία», σημειώνει ρεπορτάζ της Bild. «Habemus Papademos: Άσπρος καπνός πάνω από την Αθήνα» επιγράφεται το άρθρο στη Hamburger Abendblatt.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
«Η Ελλάδα επιτέλους συμφωνεί σε μεταβατικό πρωθυπουργό», αναφέρει το ΒΒC, μεταδίδοντας το κάλεσμα του νέου πρωθυπουργού για ενότητα.

Για το προφίλ του κ. Παπαδήμου το βρετανικό δίκτυο αναφέρει: "Προσφάτως, ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα. Οι επικριτές του αναφέρουν ότι ενόσω ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα έπρεπε να είναι σε θέση να γνωρίζει τις ανακρίβειες στα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού κατά την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη. Ο ίδιος αρνείται αυτές τις κατηγορίες… Κατά την παραμονή του στην ΕΚΤ, ο κ. Παπαδήμος ήταν ισχυρός υποστηρικτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Είχε την ίδια άποψη με τον Jean-Claude Trichet ότι η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να παίξει σημαντικό ρόλο στη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. Ως πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι χρειάζεται μεγαλύτερη λιτότητα για να σταθεί στα πόδια της η οικονομία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να κρατήσει σε απόσταση τα δύο μεγάλα κόμματα και τα καταστροφικά βραχυπρόθεσμα πολιτικά τους παιχνίδια".  

Οι Financial Times αναφέρουν: «Ο κ. Παπαδήμος ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τη δεκαετία του 1990, επέβλεψε τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ. Μετά την αποχώρησή του από την ΕΚΤ, έγινε καθηγητής στο Harvard’s Kennedy School». Επίσης, συμπληρώνουν: «Ένα από τα πρώτα του καθήκοντα ως πρωθυπουργού θα είναι να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη πακέτο μέτρων λιτότητας και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ».

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ο κ. Παπαδήμος φέρεται να πέτυχε όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει, όπως να μην υπάρχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών και «να προχωρήσει στην αντιλαϊκή πολιτική χωρίς παρεμβάσεις». «Ο 64χρονος καθηγητής του Harvard και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει τη φήμη ικανού τεχνοκράτη, με μεγάλη αναγνώριση στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, και ότι είναι υπεράνω κομματισμού», αναφέρει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v