Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νευρική κρίση το πολιτικό σύστημα

Δραματικές εξελίξεις και έντονο παρασκήνιο χθες Πέμπτη για συναίνεση, δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης και κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Τι δήλωναν χθες στελέχη από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Σε νευρική κρίση το πολιτικό σύστημα
Εμπλοκή πριν καν συμφωνηθεί εμφανίζει η υπόθεση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φέρεται να διαφωνούν με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την συγκρότησή της.

Ο κ. Παπανδρέου άναψε το πράσινο φως για συζητήσεις με την ΝΔ, εξουσιοδοτώντας τους κ.κ. Ρέππα και Αθανασάκη να αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για το θέμα με την Ν.Δ.

Από την ΝΔ όμως τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ για την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι για το θέμα θα συζητήσουν μόνο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Πρακτικά η ΝΔ ζητά να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου και να συγκληθεί συμβούλιο Αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για ορισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Με δημόσια τοποθέτηση του το μεσημέρι
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ζήτησε μεταβατική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η 6η δόση και η νέα δανειακή σύμβαση. Δήλωσε πώς εδώ που ήρθαν τα πράγματα η επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης είναι μονόδρομος. 

Στο μέτωπο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως δεν θα παραιτηθεί και ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί ότι έπιασε τόπο (!) η απειλή του δημοψηφίσματος καθώς η Ν.Δ. ανέλαβε τις ευθύνες της αποδεχόμενη επί της αρχής κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Όπως έγραψε το Euro2day πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτείνουν τον κ. Λ. Παπαδήμο ως πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα μπορούσε να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

Βενιζέλος: Οδικός χάρτης 10 σημείων για την Ελλάδα
ΩΡΑ: 18:30

Τα δέκα βήματα για την συμφωνία της χώρας περιέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της 16ης Οκτωβρίου και η εκταμίευση της 6ης δόσης πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

ΓΑΠ: Επιμένει στην ψήφο εμπιστοσύνης
ΩΡΑ: 18:00


Την επίτευξη συμφωνίας επί συγκεκριμένων πολιτικών που απορρέουν από την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, αλλά και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του θέτει ως προϋποθέσεις ο κ. Παπανδρέου για να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας για τη χώρα και για την προσπάθεια συναίνεσης που ήδη επιδιώκεται με την αξιωματική αντιπολίτευση.


Μόσιαλος: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις για μεταβατική κυβέρνηση
ΩΡΑ: 17:25


Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος σύμφωνα με το Reuters.

"Καλοσωρίζουμε την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Όσον αφορά στις άλλες προτάσεις (σ.σ. για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης), είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε σοβαρά, για λόγους εθνικού συμφέροντος", δήλωσε ο κ. Μόσιαλος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο.


ΓΑΠ: Όχι σε μεταβατική κυβέρνηση περιορισμένης διάρκειας-Ανακαλεί το δημοψήφισμα
ΩΡΑ: 17:20

Κατ αρχήν αρνητικός στην πρόταση της Ν.Δ. για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης περιορισμένου αντικειμένου και χρονικής διάρκειας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός αφού χαιρέτησε την αλλαγή στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την πρόθεσή της να ψηφίσει πλέον τη δανειακή σύμβαση δήλωσε διευκρίνισε ότι δεν έχει νόημα μια μεταβατική κυβέρνηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

«Τι σημαίνει «μεταβατική Κυβέρνηση»; Τι σημαίνει «πάμε σε εκλογές, αλλά αυτή η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο»; Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές, αν θα γίνουν εκλογές, και εκλογές για ποιο λόγο; Αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε «Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πάντως ότι θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ούτε να απορριφθούν «a priori» οι όροι της Ν. Δ. «όλα αυτά είναι πολύ γενικές κουβέντες και αρκετά αντιφατικές» σημείωσε και πρότεινε να ανατεθεί στους κ.κ Ρέππα και Αθανασάκη, να συζητήσουν με τα αντίστοιχα στελέχη από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα μιλήσω κι εγώ με τον κ. Σαμαρά, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης. Και βεβαίως, όλοι θα μιλήσουμε, δεν υπάρχει θέμα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος σημείωσε ο κ Παπανδρέου ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να ζητήσει από τον κ. Σαμαρά να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα διενεργηθεί δημοψήφισμα και εμμέσως πλην σαφώς θριαμβολόγησε ότι το δημοψήφισμα ως μπλόφα στο τραπέζι ανάγκασε την Ν. Δ να αλλάξει στάση και να συζητήσει την συναίνεση!

«Τουλάχιστον χαίρομαι, έστω κι αν δεν πάμε σε δημοψήφισμα, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, χαίρομαι που όλη αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Εγώ νομίζω ότι πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση. Αυτό, νομίζω, είναι μεγάλο επίτευγμα»

Μιχελάκης: Δεν υπάρχουν ακόμη επαφές με ΠΑΣΟΚ
ΏΡΑ: 16:05

Δεν υπάρχει ακόμη κάποια επαφή με την κυβέρνηση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, δηλώνει στο MEGA ο Γ. Μιχελάκης.   

Προεδρία της Δημοκρατίας: Καμία προγραμματισμένη συνάντηση με ΓΑΠ
ΩΡΑ: 15:40


Από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΝΔ: Ζητά προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση χωρίς πολιτικούς
ΩΡΑ: 15:35

Μεταβατική κυβέρνηση περιορισμένων αρμοδιοτήτων χωρίς πολιτικά στελέχη κομμάτων ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με διαρροές. 

Η ΝΔ ζητά κυβέρνηση μεταβατική και περιορισμένη τόσο χρονικά, όσο και από πλευράς αρμοδιοτήτων. Χρονικώς, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας και η εξασφάλιση της 6ης δόσης. Περιορισμένη, με την έννοια ότι θα έχει μια και αποκλειστική αρμοδιότητα, δηλαδή την επικύρωση της συμφωνίας και την εξασφάλιση της 6ης δόσης.
 
Η αντιπολίτευση ζητά η εκλογική εκκρεμότητα να έχει ολοκληρωθεί, ει δυνατόν, πριν τις γιορτές.

Στις 17:00 η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ
ΩΡΑ: 15:28


Η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17:00 το απόγευμα.

Δεν παραιτείται ο Γ. Παπανδρέου - Σε εξέλιξη το υπουργικό
ΩΡΑ: 15:15

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι προσέφυγε στο δημοψήφισμα λόγω της αρνητικής στάσης της αντιπολίτευσης απέναντι στη νέα δανειακή σύμβαση. "Χρειάστηκε να απειλήσουμε με δημοψήφισμα για να αναλάβει ο κ. Σαμαράς τις ευθύνες του", φέρεται να είπε ο ΓΑΠ. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το MEGA, δήλωσε ότι δεν παραιτείται, δεν υπάρχουν παραιτήσεις υπουργών και δεν θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Πλέον αναμένονται οι αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της βραδινής ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Σαμαράς: Μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές
ΩΡΑ: 14:02

"Η χώρα πρέπει να επανέλθει άμεσα στην ομαλότητα. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί", υπογραμμίζει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαράς.  

"Ζητώ το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο επικεφαλής της ΝΔ υπογράμμισε ότι η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί «εκκρεμότητα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό ομαλές συνθήκες.

Παρασκηνιακή συνάντηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
ΩΡΑ: 14:00


Συνάντηση που προκάλεσε ερωτήματα πραγματοποίησαν νωρίτερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Βρεττός και Βάσω Παπανδρέου με τα στελέχη της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο, Κυριάκο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Ευάγγελο Αντώναρο και Κωστή Χατζηδάκη.

Οι βουλευτές, εξερχόμενοι από το γραφείο του κ. Βρεττού στη Βουλή, δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές είχαν συντάξει κοινή επιστολή μέσω της οποίας θα ζητούσαν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ωστόσο αποφάσισαν τελικά να μην τη δώσουν στη δημοσιότητα όταν ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε μεταβατική κυβέρνηση και κατόπιν εκλογές.

Ρέππας: Ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι πρέπει
ΩΡΑ: 13:52

Ο Γ. Παπανδρέου είναι υπεύθυνος πολιτικός και θα πράξει αυτό που πρέπει για τη χώρα, δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη θέση αν η Ν.Δ. είχε παράσχει τη συναίνεση που ζητούν επιτακτικά οι Ευρωπαίοι.

Τσίπρας: Κάλπες εκλογών να στηθούν στις 4 Δεκεμβρίου
ΩΡΑ: 13:50


«Ας το καταλάβουν όλοι καλά. Η μόνη εθνική σωτηρία αυτήν τη στιγμή είναι να μιλήσει ο λαός», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα αποτελεί θεσμική εκτροπή. Η σύνθεση της Βουλής δεν ανταποκρίνεται πια στη λαϊκή θέση και γι' αυτό στις 4 Δεκεμβρίου θα πρέπει να στηθούν κάλπες εκλογών», σημείωσε, ενώ επιτέθηκε σε Μέρκελ και Σαρκοζί για τη στάση τους στις Κάννες και για το γεγονός ότι επέβαλαν το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Διαμαντοπούλου: Να σώσουμε ό,τι σώζεται
ΩΡΑ: 13:30


Αισθάνομαι βαθιά προσβεβλημένη από το ύφος Μέρκελ - Σαρκοζί χθες στις Κάννες, δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου. Οι προτεραιότητες είναι σαφείς: πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και να υπογράψουμε τη συνθήκη της 26ης Οκτωβρίου. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε την ενότητα του ελληνικού λαού.

Λοβέρδος: Να σώσουμε ό,τι σώζεται
ΩΡΑ: 13:20


Προχθές στο υπουργικό είπα πως το δημοψήφισμα θα είναι καταστροφή. Δεν με άκουσαν, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή. "Σημασία έχει τώρα να σώσουμε ό,τι σώζεται. Να υπάρξει σύνεση και ενότητα. Πρέπει να αποφύγουμε τον διχασμό και να κρατήσουμε τη χώρα εκεί που την έφεραν οι θυσίες του ελληνικού λαού: στην Ευρώπη και στο ευρώ. Το τι πρέπει να γίνει είναι θέμα που θα αποφασιστεί στα θεσμικά όργανα", συμπλήρωσε.

Ντ. Μπακογιάννη: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και κατόπιν εκλογές
ΩΡΑ: 12:50

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και κατόπιν εκλογές ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας πως "η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας".

"Σε αυτήν τη φάση κανένα κόμμα δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος μόνο του. Η χώρα έχει γίνει περίγελος της Ευρώπης, ο Γ. Παπανδρέου κατέστρεψε την εικόνα της πατρίδας", υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Δ. Κρεμαστινός: Να ψηφίσει η Βουλή ότι θέλουμε να είμαστε στο ευρώ
ΩΡΑ: 12:40

Επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητά να συγκληθεί αμέσως το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό. Προτείνει να γίνει αμέσως μετά ψηφοφορία στη Βουλή, στην οποία θα επιβεβαιωθεί η βούληση του κοινοβουλίου να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Έτσι, εκτιμά ότι δεν θα χρειάζεται πλέον το δημοψήφισμα.

Τ. Χυτήρης: Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας
ΩΡΑ: 12:25


Να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλία και να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με στόχο τη διασφάλιση της δανειακής σύμβασης με ευρεία πλειοψηφία και εν συνεχεία την ομαλή πορεία προς τις εκλογές.

«Χρειάζεται ευθύνη από όλους. Πρώτα από όλα, από τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία από το υπόλοιπο προσωπικό», δήλωσε ο κ. Χυτήρης, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή πρέπει να διασφαλιστούν η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η ομαλότητα των πολιτικών συνθηκών. «Αυτά τα δύο πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όλοι και πάνω από όλα ο κ. Παπανδρέου», τόνισε ο κ. Χυτήρης.

Χρήστος Παπουτσής: Θα ακούσω τον πρωθυπουργό και θα τοποθετηθώ
ΩΡΑ 12:05

Οι ώρες είναι κρίσιμες και απαιτείται ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Θα ακούσω τι θα πει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και θα τοποθετηθώ, δήλωσε ο κ. Χρήστος Παπουτσής προσερχόμενος στη Βουλή.

Απόστολος Κακλαμάνης: Καταλλαγή και πατρίδα οι κρίσιμες λέξεις
ΩΡΑ: 12:07

«Καταλλαγή» και «πατρίδα» είναι οι δύο λέξεις που πρέπει να σκεφτούμε, δήλωσε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, και μετά να πράξουμε.

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση η Ν.Δ.
ΩΡΑ 11:55

Η Ν.Δ. αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση, όχι όμως την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε στην ανάγκη σύναψής της, δήλωσε πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η δήλωση αποτελεί την πρώτη καθαρή θετική τοποθέτηση της Ν.Δ. επί της νέας δανειακής σύμβασης, που εξασφάλισε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και ως εκ τούτου σηματοδοτεί τη μεταστροφή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την ώρα όπου η κυβέρνηση Παπανδρέου καταρρέει και τίθεται και θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

«Το κράτος έχει συνέχεια», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, στέλνοντας μήνυμα στην οικονομία και στην αγορά ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται αυτές τις κρίσιμες ώρες να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Σωτήρης Χατζηγάκης: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας
ΩΡΑ: 11:40

Κάλεσμα προς τον Σαμαρά να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά με επιστολή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να πάρει η χώρα την επόμενη δόση και να μείνει στο ευρώ.

Δεν ψηφίζει και η Σ. Μερεντίτη
ΩΡΑ: 11:10

«Να τελειώσει σήμερα το ζήτημα αυτό, του ανύπαρκτου θέματος δημοψηφίσματος», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σ. Μερεντίτη, ενώ ερωτηθείσα για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης δήλωσε: «Συνδέω τα πάντα με την αδιαπραγμάτευτη θέση μας στην ευρωζώνη».

Βόμβα Καρατζαφέρη: Ποιον θέλει πρωθυπουργό η Μέρκελ - Έκκληση στον Σαμαρά για συναίνεση
ΩΡΑ: 10:55

Νέα βόμβα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γ. Καρατζαφέρης, αναφέροντας ότι η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ ζήτησε από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να προτείνει τέως πρωθυπουργό επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο κ. Καρατζαφέρης απέφυγε να κατονομάσει, τόνισε όμως ότι πρέπει να αποκλειστούν λύσεις του παρελθόντος καθώς έχουμε να κάνουμε με το μέλλον της χώρας.

Μαρία Δαμανάκη: Να διασφαλιστεί η παραμονή μας στο ευρώ
ΩΡΑ: 10:51


«Για πρώτη φορά σήμερα η ευρωζώνη αποφασίζει για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα. Aν δεν κάνουμε κάτι τώρα, ήρθε η αρχή του τέλους», δήλωσε η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

«Αυτήν την ύστατη ώρα, ως Ελληνίδα και ως επίτροπος, έχω καθήκον να απευθύνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους. Πρέπει να βρουν συντεταγμένη συνταγματική πορεία με συναίνεση, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η εφαρμογή των συμφωνιών του Οκτωβρίου. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Το μείζον είναι να περιφρουρήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα δεκαετιών». Αυτά ανέφερε στη δήλωσή της η επίτροπος.

Δημήτρης Λιντζέρης: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
ΩΡΑ: 10:40

«Παρελθόν συνιστά πλέον ο κ. Παπανδρέου. Οφείλει να δρομολογήσει τις αναγκαίες διαδικασίες που απορρέουν από το Σύνταγμα, ώστε να εξασφαλίσει ομαλότητα μετάβασης», δήλωσε πριν από λίγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Λιντζέρης.

Ο βουλευτής θεωρεί επιβεβλημένη λύση τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και την επιβεβαίωση της επιλογής της χώρας να παραμείνει στο ευρώ και ζητά τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ελενα Παναρίτη: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην καταστροφή της χώρας
ΩΡΑ:10:35

Λίγο αργότερα, και η Έλενα Παναρίτη, μιλώντας στον Real Fm, υποστήριξε πως "δεν είμαι διατεθειμένη να συνταχθώ με κανέναν τρόπο σε οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας".

Σε ανακοίνωση, μάλιστα, που απέστειλε στα ΜΜΕ, αναφέρει ότι "πριν από δύο χρόνια ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να προσφέρω τις δυνάμεις μου ως Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μου.

Δεν είμαι διατεθειμένη να ανεχθώ και να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν πρόκειται να συναινέσω στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας μου".

Εύα Καϊλή: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης
ΩΡΑ: 10:24

Η κ. Εύα Καϊλή δηλώνει μέσω του διαδικτύου πως δεν παραιτείται και ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής.

Νωρίτερα είχαν γίνει τα εξής:

* Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίσε ότι «επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτήν τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής, που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο.

* Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι πρέπει να συγκληθεί αμέσως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

* Η κ. Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι "τα ψέματα τελείωσαν. Πρέπει να υπάρξει αμέσως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας".

* Την άμεση απόσυρση της πρότασης Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μίμης Ανδρουλάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να αποσύρει την πρόταση αμέσως, σήμερα".

Κατά του δημοψηφίσματος έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων, η κ. Τ. Αντωνίου αλλά και οι κ. Κ. Καρτάλης και Δ. Λιντζέρης.

Η δήλωση Βενιζέλου

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος είπε "όχι" στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση, που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. 

Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας, που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος".

"Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, έπειτα από δέκα ώρες μάχης" τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v