Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠΕ: Στροφή στις μικρές ανεμογεννήτριες

Στροφή των επενδυτών ΑΠΕ στις μικρές ανεμογεννήτριες καταγράφεται λόγω του κορεσμού που παρατηρείται στα φωτοβολταϊκά αλλά και των κινήτρων που δίνει ο νέος νόμος στην τεχνολογία μικρών ανεμογεννητριών.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΑΠΕ: Στροφή στις μικρές ανεμογεννήτριες
Στροφή των επενδυτών ΑΠΕ στις μικρές ανεμογεννήτριες καταγράφεται το τελευταίο διάστημα λόγω αφενός του κορεσμού που παρατηρείται στα φωτοβολταϊκά και αφετέρου των κινήτρων που δίνει ο νέος Νόμος 3851 στην τεχνολογία των μικρών ανεμογεννητριών.

Η στροφή αυτή έγινε εμφανής στην πρόσφατη έκθεση enertech 11, στη διάρκεια της οποίας σημαντικός αριθμός υποψήφιων επενδυτών έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στους εκθέτες που παρουσίαζαν μοντέλα μικρών ανεμογεννητριών, ισχύος έως 50 KW.

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Γεωργακόπουλο, μέλος της διοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας, η στροφή δικαιολογείται από τις προβλέψεις του νέου νόμου, με τις οποίες τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο νόμος: 

* Προσδιορίζει ακριβώς τις απαιτήσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης, γεγονός που δεν ίσχυε στο παρελθόν. 
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin* Απαλλάσσει από τις αποφάσεις εξαίρεσης. 
* Διαμορφώνει ειδικό ενιαίο τιμολόγιο για τα νησιά και το ηπειρωτικό σύστημα 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. 
* Απαλλάσσει από την ανάγκη εκπόνησης αιολικών μετρήσεων σε επίπεδο αδειοδότησης.

Από την ανάλυση κόστους για μία ανεμογεννήτρια των 50 KW, που κάνει ο κ. Γεωργακόπουλος, προκύπτει ότι αυτό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ των 125.000 και των 240.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της γης.

Συγκεκριμένα, σε 10.000 ευρώ αντιστοιχεί το κόστος μελετών και αδειοδότησης, σε 80.000 - 170.000 ευρώ το κόστος της ανεμογεννήτριας 50 KW με πύργο 20 μέτρων και του μετατροπέα (inverter), σε 25.000 - 40.000 ευρώ το κόστος χωματουργικών, κατασκευής θεμελίων, ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών και ανέγερσης και σε 10.000 - 20.000 ευρώ το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο.

Ο ίδιος σημειώνει ότι λόγω της μικρής ωρίμανσης της συγκεκριμένης αγοράς παρατηρούνται μεγάλες τεχνολογικές αποκλίσεις μεταξύ των προσφερόμενων μοντέλων και ανυπαρξία κυριαρχούσας τεχνολογικής τάσης.

Γι' αυτόν τον λόγο τονίζει την ανάγκη προσεκτικής επιλογής των προσφερόμενων τεχνολογιών και κυρίως της μέτρησης του αιολικού δυναμικού στη θέση εγκατάστασης της ανεμογεννήτριας, ώστε να εξαλειφθούν οι παράγοντες αβεβαιότητας ως προς την απόσβεση της επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v