Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενός κορσές από τη Μέρκελ

Οριστικές αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους πιθανότατα δεν θα δοθούν στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. Για την Ελλάδα, όμως, το κοστούμι θα ραφτεί και θα είναι... αρκετά νούμερα μικρότερο.

Στενός κορσές από τη Μέρκελ
Οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και την επίλυση της κρίσης χρέους πιθανότατα δεν θα δοθούν στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους οι Γερμανοί. Για την Ελλάδα, όμως, το κοστούμι θα ραφτεί και θα είναι... αρκετά νούμερα μικρότερο.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος του κουρέματος του ελληνικού χρέους, το σχέδιο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα περιλαμβάνει ακόμα ισχυρότερη επιτήρηση, καθώς οι δανειστές δεν εμπιστεύονται ούτε την πολιτική ηγεσία της χώρας ούτε τον κρατικό μηχανισμό.

Η κ. Άγκελα Μέρκελ
ξεκαθάρισε χθες ότι, αν κριθεί απαραίτητο, οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν ακόμα και στην εγκατάσταση στην Ελλάδα μόνιμης αποστολής της τρόικας για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων και της πορείας του ελληνικού χρέους.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που καλλιεργείται από ορισμένες πλευρές στις Βρυξέλλες ήταν το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, σύμφωνα με το οποίο το πλέγμα ελέγχου στο οποίο θα υποβληθεί η Ελλάδα θα οδηγεί σε «αποικιοκρατικού τύπου» εποπτεία. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφερόταν πως «το μέγεθος της παρέμβασης θα είναι άνευ προηγουμένου και σε αυτό ισχυρό ρόλο θα έχει η task force του Reichenbach, η οποία θα ενισχυθεί με εκατοντάδες τεχνοκράτες και θα αποκτήσει ορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες σε θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις».

Η Κομισιόν έσπευσε να διαψεύσει στις συγκεκριμένες πληροφορίες, υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορεί με τις σημερινές συνθήκες που διέπουν την Ευρωπαϊκη Ένωση να δοθεί εκτελεστική εξουσία στην task force.

Ωστόσο, δείχνει ξεκάθαρο, αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, πως χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία είναι έντονα δυσαρεστημένες με την αδυναμία της Ελλάδας να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις και εμφανίζονται έτοιμες να βάλουν στην ατζέντα της συνόδου -προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις- τα θέματα του σφιχτότερου ελέγχου των δημοσιονομικών και των αποκρατικοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v