Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εποπτεία στα όρια της αποικιοκρατίας για Ελλάδα

«Χρειαζόμαστε κάποιον που μιλά ελληνικά και δεν είναι με τους Ελληνες» λένε στην Ε.Ε., σύμφωνα με Reuters. Απαιτείται πρωτοφανής παρέμβαση, η χώρα αδυνατεί να προχωρήσει τα μέτρα. Διάψευση από Κομισιόν.

Εποπτεία στα όρια της αποικιοκρατίας για Ελλάδα
Ευρεία υποστήριξη αποκτά η πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία ακόμα και με περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters, που μάλιστα κάνει λόγο για νέα μορφή αποικιοκρατίας.

Βάσει της πρότασης, η προς το παρόν ολιγομελής ομάδα δράσης της Κομισιόν, που βρίσκεται στην Αθήνα υπό τον κ. Horst Reichenbach θα στηριχθεί με εκατοντάδες τεχνοκράτες που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα αποκτήσει ορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα έχει τον τελικό λόγο σε διάφορους τομείς όπως επί παραδείγματι στις αποκρατικοποιήσεις.

Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν πως αν και ορισμένοι – κυρίως οι Ιρλανδοί – απορρίπτουν την πρόταση «ως μία νέα μορφή αποικιοκρατίας» η ευρύτερη στήριξη ενισχύεται. «Ή θα γίνει αυτό, ή δεν θα λάβουν άλλα χρήματα» αναφέρει μία πηγή του Reuters προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις και συμπληρώνει πως η ομάδα δράσης πρέπει να «αναλάβει ορισμένες από τις λειτουργίες του κράτους ώστε να λειτουργήσει η μηχανή».

«Το μέγεθος της παρέμβασης θα είναι άνευ προηγουμένου» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπληρώνει: «Εάν είχαμε ενδείξεις υπεύθυνης διαχείρισης όπως συνέβη στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αυτό όμως, λείπει στην Ελλάδα». «Είναι σαφής η στήριξη για μεγαλύτερη εποπτεία στην Ελλάδα» καταλήγει.

Άλλος αξιωματούχος αναφέρει στο Reuters ότι υπάρχει η σκέψη για την δημιουργία μόνιμου σώματος στην Ελλάδα που θα συνεχίσει το έργο του κλιμακίου της τρόικας.
«Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει ελληνικά, αλλά που να μην είναι με την πλευρά των Ελλήνων» αναφέρει ο αξιωματούχος συμπληρώνοντας πως το σχέδιο "πρέπει να παρουσιαστεί προσεκτικά, ας το ονομάσουμε τεχνική βοήθεια.. ή κάπως αλλιώς. Δεν μπορούμε να τους ποδοπατήσουμε".

«Είναι θέμα εξουσίας» παραδέχεται ο αξιωματούχος και συμπληρώνει: «Θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση. Η επίσημη εξουσία δεν θα είναι πλέον στα χέρια τους, οι Έλληνες πρέπει να το δεχθούν αυτό».

Χλιαρή διάψευση από Κομισιόν

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε πως όλα αυτά δεν είναι νομικά εφικτά βάσει των υπαρχουσών συνθηκών της ΕΕ.

«Αυτό το σενάριο δεν εξετάστηκε ποτέ από την Κομισιόν»
δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Η Κομισιόν δεν έλαβε ποτέ παρόμοιο αίτημα από κάποιο κράτος – μέλος».

«Η ομάδα δράσης έχει διοικητική δομή που στοχεύει στην στήριξη των ελληνικών αρχών στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από την τρόικα και να απορροφηθούν καλύτερα τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια», αναφέρει και τονίζει: «Μία διοικητική οργάνωση δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αναλάβει τον έλεγχο από το νομοθετικό σώμα, την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα ή σε όποιο άλλο μέρος».

«Κάτι τέτοιο δεν είναι πολιτικά κατάλληλο και δεν είναι νομικά εφικτό βάσει των υπαρχουσών συνθηκών» κατέληξε.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η Α. Μέρκελ μιλώντας σε στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού ανέφερε πως είναι πιθανό μεταξύ των λύσεων να περιλαμβάνεται η μόνιμη παρουσία της τρόικα στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v