Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Θέμα βιωσιμότητας χρέους στην ευρωζώνη

Έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει πως πλέον υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της ευρωζώνης. Θα ξεπεράσει το 1005 του ΑΕΠ σε 15 χρόνια. Ζητά μόνιμα μέτρα λιτότητας και πολιτική εσωτερικής υποτίμησης.

Κομισιόν: Θέμα βιωσιμότητας χρέους στην ευρωζώνη
Δύσκολες προκλήσεις για την βιωσιμότητα του χρέους της ευρωζώνης διαπιστώνει η τριμηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (EcFin) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου μάλιστα διαπιστώνεται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η έκθεση – με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου του 2011 – προβλέπει ότι μέσα τα επόμενα 15 χρόνια, το χρέος της ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται στις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης στην δημοσιονομική θέση των κρατών – μελών, που όμως επιδεινώνεται περαιτέρω από δομικούς παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού
. «Είναι σαφές ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους απαιτούνται σημαντικά και μόνιμα μέτρα λιτότητας- επιπλέον από αυτά που έχουν ήδη παρουσιαστεί – σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει η έκθεση και προτείνει συγκεκριμένα σε μέτρα εσωτερικής υποτίμησης: μεταβίβασης τους κόστους των εργοδοτών για την ασφάλιση των υπαλλήλων στην φορολογία κατανάλωσης και μείωσης των μισθών στον δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα ως προς την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει πως από το 2002 υπήρχαν ενδείξεις για την επερχόμενη κρίση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Ειδικότερα από το 2006 κι έπειτα, σχεδόν όλοι οι δείκτες έδειχναν ότι «τόσο η κυβέρνηση (από την δημοσιονομική πλευρά) όσο και ο ιδιωτικός κλάδος (από την μακρο-χρηματοοικονομική πλευρά) προχώρησαν σε επικίνδυνες καταναλωτικές υπερβολές που συνοδεύθηκαν από συσσώρευση χρέους». Το ελληνικό χρέος, προβλέπεται ότι το 2012 θα αγγίξει το 170% του ΑΕΠ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v