Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση

Θέμα ηγεσίας μετά την ανεξαρτητοποίηση Αποστολάκη, την δήλωση Βάσως Παπανδρέου και την επιστολή 6 «λοχαγών». Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις. «Διαφωνεί» -εκ των υστέρων- με δημοψήφισμα ο Βενιζέλος.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση
Ραγδαίες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις και ορατός ο κίνδυνος απώλειας της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, πριν καν τη δοκιμασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς από το πρωί κλιμακώνονται οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα.

Νωρίτερα, η βουλευτής Αθηνών Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της, κάνοντας λόγο για διχαστικό δίλημμα που τίθεται με το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μένει με 152 βουλευτές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι.

Στην πράξη, οι κυβερνητικοί βουλευτές μπορεί να είναι ήδη 151 καθώς η κ. Βάσω Παπανδρέου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με ορόσημο τη διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης και εν συνεχεία τη διενέργεια εκλογών.

Με τη δήλωσή της η κ. Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς διατυπώνει τη διαφωνία της για τη στρατηγική του πρωθυπουργού να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τουλάχιστον τον Ιανουάριο, μέσω της ντρίπλας της διενέργειας δημοψηφίσματος. Σημειώνεται ότι η κ. Παπανδρέου, ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, είχε δηλώσει ότι ψηφίζει για τελευταία φορά, κόντρα στη συνείδησή της, σημειώνοντας πως «δεν πάει άλλο».

Η προ ολίγου έκκλησή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρακτικά αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύα Καϊλή ζήτησε με επιστολή της πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό για τη συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, προειδοποιώντας σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή στη Βουλή.

Εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάσσεται, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, και ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος.

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητά και η βουλευτής Δράμας, κ. Χαρά Κεφαλίδου, ενώ σε παρέμβασή του ο Μ. Ανδρουλάκης εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για το δημοψήφισμα. H δε Λούκα Κατσέλη διέψευσε πληροφορίες που την ήθελαν να στηρίζει την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή.  

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν και άλλες κινήσεις εντός των επόμενων ωρών, σημειώνοντας ότι επικρατεί έντονος αναβρασμός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο, αναφέρουν, ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζαν ιστορικά στελέχη, ενώ παρόντες βουλευτές δεν έκρυψαν τη δυσθυμία τους στις ανακοινώσεις Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική επιτροπή που ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00, μετατράπηκε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου ενώ στις 21:00 δεν είχε ακόμη ξεκινήσει.

Όσα συμβαίνουν από το πρωί ανοίγουν στην πράξη θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να χάσει τη δεδηλωμένη. Θέμα ηγεσίας έθεσαν ήδη 6 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μέλη της άλλοτε ομάδας των «Λοχαγών».

Με την επιστολή τους τα 6 στελέχη ζητούν τη διενέργεια εκλογών αλλά και την παραίτηση του πρωθυπουργού. "Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία. Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του", υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων τα στελέχη.

"Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας", τονίζουν μεταξύ άλλων οι κ. Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης.

Διαφωνίες -εκ των υστέρων- Βενιζέλου για δημοψήφισμα

Την επερχόμενη ανατροπή της στρατηγικής Παπανδρέου και πιθανώς της κυβέρνησης προοιωνίζεται και η επισήμανση κύκλων της κυβέρνησης ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος δεν γνώριζε την πρόθεση για διενέργεια δημοψηφίσματος, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι διαφωνεί με την παραπάνω επιλογή.

«Έπεσε από τα σύννεφα». Με τον τρόπο αυτόν περιγράφουν συνεργάτες του την αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, μεταδίδοντας κλίμα ανησυχίας για τις εξελίξεις.

«Ο Βενιζέλος γνώριζε μόνο για την ψήφο εμπιστοσύνης», λένε οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας πως, παρότι από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της απόφασης του πρωθυπουργού, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στη συνέχεια μαζί του φέρεται να του είπε πως «έπρεπε να μου το είχες πει, τουλάχιστον θα σου είχα πει να ενημερώσεις πρώτα τους ξένους ηγέτες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε στις 3:30 τα ξημερώματα από συνεργάτες του να συντάξουν επιστολή προς τους ξένους ηγέτες, την οποία και έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος εισήχθη σε κλινική με κοιλιακό άλγος. Νωρίς το πρωί, από την κλινική είχε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους κ. Β. Σόιμπλε, Όλι Ρεν , Π. Τόμσεν και Γ. Άκερμαν, σε μια προσπάθεια «να προστατέψει την έκτη δόση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Η Ν.Δ. θα αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς

Με το δημοψήφισμα που προτείνει ο Γ. Παπανδρέου, η ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και το μέλλον της χώρας μπαίνουν σε περιπέτειες δήλωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

"Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια που υπάρχουν να μη μας βρουν συνεργούς", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, ο αρχηγός της Ν.Δ. δήλωσε:

"Ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να διασωθεί, έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό, ένα δίλημμα εκβιαστικό, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση μας στην Ευρώπη.

Εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς. Και μπορεί να το κάνει.
Αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε μπροστά μας απλώς ένα αίτημα για εκλογές. Αυτήν τη στιγμή, οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη.

Και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του".

Εκλογές και όχι δημοψήφισμα βλέπει ο Τσίπρας

Ο Παπανδρέου και η κυβέρνησή του σύρονται σε κάλπες, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Τελικά, όμως, θα είναι κάλπες εκλογών και όχι δημοψηφίσματος».

Συμπλήρωσε πως ο λαός θα πει συντριπτικό όχι στα σχέδια λιτότητας και χρεοκοπίας.
«Δεν έχει νόημα η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόταση της κ. Βάσως Παπανδρέου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v