Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χαρακώματα η κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ

Σε κυρίαρχο θέμα για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανάγεται το ζήτημα των αλλαγών στις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά στις κλαδικές συμβάσεις.

Στα χαρακώματα η κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ
Σε κυρίαρχο θέμα για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανάγεται το ζήτημα των αλλαγών στις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για το περίφημο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο πρακτικά οδηγεί σε ακύρωση των κλαδικών συμβάσεων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ψήφιση του άρθρου συνιστά προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές όμως φέρονται έτοιμοι να μην το καταψηφίσουν.

Όπως υποστηρίζουν "τα Νέα", η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επιμένει ότι δεν θα το ψηφίσει, ενώ χθες και η βουλευτής Σοφία Γιαννακά κατέστησε σαφές (Ράδιο 9) ότι "αν δεν καλυτερεύσει ή αν δεν το πάρουν πίσω δεν θα το ψηφίσω".

Ο εκνευρισμός στους βουλευτές της συμπολίτευσης έχει ενταθεί σε τέτοιο σημείο που ακόμη και ο καθ' όλα ήπιος βουλευτής Σερρών Στάθης Κουτμερίδης μίλησε χθες κατά της Βάσως Παπανδρέου, κατηγορώντας την για "θρασύτητα στην πρακτική της να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης, όταν η ίδια υπηρέτησε επί σειρά ετών τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά τα κακώς κείμενα που ζητά επιτακτικά να διορθωθούν δεν τα έπραξε".

Οι αντιδράσεις της Κ.Ο. προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση, που ήδη έχει αρχίσει... επιχείρηση κατευνασμού των αντιδρώντων βουλευτών, διαπιστώνοντας ότι είναι αρκετοί εκείνοι που βάζουν βέτο
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinγια την ψήφιση του άρθρου 37.

Το κλίμα χάους που δημιουργήθηκε προχθές στους ΚΤΕ Οικονομικών και Εσωτερικών προκάλεσε πολλές συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών. Ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρόκληση Βενιζέλου στους βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση εάν θεωρούν ότι είναι ανήθικη και ανίκανη, λέγοντας στον Βήμα FM: "Βεβαίως, η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου είχε την αξία της διότι σε τελική ανάλυση πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Δηλαδή, ορθώς κατά τη γνώμη μου ενήργησε». Ο ίδιος μιλώντας στον Real είπε «να παραιτηθούν και από τη βουλευτική τους έδρα όσοι διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης".

Το άρθρο 37 "Ρυθμίσεις Συλλογικών Διαπραγματεύσεων"

1. Η παράγραφος 5 του άρθρου 3 του ν. 1876/1990 (Α΄27) αντικαθίσταται ως εξής:

"5. Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόμενους ή από ένωση προσώπων, χωρίς η διάρκεια ισχύος της να περιορίζεται από την περίπτωση γγ) του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του Ν. 1264/1982 (Α 79), η οποία κατά τα λοιπά εφαρμόζεται και πάντως ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητά τους και, εφόσον αυτές ελλείπουν από τις ισχύουσες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη.

2. Η παράγραφος 5 Α, που προστέθηκε στο άρθρο 3 του Ν.1876/1990, με τη διάταξη του άρθρου 13 του Ν. 3899/2010 (Α΄212) καταργείται.

3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του Ν. 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν:
α. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών όλων των βαθμίδων στο πεδίο της δραστηριότητάς τους, καθώς και οι ενώσεις προσώπων με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του νόμου αυτού, εφόσον συμμετέχουν τουλάχιστον τα τρία πέμπτα (3/5) των εργαζομένων της επιχείρησης.
Ειδικότερα για την παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου αυτού, από την πλευρά των εργαζομένων, ικανότητα για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας έχει η πλέον αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Για τις υπόλοιπες συλλογικές συμβάσεις εργασίας του άρθρου 3 αυτού του νόμου, από την πλευρά των εργαζομένων, ικανότητα για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας έχει η πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στο πεδίο ισχύος της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
β. Κάθε εργοδότης για τους εργαζομένους που απασχολεί στην επιχείρησή του.
γ. Για τους εργαζομένους σε δικηγορικά, σε συμβολαιογραφικά και σε άλλα γραφεία η σχετική συλλογική σύμβαση θα υπογράφεται ή η διαιτητική διαδικασία θα διεξάγεται μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και του οικείου Ν.Π.Δ.Δ., στο οποίο υπάγονται οι εργοδότες".

4. Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 του Ν. 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

"3 α. Για τη νομιμοποίηση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις των καταστατικών τους. β. Για τη νομιμοποίηση των εκπροσώπων της ένωσης προσώπων του εδαφίου α ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις της ιδρυτικής πράξης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της περίπτωσης γγ) του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του Ν. 1264/1982".

5. Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του Ν. 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:
"Η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση Συρροής με ομοιοεπαγγελματική ή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζομένους από τους όρους εργασίας των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του νόμου αυτού".

6. Η εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 11 του Ν. 1876/1990 αναστέλλεται έως την 31η.12.2013.

7. Η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του Ν. 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:
"3. Την επέκταση μπορεί να ζητήσει και αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών με αίτησή της, που υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η επέκταση ισχύει από την ημερομηνία της δημοσίευσης της απόφασης του υπουργού στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

8. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 787 του ΚΠολΔ προστίθεται εδάφιο β΄ ως εξής :
"Η συζήτηση της αίτησης ορίζεται υποχρεωτικά εντός δέκα (10) ημερών, το δε δικαστήριο αποφαίνεται οριστικά αμέσως και δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση. Η απόφαση του δημοσιεύεται σε δημόσια συνεδρίαση μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας ή το αργότερο εντός 48 ωρών".



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v